Ny Homey Pro presenterad med stöd för Matter

Från sajten:
image

Athom har precis avslutat sin keynote och den stora nyheten är en ny version av Homey Pro. Med stöd för såväl Thread som Matter är den redo för framtiden.

Nederländska företaget Athom har på sin keynote precis presenterat en helt ny Homey Pro. I ett mindre format har företaget fyllt den smarta controllern med mängder av funktioner.

Nya Homey Pro har som ambition att bli den centrala enheten för ditt smarta hem. Utöver samma stöd för olika protokoll som tidigare så adderas en mängd funktioner till den nya versionen. Vi pratar bland annat om fler antenner för olika regioner, nytt Zigbee-chip, stöd för Thread och Matter, mer minne och lagring och allt byggt kring Raspberry Pi.

Bland de tekniska specifikationerna finns antenner för Wi-Fi 2.4 och 5 GHz, Bluetooth LE 5.0, Z-Wave Plus, Zigbee, Thread, 433 MHz samt IR. När det gäller Matter så stöds detta via Wi-Fi, Ethernet eller Thread. Stödet för Matter är planerat till andra kvartalet 2023 och för Thread gäller tredje kvartalet 2023.

Räckvidden ska vara upp till fyra gånger bättre än i föregångaren beroende på teknologi. Dessutom utlovas 3,5 gånger mer kraft i enheten vi en fyrkärnig ARMv8-processor, 2 GB DDR4 RAM och 8 GB lagring.

Till nya Homey Pro finns en ethernet-adapter att köpa till för de användare som inte vill använda Wi-Fi för uppkoppling. Priset för denna ligger på 349 svenska kronor.

Satellite Mode är en ny funktion vilket innebär att om du har en Homey Bridge och köper en Homey Pro så kommer båda dessa enheter att utöka räckvidden i hemmet. För Zigbee och Z-Wave fungerar enheterna som repeaters i mesh-nätverket. För enheter som använder IR eller 433 MHz kommer den närmsta enheten att användas. Funktionen ska lanseras under första kvartalet 2023.

Advanced Flow som presenterades tidigare i år kommer att ingå med nya Homey Pro. Detta är en tjänst för att skapa avancerade flöden för ditt smarta hem.

Andra funktioner som finns i nya Homey Pro är Loacl Port Forwarding, Local API Keys, SSH Access och Local USB Backups.

Homey Pro får ett svenskt pris på 4.399 kronor och den finns att förbeställa på företagets hemsida enligt principen först till kvarn. Anledningen är den välkända bristen på komponenter som kan försena leveransen men de hoppas kunna leverera innan jul i år.

Källa: Homey Keynote

Blev en beställning. Hade en order liggande på Homey Pro 2019. Tur att den inte han komma in i lager.

Sååååå dom har stoppat in en Raspberry Pi Compute Module (600kr ut till konsumenter) i ett fint plastskal och den kostar 4.399?

Det är väl ingen som är lättlurad?

Sheep Farm GIF by TLC

Ser det ändå som ett smidigt alternativ istället för homeassistant. Dyrt? Ja absolut! Värt pengarna? Tveksamt... Men något ska man lägga pengarna på :slight_smile:

1 gillning

Man betalar väl för att slippa meck? Tid >> Pengar

2 gillningar

Det är inte alla som har kunnandet.
Sedan kanske raspberry är billig men du ska även köpa till en del och framför allt ska man lägga ner någon timme på att installera allt. Förutom det så ska man konfigurera upp och bygga ett gränssnitt.
Om man får problem med Raspberryn så har man en del tid för ominstallation.

På drygt 4 år så har jag fått att jag måste lägga om Homeyn pågrund av problem med nätverket. Det tog mig ca 10 minuter inklusive att föra tillbaka allt från backup. Inga problem med ominstallationen. Raspberryn har kraschat på samma tid med ca 1 timme i återställning varje gång samt mycket kunnande. Homey behöver du inte ha så mycket kunnande för att komma igång med.

Så beroende på vilket man värdesätter eller ut efter kunnande så får man väl avgöra själv hur man vill göra. Jag tycker Homeyn är väl värd pengarna och kommer satsa på den nya under nästa får för att få nya funktioner.

2 gillningar

Från sajten:
image

Idag är det officiell säljstart för nya versionen av Homey Pro. Borta är den runda bollen och in kommer den platta svarta versionen.

Nederländska företaget Athom lanserar idag officiellt sin nya version av Homey Pro. Precis som tidigare handlar det om en smart controller för hemmet med möjligheter att styra flertalet produkter samt olika protokoll från en och samma enhet. Stödet för Homey Pro omfattar mer än 50 000 produkter från över 1 000 tillverkare och allt styrs från Homey-appen.

Nya Homey Pro har stöd för åtta kommunikationsprotokoll, alla med lokal styrning. De åtta protokollen är:

  • Wi-Fi
  • Zigbee
  • Z-Wave Plus
  • IR
  • 433 MHz
  • Bluetooth LE
  • Matter
  • Thread

Enligt hemsidan ska stöd för Matter komma under andra halvan av första kvartalet vilket ju är nu så det bör vara när som helst. Stöd för Thread väntas komma via en uppdatering under tredje kvartalet vilket då gör enheten kompatibel med än fler produkter. Skillnaden mellan Homey Bridge och Homey Pro kan ses i tabellen nedan. Den största skillnaden är att Homey Bridge är molnbaserad medan Pro kör manuellt samt att Bridge kräver en månadskostnad om du vill få ut mer av enheten vilket inte krävs med Pro-versionen.

CPU-hastigheten jämfört med den äldre modellen av Homey Pro uppges vara 3,5 gånger så snabb. Även minne och lagring har utökats i nya modellen. Har du idag redan köpt en Homey Bridge men vill ha fler möjligheter med en Pro så kan Bridge användas som en repeater i ditt nätverk för bättre täckning vilket ju är en smart lösning.

Rekommenderat pris är 4 999 kronor och mer information om Homey Pro finns att läsa på hemsidan. Den finns att köpa idag från flertalet olika återförsäljare i Sverige.

Blir det ett köp eller en uppgradering?

Källa: Homey

Galleri

Med ethernet adaptern, kan man då köra homey pro via PoE?

Inte via deras egen verkar det som. Men med andra... https://support.homey.app/hc/en-us/articles/8190402165788-Compatible-Ethernet-adapters-for-Homey-Pro

Någon som har en Homey Pro? Är den värd sin prislapp eller?

Jag säger nej. Men mitt alternativ är mycket mer avancerat och tidskrävande. Home Assistant is the way om du vill "go-all-in".