Nya Zigbee Sub-GHz för stabilare mesh-nätverk

Från sajten:
image

Zigbee Alliance har nyligen presenterat en del av framtiden inom IoT. Nu ska vi lära känna teknologin Zigbee Sub-GHz.

I ett pressmeddelande häromdagen har Zigbee Alliance presenterat nya Zigbee Sub-GHz som är en utveckling av protokollet Zigbee men med fokus på utökad räckvidd och täckning i miljöer med hinder. Liksom Thread kräver det låg energi och arbetar över en lägre frekvens. Detta ska ge förbättrad räckvidd, stabilitet och är öppet att implementera.

Utökad räckvidd

I takt med att vi anammar mer och mer teknik i våra smarta hem blir vi också medvetna om svårigheterna som uppstår. I äldre hus kan tjocka väggar försvåra för signalerna att nå fram men vi vill också ta med oss tekniken ut i trädgården via belysning, högtalare och sensorer. Även här kan räckvidd bli ett problem, något som Zigbee Sub-GHz nu ska försöka råda bot på.

Redundans och tillförlitligheten hos mesh

Sedan tidigare vet vi att mesh-nätverk ger utökad stabilitet och räckvidd (Z-Wave, Zigbee, Thread) i våra smarta hem. Via mesh kan enheterna hitta alternativa vägar om en enhet går ner eller slutar svara i hemmet. Även här kommer Zigbee Sub-GHz att täcka upp och fungera på samma sätt.

Låg energi

Sub-GHz är energieffektivt vilket ger förbättrad livslängd på de batterier som används för att driva enheter. Då en lägre frekvens används krävs också mindre energi vilket i slutändan blir till en fördel hos användaren. Mindre batteribyte är dessutom bättre för miljön.

Öppen standard

Liksom protokollet Zigbee är detta också en öppen standard. Redan nu arbetar flera företag aktivt med att bidra till denna nya standard som primärt utvecklas av DSR Corporation, Exegin Technologies och Texas Instruments med support från Landys+Gyr, Microchip, Silicon Labs, Somfy, och Xylem.

Jus nu pågår utvecklingen av Sub-GHz och man räknar med att kunna släppa detta senare i år tillsammans med ett certifieringsprogram. Är du nyfiken kan du ta del av filmklippet nedan:

Så, vad tror vi om detta? Bra, jättebra eller mer förvirrande med tanke på Thread och kommande CHIP? Å andra sidan så är allt som förbättrar stabiliteten och räckvidden i våra smart hem välkommet eller vad är din åsikt om detta?

Källa: Zigbee Alliance

3 gillningar