Ny närvarosensor från Aqara lanseras i Kina i mars månad

Från sajten:
image

Aqara fortsätter att jobba med att våra hem ska vara smartare. Nu har de en ny närvarosensor på gång som

Aqara Human Presence Sensor FP2 är namnet på den nya närvarosensorn som presenterats av kinesiska företaget Aqara. Detta är uppföljaren till FP1 som vi dock inte sett till i Europa än men utöver samma funktionalitet så finns här även ett antal förbättringar. I en kommande uppdatering ska det bli möjligt med flera olika detekteringszoner vilket kan vara bra om man vill dela in ett rum beroende på hur man rör sig i detta. Flera zoner innebär också att dessa exponeras som separata zoner i Apple Home.

I appen Aqara Home finns ett antal förinställda layouter för rum som kan anpassas. Aqara Human Presence Sensor FP2 kan användas för att dela in ett rum i hela 32 separata zoner vilket får anses vara imponerande! Detta innebär alltså även 32 olika sensorer som dyker upp i Apple Home, från en enda fysisk sensor.

Närvarosensorn kan detektera om personen i ett rum sitter, står eller ligger ner. I en kommande uppdatering ska sensorn även kunna detektera om någon faller vilket kan öka säkerheten och tryggheten i hemmet. Upp till tre olika personer kan följas samtidigt av sensorn med olika inställningar för varje person. Den använder mmWave (millimetervågor) för att detektera närvaro i rummet.

Till skillnad från de flesta andra produkter från Aqara så använder denna inte Zigbee utan Wi-Fi 2,4 GHz vilket innebär att den kan läggas till i Apple Home utan krav på någon av hubbarna även om appen Aqara Home krävs. Det finns också stöd för Bluetooth 4.2 vilket troligtvis har att göra med en kompatibilitet med Matter när detta finns att tillgå.

Den är kabelansluten och kräver således att det finns ett uttag i närheten. Sensorn ska kunna täcka upp en yta upp till 40 kvadratmeter. Utöver närvarosensorn finns även en inbyggd ljussensor som exponeras i Apple Home. Sensorn har ett inbyggt väggfäste som gör att den kan vinklas eller ställas på en möbel. Enheten har också en inbyggd LED för status som troligtvis kan stängas av. Kapslingsklassen är IPX5 och arbetstemperaturen ligger mellan -10 °C till +40 °C.

Aqara Human Presence Sensor FP2 väntas lanseras i Kina i mars månad och förhoppningsvis får vi även en internationell lansering samtidigt. Rekommenderat pris i Kina ligger på ungefär 123 euro och 82 euro som introduktionserbjudande.

För dig som fixar kinesiska finns lite mer information på hemsidan.

Den här sensorn verkar ytterst intressant så frågan är – blir det ett köp och hur ska du i så fall använda den?

 

Källa: HomeKit News

Ur ett integritetsperspektiv kommer denna typ av sensorer bli intressant. Som jag har förstått är mmweave så känsligt att det både går att utläsa andning och pulsslag. Eftersom radien är så pass hög så bör alltså grannar kunna utläsas i flerbostadshus. Hur de rör sig, vad de gör, och framförallt, visa på sjukdomar efter andningsmönster och puls, särskilt när de sover. Bör väl heller inte vara omöjligt att avläsa mängden besök på toa, tid de spenderar på toaletten, sexvanor osv osv

mmvågor stoppas väl iofs ganska effektivt av väggar och andra föremål?
Eller menar du att vi skulle klara av att följa våra grannar genom väggarna?

1 gillning

Hade nog blivit skapligt röriga resultat om man fick in info från alla intilliggande lägenheter. :joy::joy:

1 gillning

Ja det behöver fri sikt. Hade blivit kul annars. :rofl:

2 gillningar

Jag tolkar artikeln som att man enbart behöver 1 sensor för att mäta upp till 40 kvm och möjlighet att skapa virtuella väggar i program i syfte att kunna läsa av hela sitt hem och vart personer befinner sig

Det var faktiskt inte riktigt vad du skrev.

Verkar vara riktigt prismässigt, jämför med Everything Presence One Kit – Everything Smart Technology

Aqara FP2 är alltså fel sensor för en mindre hall, och mer lämpad för ett större rum där man vill få ut annan info som skall ageras på: sitter det 2 eller fler vid bordet? Sitter det endast en person i rummets två fotöljer? Står/går en eller flera personer upp i rummet?
Halvligger en person i soffan?
-Alla ovan scenarion skulle jag kunna bruka som grund till helt olika scenarier för belysning och annat.

2 gillningar

Från sajten:
image

Idag lanserades närvarosensorn Aqara Presence Sensor FP2 på flertalet marknader. Sensorn är revolutionerande på många sätt och gör det smarta hemmet smartare.

Kinesiska företaget Aqara lanserade idag sin nya närvarosensor och mer information om denna. Nya Aqara Presence Sensor FP2 är en närvarosensor som kan trigga olika automatiseringar beroende på var i en specificerad zon något händer och vem som triggar det hela. Ett exempel kan vara att när ett barn sätter sig i soffan så kan teven tändas eller när familjen sätter sig vid ett bord för att äta så tänds belysningen vid bordet. Denna sensor kan täcka in ett rum upp till 40 kvadratmeter vilket sedan kan delas in i 30 olika zoner där varje zon kan trigga olika automationer.

Aqara Presence Sensor FP2 använder millimetervågor (mmWave) för att exakt bestämma var en människa befinner sig i ett rum. Detta i sin tur möjliggör väldigt exakta områden är något ska hända och skillnaden mot en vanlig rörelsesensor är stora vilket ska nämnas. Om närvarosensorn monteras i ett tak så kan den dessutom varna om någon människa faller och blir liggande. Det är möjligt att hålla koll på 5 personer samtidigt vilket innebär en hel del skräddarsydda möjligheter när det gäller just automationer.

Stöd för Apple Home finns också och detta innebär då att det skapas en sensor för varje zon i Hem-appen vilket också möjliggör för kreativa automatiseringar. Sensorn fungerar även med Google Home, Amazon Alexa, Home Assistant med flera. När det gäller Matter så finns detta med i planerna och en OTA-uppdatering väntas när denna kategori inkluderas i standarden. En framtida uppdatering ska också kunna känna igen om en person står, sitter eller ligger ned samt sömnövervakning och andningsfrekvens vilket innebär en mångsidig sensor.

Aqara Presence Sensor FP2 ansluts via Wi-Fi och kräver ström via en USB C-kabel. Det finns också en inbyggd ljussensor i enheten vilken kan användas för automationer, även denna exponeras i Apple Home. Sensorn har ett inbyggt fäste som kan vinklas för bästa upptagningsområde och kapslingsklassen är IPX5.

Rekommenderat pris är 949 kronor och den finns att köpa direkt från återförsäljaren Gröna Hus om ett 1-2 veckor. Mer information Aqara Presence Sensor FP2 finns även på företagets hemsida.

Källa: Pressmeddelande

Galleri