Ny luftkvalitetsmätare från IKEA med stöd för Home Smart

Från sajten:
image

Från ingenstans kommer en nyhet om en luftkvalitetsmätare från IKEA. Denna nya version har inbyggd display och kan visa fler mätvärden.

IKEA ser ut att ha en ny luftkvalitetsmätare på gång som denna gång är kompatibel med IKEA Home Smart. Under namnet IKEA Vindstyrka ska användarna nu kunna få mätvärden kring inomhusluften i sina hem. Tack vare stöd för IKEA Home Smart och hubben Dirigera bör denna kunna trigga deras luftrenare bland annat.

IKEA VINDSTYRKA

IKEA Vindstyrka ser ut att kunna visa upp PM2.5-nivåer, temperatur och luftfuktighet i kombination med färger som visar aktuell status på luftkvaliteten i hemmet. Anslutning till ström via USB-C och såväl pris som tillgänglighet är i dagsläget inte känt.

Blir det ett köp när den dyker upp?

Källa: HomeKit Authority

1 gillning

Där ja!

Perfekt! :+1:t2:

Intressant, förutsatt att man kan få ut datan.

Ja

Från sajten:
image

Som vi skrivit om tidigare så har IKEA en ny luftkvalitetsmätare på gång. Denna lanseras i april månad och fungerar med såväl IKEA Home Smart och Matter.

IKEA har sedan tidigare haft en liten anonym luftkvalitetsmätare på marknaden av det enklare slaget. IKEA Vindriktning har en enklare LED som visar aktuell status av luftkvaliteten men inte mycket mer. Den kommande IKEA Vindstyrka har en display där aktuella värden visas tydligt och utöver detta syns denna enhet också i IKEA Home Smart. Detta innebär att den kan användas för att trigga någon av företagets uppkopplade luftrenare, eller för den delen andra företags luftrenare via exempelvis Apple Home om Vindstyrka är ansluten till deras senaste hubb, Dirigera.

IKEA Vindstyrka mäter flera olika värden som temperatur, luftfuktighet, PM2.5 och TVOC (Total Volatile Organic Connection).

Den ska även ha stöd via IKEA Dirigera för Matter så alltså inget stöd direkt med den nya standarden. Huruvida den nya luftkvalitetsmätaren kommer att fungera med IKEA Trådfri Gateway framgår inte i klartext.

EDIT: Svenskt pris är nu officiellt och det blir 499 kronor med säljstart den 1 april 2023.

Källa: Ikea

Från sajten:
image

Vindstyrka är Ikeas senaste produkt som mäter luftkvalitén i vårt hem och den skulle lanseras någon gång i april men går redan nu att beställa på Ikeas hemsida med leverans i slutet av mars.

Den lilla luftkvalitetsmätaren kommer utrustad med en liten skärm som visar om det är bra eller dålig luft i hemmet och den kan mäta temperatur, luftfuktighet, PM2.5 samt TVOC (Total Volatile Organic Compounds). Den kommer ha stöd för HomeKit och även Matter men då via Ikea Dirigera och värt att nämna är att Ikeas senaste hubb krävs. Men det fina är att mätaren då kan kopplas ihop med antingen Ikeas egna luftrenare eller en HomeKit-kompatibel så om den mäter dålig luft så kan den automatiskt dra igång luftrenaren.

IKEA VINDSTYRKA

Om detta låter som en kul produkt så kan du redan idag på deras hemsida beställa hem den och i skrivande stund är leveransen satt till den 26 mars. Den finns ännu inte i några varuhus utan det är enbart beställning på webben som gäller än så länge. Prislappen ligger på 499 kronor.

Källa IKEA, via Feber

Verkar redan vara integrerad med Zigbee2MQTT men sensorn som används verkar inte vara sådär super precis. Jag ska ta och köpa en vid något tillfälle och jämföra med min Awair Element.

Här är sensorn den använder Smart sensor solutions

1 gillning

Från sajten:
image

IKEA VINDSTYRKA är företagets senaste luftkvalitetsmätare som nyligen lanserats. Nu uppdateras luftkvalitetesmätaren till att få stöd även för Apple Home.

För någon vecka sedan dök den nya luftkvalitetsmätaren från Ikea upp i varuhusen. Luftkvalitetsmätaren med namnet Vindstyrka har stöd för den egna smarta hem-plattformen Ikea Home Smart vilket den förstnämnda, Vindriktning, inte hade. Dessutom har denna version en display som visar aktuell status.

Nu har Ikea släppt en uppdatering som innebär att värdena inte bara syns i Ikea Home Smart utan även i Apple Home. Enligt uppgift ska alla fyra värden kunna visas i Hem-appen (temperatur, luftfuktighet, VOC, PM2.5) Som tidigare så krävs en hubb för att värdena ska exponeras i tredjepartslösningar. Den version som krävs i Dirigera-hubben är 2.256.003, annars visas inte värdena i Hem-appen. Så småningom ska Vindstyrka även få stöd för Matter via en kostnadsfri uppdatering.

Källa: HomeKit News