Netgear Orbi - man får inte alltid vad man betalar för

Från sajten:
image

Netgear Orbi NBK752 är ett Mesh-system som lovar bra täckning och höga hastigheter men det är inte riktigt hela sanningen.

Precis som så många andra produkter idag kommer även Orbi NBK752 (härefter bara Orbi) med en app till våra smarta telefoner som ska göra installationen enklare så att i princip vem som helst ska klara av att sätta upp ett bra hemma-nät men redan här stöter vi på patrull. Under installationsprocessen kraschar appen vid ett flertal tillfällen men främst så stängs den ned helt och hållet precis när appen ska söka efter enheterna. Detta i sin tur ledde i mitt fall till att routern hamnade i ett läge där man inte kan komma åt enheten via varken appen eller via webbgränssnittet. Efter ett antal försök och några återställningar senare så lyckas vi ändå slutföra installationen genom en kombination utav app och webbgränssnitt.

När vi väl lyckats få igång och konfigurerat enheterna efter tycke och smak så fungerar nätet faktiskt ganska bra men värt att notera är att det fungerar just ganska bra. Med en prislapp på runt 13 000 kronor så förväntar man sig att ett sånt här paket ska fungera smärtfritt redan från start.

Appen i sin tur har inte jättemycket att erbjuda, ganska enkel med få inställningar men det kanske är ett medvetet val för att underlätta för de lite mindre intresserade.

I appen hittar vi några säkerhetsfunktioner som bland annat läser av nätverket efter potentiella hot, kan ge oss tips på hur vi får ett säkrare nätverk genom att till exempel be oss skapa starka lösenord och hålla våra enheter uppdaterade med den senaste mjukvaran.

Det är även möjligt att ställa in föräldrakontroller där man kan styra vilka sidor och till och med vilka appar som enheterna under föräldrakontrollen ska kunna komma åt men både säkerhetstipsen och föräldrakontrollerna är funktioner som vi får betala extra för i form av en prenumeration.

Nej, nu är det nog om vad appen kan och inte kan göra. Det trådlösa nätverket som de här enheterna levererar är snabbt men det är stundvis ganska svajigt där det emellanåt till och med försvinner helt. Några dagar efter att enheterna var installerade så kom en notis om att det fanns en ny firmware för både basenheten och satelliten, denna verkar dock inte ha löst några problem med stabiliteten. Undertecknad bor i en lägenhet med betongväggar och betalar för 500/500 via fiber. Vid uppmätning av hastigheten via wifi plockar vi ut runt 270 Mbit/s ned och 200 Mbit/s upp men trådlöst är alltid trådlöst, mäter vi däremot via kabel kan vi få ut närmare 550 Mbit/s både upp och ned.

Var det kanske någon som undrade över storleken på enheterna? Låt mig då tala om att de är rätt så stora. Nästan på gränsen till att de blir lite svåra att placera ut i hemmet, helst ska de inte synas utan det ska bara fungera. Här är en jämförelse mot en AppleTV fjärrkontroll.

På basenhetens framsida hittar vi inget mer än en indikator på hur systemet mår och på baksidan finns en knapp för att starta synkroniseringen vid installation av en ny satellit, två stycken ethernet-portar, en WAN-port och möjlighet att montera två antenner för att förbättra 4G/5G mottagningen. Även på satellit-enheten finns två stycken ethernet-portar och en knapp för synkronisering.

RECENSION: NETGEAR ORBI NBK752

FÖRDELAR

  • Bra räckvidd även med endast en enhet
  • Går att slutföra installationen via webbgränssnitt
  • Stöd för 4G/5G som backup

NACKDELAR

  • Priset
  • App som kraschar med jämna mellanrum
  • Säkerhetsfunktioner som kostar extra

DETALJER

Produktnamn: NETGEAR 5G WiFi 6 Orbi AX4200 5G WiFi 6 Mesh System (NBK752)
Typ: Router (mesh)
Färg: Vit
Protokoll: 802.11b/g/n/ax 2,4 GHz/5 GHz
Mobil uppkoppling: 4G, 5G
Hastighet: 2,4 GHz 600 Mbit/s, 5 GHz 1200 Mbit/s (2400 Mbit/s backhaul)
Antal antenner: 6 (möjlighet att ha två 4G/5G-antenner på router-enheten)
Anslutning: 2 x gigabit Ethernet (router), 2 x gigabit Ethernet (satellit)
Pris vid recension: 12890 kronor
Produktsida: Netgear.com

SAMMANFATTNING

Med en prislapp på runt 13 000 kronor förväntar man sig att mjukvara och hårdvara ska ha ett fint samspel men i fallet med Orbi NBK752 är det inte riktigt så. Installationen ska vara enkel med en app där vi läser av en QR-kod och allt ska ställas in mer eller mindre automatiskt men istället får vi en app som kraschar i det mest kritiska läget av installationen, vilket gör att routern hamnar i ett limbo där den dyker upp i telefonens wifi-meny men osynlig för appen. För att ta sig ur detta behövde åtminstone undertecknad återställa enheten 2-3 gånger, för att komma förbi detta fick vi starta installationen och slutföra den via webbgränssnittet. När vi väl lyckats ställa in routern ger den oss bra hastigheter och en hyfsat bra räckvidd.

BETYG: 3 / 5

1 gillning

Får högre hastighet via wifi på våra några år gamla AmpliFi här på lantstället. :flushed:

Precis, jag fick högre med min egna router från asus. Den kostade ca 800kr, så dyrt är inte alltid bäst.

2 gillningar

Gul och vit text på blå bakgrund är uselt för läsbarheten. Den där appen ser värre ut än Spotify.

Testade ett Orbi-meshsystem för två-tre år sedan. Aldrig varit med om ostabilare grejer.

Körde ett Netgear Mesh i en dag sen åkte det tillbaka. Kör ett Deco numera

2 gillningar