Nya iPad är ett kärt återbesök

Från sajten:
image

Älskar man iPad lika mycket som undertecknad går det inte att låta bli att känna sig nostalgisk när man får lägga fingertopparna på iPads mest igenkända utseende. Men det handlar inte alltid om utsidan utan vad Apple fortsätter att uppdatera på insidan för varje år och ändå behåller sin otroligt lockande prislapp.

Kejsare iPad IX med nya likadana kläder

Det finns alltid en lätt kollektiv suck bland de mest förväntansfulla av Apples användare när en ny iPad presenteras. Det är kanske inte så konstigt när dess utsida i stort sett har varit oförändrad sedan första iPad Air presenterades 2013 med den designen. Då krympte äntligen skärmkanterna på två sidor och den slimmades ned med en lättare vikt på köpet. Sedan gick iPad Air sin egen väg och det är när femte generations iPad gjorde en sen återkomst 2017 som vi fått en årlig intern uppdatering.

Just det, skärmen växte till sig en aning år 2019 från 9,7 tum till 10,2 tum och även om det kanske bara är min åsikt är hemknappen och dess Touch ID mer bekvämt placerad på denna iPad än dess syskon iPad Air och iPad mini. Tyvärr lever Lightning vidare på iPad likt iPhone och även om vi är många som hoppas att den försvinner snart är nog många skolor nöjda efter alla år av lagersamlande att den finns kvar. Något mer som lever vidare är hörlurskontakten som sitter redo att användas på ena kortsidan.

Skärmen är fantastiskt godkänd

Som sagt ligger retina-skärmen på 10,2 tum med upplösning 2160 × 1620 pixlar och nytt i år är att den har stöd för Apples True Tone tillsammans med sensor för omgivande ljus som alltså anpassar vitbalansen efter ens omgivning. Ljusstyrkan går upp till 500 nits och är riktigt imponerande tillsammans med en klar och livfull bild i sRGB. Färgåtergivning är riktigt bra och det är faktiskt en fröjd att titta på bilder, film eller spel även om färgerna kanske inte poppar på samma sätt som på en OLED-skärm. Det som kanske är mest tråkigt med skärmen är att den fortfarande inte är laminerad direkt mot skärmglaset utan det är ett litet glapp mellan skärm och glas som man ser om man tittar noga eller som kan kännas av för de mest noggranna Apple Pencil-användarna.

Prestanda som fortsätter öka varje år

Det vi kan lite på mest med Apples årliga uppdateringar är ett snabbare chip och i ärlighetens namn är Apples framfart med ARM långt framför vad iPadOS kan utmana sedan ett par år tillbaka. När det i årets iPad sitter ett A13 Bionic blir det än mer tydligt hur långt Apple kommit när de kan erbjuda denna prestanda i en produkt för under 4 000 kronor. Det är svårt att visa nivån på prestandan i iPadOS 15 och det enklaste är väl att använda sig av benchmarks eller jämföra renderingar av videomaterial i 4K. För allt annat dansar den igenom om det så är webbsurfning på tunga hemsidor, videomaterial eller högupplösta spel.

iPad Air till vänster och iPad till höger

iPad Air till vänster och iPad till höger

Även om dess resultat i Geekbench 5 inte riktigt glimrar lika mycket som det gjorde för två år sedan med iPhone 11 är det tillräckligt för att kunna utnyttja iPadOS 15 till fullo. Att rendera 4K-videomaterial är bara snäppet långsammare än iPad Airs A14 och spelen går att köra med maxade inställningar. Under ett av spelen som testades gick det spela med inställningen ”iPad Pro” vilket var ett lite kul sätt att definiera maxinställningen. Men denna iPads största flaskhals är de 3GB RAM som arbetar med A13 Bionic och bär själv ansvaret för att många appar och hemsidor laddas om när ett skifte mellan dem sker. Under redigeringen av hela videorecensionen som ligger på YouTube kraschade LumaFusion ofantligt många gånger och detta skyller vi helt på det låga minnet då effekter, övergångar och färgfilter annars flöt på utan problem.

Kameror som duger fint för en iPad

Den 8MP vidvinkelkameran med bländare på ƒ/2,4 som sitter på baksidan tar foton som är märkbart brusiga och passar mest för nödfall. Dess största fördel är att den inte sticker fram från baksidan utan är helt ingjuten och lämnar iPads baksida plan. På framsidan har det dock hänt lite mer och frontkameran är nu en Ultravidvinkelkamera med 12 MP med bländare ƒ/2,4 och 122 graders synfält.

Bilderna och video är inte toppen men det är fullt dugligt i mycket ljus och frontkameran har nu fått stöd för Centrerat, vilket ser till att ansiktet hålls just centrerat i FaceTime-samtal och det är alltså endast iPad Air kvar nu utan denna funktion. Det finns inga blixtrar tillgängliga för mörka miljöer men frontkameran använder åtminstone skärmen till att ge ett vitt sken för lysa upp en selfie. Videoinspelning stannar vid 1080P med 30 bilder per sekund på baksidan och framsidan upp till 60 bilder per sekund.

Alldeles lagom batteri och lagring

Apple har äntligen sett till att lägsta lagringskapaciteten gått från 32GB till 64GB, vilket är välbehövt för att kunna nyttja även deras billigaste iPad till att hushålla tyngre filer och arbetsflöden. Är man villig att lägga på nästan 1 800 kronor kan man få det maximala utrymmet 256GB om man vill framtidssäkra den ännu mer. Apple utlovar 10 timmars surf och videouppspelning på batteriet vilket är ungefär vad vi har fått i skärmtid med blandad användning. Med den medföljande 20 Watts USB-C-laddaren har man laddat upp batteriet på strax under 2 timmar.

Apple Pencil och tillbehör

Det tog Apple tre år att inse att en magnet att fästa Apple Pencil någonstans på enheterna var en smart idé, likaså är det en ganska dålig idé att ladda den med sin iPads laddningsport. Men likväl finns den första generationen kvar och det är denna man får nöja sig med om man köper denna iPad. Utöver att det är lätt att tappa bort både Pencil och dess kork när man laddar så går det åtminstone fort att ladda upp den. Dessutom är det fortfarande en väldigt bra penna och iPadOS har mer stöd än någonsin för den, både med appar som är kompatibla med tiltande och möjlighet att skriva med handskrift i sökfält för att slippa tangentbord.

iPad har Smart Connector som sitter på ena långsidan men antal tillbehör som stöder detta är få men Apples egna Smart Keyboard är det mest tunna alternativet. Det agerar som ett skärmskydd när den är stängd och origami-vecklas ut till ett mindre tangentbord i fram som främst borde användas på en plan yta som skrivbord. Men även Logitech har ett tangetbordsfodral som utnyttjar Smart Connector och som dessutom är lite mer mångsidigt med trackpad och som ger en mer laptop-känsla. För självklart kan man koppla in bluetooth-möss och tangentbord till iPad om man vill gå ifrån dess touch.

Att utseendet dessutom har hållit sig mer eller mindre oförändrat gör att det finns tonvis av tillbehör och fodral som passar iPad i olika prisgrupper på marknaden. Vill man dessutom kunna använda det mer som en dator finns det donglar till tröttsamma Lightning-kontakten som gör att man kan koppla in SD-kort eller USB A och USB-C. Vi lägger även in en påminnelse om att det går att koppla in PlayStation 4/5- och Xbox One/Series S/X-kontroller och använda till spelen i App Store som släppts de senaste 3-4 åren och alla spel i Apple Arcade.

Sammanfattning:
Det spelar egentligen ingen roll hur urvattnat man tycker att utseendet är på iPad då den har allt man kan begära för detta pris. Utseendet underlättar dessutom på många sätt för skolor som slipper ändra på sina lager av tillbehör och för konsumenter som vill handla tillbehör. Med A13 Bionic kan man sköta många arbetsysslor från sin iPad som ständigt får mer avancerade appar och operativsystem. Som underhållningsmaskin har den dessutom aldrig varit bättre med en ljusstark skärm och kraft att dansa igenom grafiskt krävande spel. True Tone är alltid ett skönt tillskott och passar om man vill använda sin iPad till att läsa e-böcker under längre perioder och videosamtal är som snyggast med en centrerande kamera oavsett hur du rör dig. Apples iPad är fortfarande det mest självklara köp om man funderar på en iPad men inte vill hosta upp över 7 000 kronor för att få en iPad Air eller de dyraste Pro-modellerna och forfarande ha en skärm som är större än 10 tum.

BETYG: 4 / 5

Tillverkare: Apple
Produkt: iPad 10,2 tum (nionde generationen)
Laddningsport: Lightning
Färger: spacegrey, silver
Batteritid: 10 timmar
Ingår: Lightning till USB-C, 20 W USB-C strömadapter
Pris: 3 995 kronor (64GB) 5 795 kronor (256GB) (+ 1 500 kronor för 4G)

3 gillningar

Beställt två.
Har uppfattat det som att yttermåtten är identiska med tidigare generation så skal och fodral ska passa. Stämmer det?

1 gillning

Ja det är identiskt från 2019 och framåt.
Men ska ta en extra koll nu så jag inte ljuger :sweat_smile:

Edit:
Kollade precis och från generation 7 till denna är identiska

1 gillning