Nu ska kassettskatten ta steget in i modern tid

Från sajten:
image

Vi som varit med ett tag minns införande av den omtalade kassettskatten. Med en ambition om att kompensera upphovsrättsinnehavare åldrades denna mindre snyggt.

ElektronikBranschen meddelar idag att de välkomnar den nya utredningen om privatkopieringsersättning (Ju 2020:18). Denna omtalade skatt infördes för att kompensera upphovsrättsinnehavare på den tiden när kassettband var inne och musik glatt kopierades från skivor till detta portabla media.

Kassettbanden dog en långsam död för många år sedan men skatten lever fortfarande kvar. I stället för kassettband så läggs skatten numera på i princip alla produkter som kan lagra någon typ av media. Oavsett vad du väljer att lagra vilket innebär att när du köper en hårddisk för att säkerhetskopiera dina bilder så går en del av kostnaden för denna till kompositörer av olika slag.

Den musik vi konsumerar idag streamas och ersättning till artisterna utgår från bolagen som erbjuder tjänsterna. Detta innebär att du som konsument betalar dubbelt vilket nu ska komma att försvinna enligt den nya utredningens förslag. Så här säger Pernilla Enebrink, vd för ElektronikBranschen:

– Dagens besked från utredningen är välkommet. Systemet är gammalt och har blivit både omodernt och orättvist. Det är inte rimligt att konsumenter ska ersätta rättighetsinnehavarna både via avgifter till streamingtjänster och via sina inköp av till exempel mobiltelefoner. Det är mycket efterlängtat att det föreslås en förändring av detta.

Den omtalade privatkopieringsersättningen har varit omtvistad och under det senaste decenniet även varit föremål för flera rättsprocesser. Inte minst för att en fristående organisation (Copyswede) med begränsad insyn i hur intäkterna fördelas varit de som hanterat skatteintäkterna.

Med en uppdatering ska inte konsumenterna tvingas betala dubbelt för musik som konsumeras vilket välkomnas av de flesta och inte minst företrädare för elektronikbranschen som fått se högre priser på sina produkter tack vare skatten.

Är det på tiden att kassettskatten förändras?

Källa: Pressmeddelande

2 gillningar

Köpte på mig några lådor med tomma band innan skatten slog igenom. Har kvar några st ännu :slight_smile:

Skall tilläggas att kassettbanden är ganska hett igen.
Visserligen i liten skala men det släpps återigen och blivit en retro grej.

1 gillning

Noterat det med, märkligt då det knappt finns bandspelare kvar

1 gillning