Nya Apple TV 4K väckte nytt liv i min tv

Från sajten:
image

Apple har uppdaterat Apple TV med två modeller som skiljer sig väldigt lite åt både i funktion och pris – men en ny funktion ändrade tv-tittandet för undertecknad.

Sparsamt med nyheter

Ska vi vara krassa så bjuder inte Apple TV på jättemånga nyheter jämfört med förra generationen men den har faktiskt blivit lite mindre. Den är 10 procent mindre än förra årets modell och är även 50 procent lättare och detta beror till stor del på att denna modell är fläktlös, något som förra årets modell inte är. Vi har även en ny processor och denna gång är det dags för A15 Bionic och det är ett ordentligt hopp i prestanda jämfört med tidigare modell. Det är nog ingen som kan påstå att förra generationens Apple TV på något sätt kändes slö men det märks faktiskt en aning skillnad när vi jämför förra årets modell med den nya. Att starta appar går verkligen blixtsnabbt och allt man gör verkligen flyger fram.

HDR10+ gav nytt liv till min tv

Årets modell har även fått stöd för HDR10+ och för mig som har en Samsung Q90r är detta fina nyheter då min tv inte har stöd för Dolby Vision. Faktum är att jag slutade använda min gamla Apple TV 4K och köpte en Google Chromecast 4K och det berodde på att jag aldrig riktigt fick till bilden. Hur jag än kalibrerade tv’n och ställde in bilden i tvOS så hade jag som en mörk hinna på allt material som spelades upp och det kändes matt och tråkigt. Jag Googlade mig blå i ansiktet och såg att fler hade samma problem och att det inte riktigt fanns någon vettig lösning.

Att jämföra Google Chromecast 4K med Apple TV 4K är inte på några sätt en rättvis jämförelse då en Chromecast kostar cirka 600 kronor och en Apple TV 4K (förra generationens) cirka 1 700 kronor. Men trots att Chromecasten var seg som sirap i menyerna så fick jag i alla fall en fin bild. När Apple visade upp nya Apple TV 4K så nämnde de att den skulle få stöd för HDR10+ och hoppet i mig om att kunna använda Apple TV tändes igen.

Apple TV 4K och Chromecast 4K.

När den väl landade hemma så tog det inte lång tid innan jag kopplade in den och började kalibrera både min tv och Apple TV för att få ut den bästa bilden och nu är bilden total perfektion. Den mörka hinnan som jag pratade om tidigare är helt borta och allt material poppar på ett sätt som jag bara sett på Samsungs egna testmaterial (ni vet alla de där snygga videosnuttarna man får se i butikerna där tv-apparaterna står utställda).

Lyckan är total, HDR10+ är här!

Lightning fasas sakta ut

Fjärrkontrollen till Apple TV gjordes om från grunden med förra generationens Apple TV och den har en bra tyngd och känns verkligen premium. Det går att antingen använda touch för att svepa sig fram mellan allt material eller så använder man styrkorset för att trycka manuellt. Den har även ett inbyggt batteri så vi slipper fippla med batterier och nu har Apple slopat lightning i kontrollen och gått över till USB-C vilket vi tackar för.

tvOS behöver bli mer modernt

Apple TV är verkligen en fantastisk produkt som är blixtsnabb oavsett om vi tittar på tunga 4K-filmer eller spelar ett spel. Men trots denna moderna hårdvara så tycker vi att tvOS känns lite gammalt. Menyerna i Apple TV har i princip sett likadana ut sedan Apple släppte sin första Apple TV med stora ikoner på hemskärmen som inte är speciellt interaktiva. Att allt bara är rader av ikoner tycker vi känns ganska tråkigt då det finns utrymme för så mycket mer. Direkt på hemskärmen hade vi gärna kunnat få lägga till widgets eller sett vad som nyligen släppts till streamingtjänsterna. På den här punkten tycker jag faktiskt att Google TV har lyckats bättre och deras UI känns både mer modernt och ger mig möjlighet att upptäcka nytt material direkt på hemskärmen.

Hemskärmen på Google TV

Hemskärmen på Apple TV.

En annan sak som inte är Apples fel men ack lika tråkigt är att många appar känns mer moderna på andra plattformar än på Apple TV och det bästa exemplet är Netflix. Det är väldigt stor skillnad på funktioner och UI om vi jämför Netflix-appen till Apple TV och till exempel Chromecast. På vår Chromecast har vi en flik som heter “kommer snart” när vi går in där kan vi se vad som precis har släppts, vad som kommer i veckan, vad som kommer släppas under månaden men även vad som kommer lite längre fram. Vi kan se en trailer på det som snart kommer och kan lägga in en påminnelse så filmen eller serien automatiskt läggs i vår lista när den har släppts. Även hemskärmen i Netflix-appen har mer interaktivt innehåll och varför det skiljer sig så mycket vet jag inte. Om det är en begränsning i hur apputvecklare får bygga sina appar till tvOS eller om det handlar om att Netflix inte ger appen till Apple TV lika mycket kärlek vet vi inte.

Startskärmen i Netflix för Google TV.

Saker som kommer närmsta tiden på Netflix.

Ethernet eller inte ethernet

Om du är sugen på nya Apple TV så kommer du ställas inför ett val där du får välja på två olika modeller. Den ena kommer med 64GB lagring och går bara att ansluta till internet via WiFi. Den andra har 128GB lagring och har möjlighet att koppla upp sig antingen via WiFi eller med nätverkskabel. Det konstiga här som vi inte riktigt blir kloka på är den lilla prisskillnaden mellan dessa två enheter. Köper du modellen med 64GB lagring får du betala 1 995 kronor och väljer du modellen med nätverksuttag och 128GB lagring så får du betala 2 195 kronor. Det skiljer med andra ord 200 kronor mellan dessa två modeller och vi skulle inte kunna rekommendera någon att inte köpa den något dyrare modellen.

Det skiljer så pass lite i pris mellan dessa två modeller så vi kan inte riktigt förstå varför det ens går att välja på två modeller. Det naturliga hade antingen varit att ha dragit ned priset lite till på den med 64GB lagring för att locka fler att köpa Apple TV eller så borde de bara ha struntat i den lite billigare modellen och släppt den stora. Lite märkligt men Apple har förmodligen räknat på det och har någon smart förklaring på detta som jag inte kan komma på.

Recension: Apple Apple TV 4K

Fördelar

  • Ruskigt snabb
  • Fantastisk bild
  • Uppdateringar i många år framöver

Nackdelar

  • Ganska dyr
  • Lite omodernt UI
  • Några appar är inte lika bra byggda

Sammanfattning

Apple TV 4K är utan tvekan en av de bästa streamingprodukterna på marknaden just nu. Den är brutalt snabb på att starta appar och filmer. Väl inne i apparna så är bildkvalitén helt otrolig med HDR10+. Kontrollen är även den av hög kvalité och det enda vi hoppas på i framtida uppdateringar är att tvOS görs om så det känns lite mer modernt. Men är du ute efter en produkt som kommer få uppdateringar i många år och som kan spela upp och har stöd för nästan alla format så är det Apple TV 4K du ska köpa. Men var inte dumsnål och tänk att du kan spara 200 kronor om du köper den lilla modellen utan slå till på den med 128GB lagring.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!
6 gillningar

Är Tizen dött och begravt nu?

1 gillning

Hatar Apple för att de är så oförutsägbara :sweat_smile:
När de uppdaterade Apple TV 4K förra året så var det fyra år sedan det skedde senast.
Så självklart köpte jag den i tron att det lär dröja flera år innan nästa uppdatering…
(iPad 3-rysning)

5 gillningar

Besöker det när jag vill se vad som kommer närmsta tiden på Netflix men i övrigt är det 100% Apple TV :slight_smile:

Så nuförtiden är det ATV & AF som gäller? :joy::joy::joy:

1 gillning

Ägde en iPad 3. Nog för att man älskade upplösningen….. :disappointed:

2 gillningar

Min Philips 9506 TV har en inbyggd smart-TV där appen Apple TV+ också finns. Vid uppspelning av bl a filmen The Bourne supremacy med smart-TVns app står det på skärmen ”HDR10+ adaptive”. Så min TV klarar ju av att visa HDR10+.

När samma film spelas upp med nyaste Apple TV4K och dess app Apple TV+ så klarar den bara att spela upp samma film i HDR10. Har inga som helst problem med att spela upp filmer med Dolby Vision, så det borde inte vara HDMI-kabeln som är problemet.
Ser nu att Marcus lyckats få upp valet ”Använd HDR10+” i menyn under inställningen Video och ljud på sin Apple TV4K. Jag har ännu inte lyckats se detta och då inte kunnat välja HDR10+ adaptive på min Apple TV. Jag har ju i övrigt samma inställningar i min Apple TV som Markus, dvs HDR 4K, krominans 4:2:2, Matchat innehåll: omfång och bildfrekvens. Är det BARA på Samsungs TV-apparater detta dyker upp i menyn på Apple TV4K? Eller beror det på någon annan inställning jag missat?

Vilken HDMI-port kopplar du in din Apple TV i?

Jag använder HDMI-port 2. Minns att det var nåt problem med bilden och port 1, när jag kopplade in prylarna. Det var några månader sedan………
Använder en Denon-förstärkare som ”bildmixer” och det är den jag kopplar in till HDMI 2 på min Philips-TV. Kanske den ”stör” något.

Ah, ja det skulle ju kunna vara den, du skulle ju kunna på skoj testa att koppla in den utan förstärkaren och se om du får ut HDR10+.

Japp! Får göra så och se om det förändrar något. Nu finns ju Dolby Vision på massor av film och jag är ju mäkta nöjd med det.
Men tack Marcus för att du hjälper till med att finna lösningen på mitt lilla ”problem”! :smiling_face:

1 gillning

Absolut, hojta gärna till hur det gick sen!

Ja, ovanligt! Men är det inte för att de slutade tillverka A12? De använder väl ”defekta” A15 med en avstängd kärna i nya ATV.

Ja mycket möjligt och krav på USB-C så att de kan slippa tänka på Apple TV ett tag framöver.

Verkligen fin pryl rent tekniskt. Men håller med om att gui på Google TV känns modernare inte bara på startskärmen utan också i apparna men kan inte direkt sätta fingret på det. Men teknisk prestanda vinner ATV.

Jag har alltid gillat min ATV 4K men skaffade några Google TV på skoj när jag var i USA för några år sen. Då flyttades Apple TVn på sig. När jag sen av en händelse hamnade framför TVn med ATV för något halvår sen blev det tydligt att det som tidigare kändes modernt inte längre kändes så och det är samma nu. Men det är nog bara övergående :wink:

1 gillning

Japp! Du hade rätt i din misstanke! När jag kopplar förbi min Denonförstärkare AVR-3400H (2017) och Apple TV4K kopplas med HDMI direkt in i min TV, så får även jag upp HDR10+ i inställningarna på min Apple TV. Hoppades att en mjukvaruuppdatering i Denonstärkaren skulle vara lösningen på ”problemet”. Men tyvärr har jag senaste versionen installerad.

1 gillning

Jag är helt värdelös på skärmar och vad som är fin bild eller inte. Jag upplever inte den där mörka hinnan, men jag är ju som jag är. Kanske sitter med värdelös bild..:sunglasses:.

Det jag funderar på är det fetstilar i citatet. Brukar. man inte säga att det är den sämsta bilden av dem alla? Att de bara maxar upp allt i utställningslokalen och att ingen någonsin ska se sina filmer eller se på TV med de extrema färgerna? Om man te.x väljer "directors cut" eller filmläge(eller vad det kan heta så blir ju bilden ofta väldigt färglös jämfört med vad många har i sina hem. Just för vi vant oss vid att det ska vara max färg?

1 gillning

Jag tror inte man ska tänka så mycket på färg. Alla filmer har sin egna tycker jag. Sedan vill man kanske ha sina nyheter med mera "verklig" färg och film på ett annat vis o.s.v.

Det finns inga genvägar till den perfekta bilden. :joy::joy: Men det finns massor med olika perfekta bilder. Det är högst sannolikt att du inte tycker @Marcus_Attefors perfekta bild är den perfekta bilden, för honom är det säkert så men inte för många andra. Så det är bara att se till att man själv gillar det man tittar på när man "kalibrerar", då är allting perfekt.

1 gillning

Har ATV4K gen 1. Och en Philips 58” från 2021 tror jag. Försöker mig på 4k Dolby Vision men bilden blir lite mörkare och GULARE!!! Ser fan inte bra ut, iaf inte i menyerna. Samma sak med 4k HDR. Ska man då vara tvungen att köra 4k SDR som alternativ eller vad finns det att göra???