Ny studie visar att växter ”skriker” när de skadas

Från sajten:
image

En ny studie har visat att växter kan utsöndra ultraljud när de påverkas av stress som torka eller skador.

Dessa ultraljud kan detekteras på flera meters avstånd och hoppas nu kunnas användas till att förstå växter mer och hur de påverkas. Forskarna använde maskininlärning för att analysera ljud från tomat- och tobaksplantor. Ljuden beskrivs bland annat som poppande popcorn och intensifierades i upp till fem dagar med vattenbrist för att sedan gradvis tystas när plantan torkades ut.

Det här visar bland annat att växter kan höras av vissa djur som i sin tur kan påverkas av vad växterna signalerar. Tidigare forskning har visat att växter använder sig av beröring, visuella och kemiska signaler för att interagera med omgivningen.

Den nya forskningen kommer även att kunna hjälpa till att förbättra inom jordbruket. Men frågan är ju om det blir lika enkelt att tugga i sig den där ”skrikande” tomaten efter det här?

Via: The Hill

2 gillningar

Tänk när växterna själva kan rapportera till Home Assistant att de vill ha vatten. :smiley:

1 gillning

En länk till den här gamla artikeln dök upp i en ny artikel nu på morgonen. Den fick mig att tänka på en situation för många år sedan. I vår extended family dök en yngre tjej upp som flickvän till en medlem i familjen. Hon förfäktade idén om att växter hade känslor och att de säkert skrek när vi tex. bröt en gren eller klippte gräset. Vissa barn i familjen blev skrämda och deras familjer var väl mindre nöjda med att denna extremist(:grin:) dykt upp i gemenskapen. Undrar om hon idag sitter och njuter av att hon kanske hade rätt..? :joy:

Hon har gått vidare till detta: