Många hushåll i Sverige har idag luftvärmepumpar, många gånger äldre modeller och osmarta sådana. Som tur är finns det lösningar för att göra dessa smartare.
Att kunna styra en luftvärmepump idag via en app är på inget sätt någon ny företeelse. De flesta nyare modeller av luftvärmepumpar som säljs idag är förberedda för styrning via app, oftast tillverkarens egna vilket kan vara både bra och lite mindre bra. För äldre luftvärmepumpar så är det fullt möjligt genom att investera i en smart kontroll för just dessa. Gemensamt för dessa lösningar är att de med hjälp av IR styr luftvärmepumpen genom att antingen lära sig hur din gamla fjärrkontroll fungerar eller att de har en databas där inställningarna kan hämtas från. Värt att lägga till är att det endast är modeller med fjärrkontroll som går att styra på detta vis. Franska företaget Netatmo, primärt känt för sin väderstation, lanserade tidigare i år sin version styrning för luftvärmepumpar via en app.
Vi fick tillsänt oss ett exemplar för recension och har testat denna ett tag nu och vi gillar den dessvärre inte fullt ut…
Det här är Netatmo Smart AC Controller
Förpackningen är tydligt och visar hur produkten ser ut och vad den ska användas till. Den enkla vägen att göra din luftkonditionering smart heter det och på sedvanligt sätt när det gäller franska företag så hittar vi allt förklarat på franska också… Det ska sägas att denna också kan användas till luftkonditioneringsanläggningar och inte bara luftvärmepumpar, så länge fjärrkontrollen till din enhet är utrustad med IR samt en display.
I förpackningen finns utöver själva kontrollenheten, en strömadapter, dokumentation samt en skruv och en plugg för att kunna fästa den på en vägg.
Själva enheten är en enkelt designad avlång sak med rundade hörn. Svart upptill och vit nertill där logotypen finns på ovansidan – that’s it. Det finns ingen display som visar några aktuella värden utan allt är tillgängligt via appen.
Designen är helt okej, den gör inget väsen av sig direkt och lär kunna smälta in hyfsat enkelt i många hem. Under det svarta skalet finns en rundstrålande sändare av signalerna till luftvärmepumpen. Denna ska vara lite mer revolutionerande jämfört med andra konstruktioner och tillåta lite mer frihet vid installation i hemmet. Den behöver nämligen inte vara placerad direkt framför själva luftvärmepumpen. Nertill finns en urfräsning för kabeln vilket är smart.
På sidan av Netatmo Smart AC Controller finns en knapp för programmering samt en liten statuslampa så att komma igång bör inte vara alltför komplicerat.
Baktill finns ett hål för att kunna hänga upp enheten på väggen samt ett mindre hål för återställning av enheten. Dessutom finns en inställningskod för att lägga till enheten i Apple Home. Enheten använder mikro-USB för anslutning vilket känns lite förlegat när allt fler använder USB-C. Runt om finns även en gummerad list som gör att den inte kasar omkring om den läggs på en plan yta – bra tänkt.
Enheten är ganska lätt, den väger endast 79 gram så trots den gummerade listen så är det ändå lätt att den flyttas runt beroende på var den placeras. Något att tänka på varför en vägghängd placering kanske är att föredra.
Installation av Netatmo Smart AC Controller
Enligt Netatmo själva ska installation av deras Smart AC Controller gå på ett kick vilket ju låter bra på pappret. Sanningen visade sig vara en helt annat vilket undertecknad återkommer till längre ner i recensionen. I detta fall påbörjades installationen via Apple Home då produkten visades upp där som “i närheten”. Koden lades till och sedan sker allt på sedvanligt vis som vid övrigainstallationer i Hem-appen.
Till skillnad från övriga HomeKit-kompatibla produkter för styrning av luftvärmepumpar så visar denna faktiskt upp en styrning för fläkthastigheten också vilket är trevligt. Appen visar således temperatur, luftfuktighet, reglage för att hantera luftvärmepumpen samt fläkten på denna.
Inställningsmöjligheterna är ungefär som det brukar se ut i Hem-appen, bara det nödvändigaste går att ställa in och slutligen ser vi att Netatmo nu lyckas introducera ytterligare en app för att styra sina produkter; Home + Control. Sedan tidigare använder undertecknad redan TRE OLIKA appar för att kontrollera produkter från företaget; Netatmo, Home Coach och Security så ytterligare en app blir ju än mer förvirrande.
Okej, vi ger Home + Control en chans och väljer att installera Smart AC Controller även här utöver i Hem-appen. I detta fall väljs alltså Netatmo och sedan “Smart luftkonditioneringsenhet” (ibland är det engelska produktnamnet så mycket bättre, eller hur?). Därefter ska det alltså vara en barnlek och bara ta ett par minuter…
Appen detekterar att det finns en installerad produkt redan via HomeKit. Nästa steg blir att se till att den ordinarie fjärrkontrollen finns tillgänglig. Därefter gäller det att söka upp vilken tillverkare som luftvärmepumpen har, i detta fall Sanyo.
Här börjar appen bete sig som den senare visar sig vara, lite buggig och halvfärdig på något sätt. Mitt bland all svenska så blandas engelska in. Inga problem för min del men ändå, lite mer förväntas nog i dessa tider. Installationen fortlöper och så småningom hittas fjärrkontrollen.
Första steget är att se till att luftvärmepumpen är avstängd varpå denna ska startas av appen. Detta fungerar dock inte vid första försöket så fler försök krävs. Till slut lyckas det och då går det att komma vidare. I detta fall fanns inga hinder mellan enheten och luftvärmepumpen och avståndet var ungefär 3,5 meter så inga konstigheter egentligen.
Lyckan är total när enheten installerats vilket vi återkommer till. Därefter ska ett schema skapas och ett antal frågor ska besvaras vilket verkar ganska vettigt.
Ganska förståeliga frågor men en undran är hur detta egentligen fungerar om personerna i hemmet kommer och går på oregelbundna tider och dagar – faller inte lite av idén då? I vårt fall så skulle det fallera stort då ingen i hushållet har några som helt regelbundna tider i veckorna.
Här ska det sparas på uppvärmningskostnaderna och det ska vara svalt så en 18 grader inomhus nu under sommaren är väl ganska behagligt. Schemat har till slut skapats och då möts vi av denna översikt. I min värld känns det ganska fattigt på något sätt, ungefär som att en del inställningar trillat bort – man är idag betydligt mer van vid att det brukar finnas lite mer att välja på i appens översikt.
Enheten startas genom det lilla reglaget bredvid namnet varpå aktuell temperatur visas samt ett fält som visar temperatur och därunder tre fält som visar fläkthastighet, styrning av luftvärmepumpen och om den är i auto-läge eller inte. Aktuellt schema visas också undertill. Klicka på fläktsymbolen så visas de olika hastigheterna och de andra rutornas inställningar. “Vertika svängning” bör rättas till i en uppdatering hoppas jag, språkpolisen i mig ryser till men man överlever.
Det manuella börvärdet kan överskrivas om så önskas vilket kan vara bra om man har gäster hemma eller om man avviker från det satta schemat av någon anledning. Även satt schema kan ändras genom att man trycker på en symbol i nederkanten med fyra prickar i. En sak som slår mig är att varför är det så okonsekvent i appen när det gäller att nå olika inställningar. Det är ju inte direkt så att det inte finns plats i översikten till lite tydligare knappar och ikoner som gör det hela mer begripligt. Mycket känns gömt av någon anledning och kanske borde någon normal användare få tycka till innan utvecklarna sätter ihop något?
En veckoöversikt visas i schemat där det också går att se vad de olika färgerna innebär i form av driftläge. Det är med andra ord ganska logiskt, nedsänkt under natten, lite behagligare på morgonen och kvällen samt ett eko-läge mitt på dagen när ingen är hemma. Det går också att skapa fler scheman vilket kan vara bra beroende på årstid.
Inställningarna ge en översikt över vad som går att ändras och anpassas vilket till viss del är logiskt. Men ändå märkligt att en del inställningar för enheten finns i produktvyn medan andra finns i inställningarna… Smarta varningar kan vara bra att aktivera så att man dubbelkollar att luftvärmepumpen stänger av sig själv när man lämnar hemmet.
Vän av ordning känner igen nedanstående översikt från när vi skulle installera enheten. Det som skiljer denna åt är att nu finns “Somfy” med som ett alternativ vilket det inte gjorde i första steget. Appen känns dessvärre lite buggig mellan varven och ibland stannar man upp för att fundera över vad som ska göras eller om man missat något. Det finns även en hjälpsektion tillgänglig vilken i sig antagligen inte blir så frekvent använd här i Sverige då en del av varumärkena inte är så vanliga här. Då är nog valen under “Tredjeplats applikation” något som kommer att användas mer. Här görs kopplingen till bland annat Google Home och Amazon Alexa men också Tibber.
Hur var det nu med installationen då? Det tog tyvärr flertalet försök och en mängd svordomar innan Smart AC Controller installerats korrekt i mitt smarta hem. Att följa instruktionerna är inga problem men vid flertalet installationsförsök så ville det sig inte. Tillverkaren “Sanyo” hittades men kontrollen kunde inte identifieras. Detta i sin tur medförde att man manuellt måste trycka på varje knapp på fjärrkontrollen efter givna instruktioner i appen. Ett tryck för varje funktion vilket blir en hel del innan det hela är klart. Detta förfarande upprepades vid ett par gånger under installationsförsöken. När man sen trodde att allt var klart så visade det sig att en del funktioner i appen inte var nåbara vilket ju blev ganska besynnerligt – det gick alltså inte ens att starta eller stänga av enheten via Home + Control. Vid ett tillfälle visades en dialogruta som påtalade att nu skulle enheten konfigureras och att luftvärmepumpen skulle vara påslagen. Detta var lite förvirrande eftersom inget hände över huvudtaget trots att luftvärmepumpen var igång i flera timmar. Det var bara att stänga av, radera och börja om …igen.
Denna recension skulle egentligen publicerats tidigare men tack vare de problem som uppstod vid installationen så sköts det hela på framtiden eftersom tålamodet inte fanns där. Att det sedan helt plötsligt fungerade var skönt men om detta beror på att appen uppdaterats eller inte går inte att svara på så här men återigen – förbaskat skönt att det till slut gick vägen… I vilket fall som helst så har undertecknad sjukt många skärmdumpar från de tillfällen då det inte fungerade som det var tänkt.
Användning av Netatmo Smart AC Controller i vardagen
Att kunna styra sin luftvärmepump var något undertecknad länge önskade för många år sedan och därför var glädjen stor när Sensibo lanserade en lösning för detta via en crowdfunding-sida. Detta var många år sedan och tacksamt nog så gjorde den första versionen av deras styrning av luftvärmepumpar jobbet vilket var glädjande. Sedan dess har flertalet olika lösningar för just styrning av den äldre luftvärmepumpen från Sanyo som finns här hemma testats, bland annat flera olika produkter från Sensibo men också Ambi Climate och tado° där den senare är den som fått leva längst här hemma. Därför var det intressant att se vad fransmännen åstadkommit när det gäller att smarta till pumpen och vad som särskiljer dem från övriga varumärken på marknaden.
Hur fungerar då Netatmo Smart AC Controller? Jodå, när den väl ville installeras så gör den förvisso vad som förväntas av denna typ av styrning av äldre luftvärmepumpar. Men, i ärlighetens namn så upplever undertecknad den inte som unik på något sätt – tvärtom så känns den på något sätt begränsad. Funktionen Eco-Assist gör vad den ska, nämligen att kunna stänga av eller starta din enhet när du lämnar hemmet eller kommer hem. Detta är positivt eftersom risken att elda för kråkorna minskar vilket är bra för plånboken på flera sätt. Använder du Apple Home så går detta att ställa in via automatiseringar också.
Det är inga problem att starta eller stänga luftvärmepumpen via appen eller att ställa in scheman för när den ska köras. Appen Home + Control lämnar en del att önska men det är förvisso sådant som kan uppdateras framöver. Integrationen med Apple Home är en fördel då det är det ekosystem som används här hemma för att styra det mesta. Plus för att den också exponerar möjligheten att justera hastigheten på fläkten i pumpen samt att den har inbyggda sensorer för såväl temperatur som luftfuktighet. Just sensorer är alltid positivt då det eliminerar behovet av att ha extra sådana vilket innebär mindre synliga prylar i det smarta hemmet. Visst, det är inte alltid som sensorerna ger de värden man eftersträvar eftersom de kanske inte är optimalt placerade men för merparten så bör det fungera.
Det som sägs vara styrkan i Netatmo Smart AC Controller är att den ska kunna köra luftvärmepumpen på ett smartare sätt för att optimera användning i hemmet. Genom att under dagen kunna gå in i eko-läge ska kunna spara på energiräkningen men detta är under förutsättningen att luftvärmepumpen mer eller mindre alltid används. Här hemma är luftvärmepumpen ett komplement till uppvärmingen för att snabbt kunna få lite extra värme på vintern när det är kallt som tusan ute eller att svalka hemmet på sommaren när det är alldeles för varmt inomhus. Troligtvis är det så dessa används hos många hushåll men i ett varmare land där taket har solpaneler och pumpen kan vara igång under dagarna så blir det ju mer användbart.
Via appen går det att få ut statistik kring inomhustemperaturen för att på så sätt få lite mer koll på hemmets inomhusklimat. Tack vare de inbyggda sensorerna går det att se både temperatur och luftfuktighet.
Även luftfuktigheten mäts vilket i nuläget kanske inte är så spännande men framåt vintern när luften tenderar att växla mer så kan en luftfuktare automatiseras att starta om den är kompatibel. Eller åtminstone ge en fingervisning om att luften är torr och behöver fuktas.
Så, beroende på förutsättningarna när det gäller just de personliga preferenserna vid användning så kommer inte den smarta delen direkt till nytta – åtminstone inte här hemma. För de mest grundläggande funktionerna så gör den sitt jobb men problematiken som kan uppstå vid installation gör att andra alternativ kanske bör övervägas, speciellt om man har högt blodtryck. Därför kan det vara bra att först undersöka hur man vill att luftvärmepumpen ska användas så att man får ut så mycket som möjligt av pengarna – speciellt i dagar som dessa när elpriserna är vad de är mellan varven…
Netatmo Smart AC Controller är även kompatibel med Google Home samt Amazon Alexa vilket är bra. Något stöd för Matter är dock inte att vänta då företaget anser att de redan täcker upp de flesta ekosystemen men visst, detta kan ju komma att ändras framöver – vem vet?
Recension: Netatmo Smart AC Controller
Fördelar
- Rundstrålande IR möjliggör friare placering
- Inbyggda sensorer
- Stöd för Apple Home, Google Home och Amazon Alexa
- Fläkthastigheten exponeras i Apple Home
Nackdelar
- Ännu en app...
- Appen upplevs som buggig
- Användargränssnittet skulle behöva lite mer kärlek
Detaljer
Tekniska specifikationer Netatmo Smart AC Controller:
- Mått: 125 x 65 x 20 mm
- Vikt: 79 g
- Inomhustemperatur, mätintervall: 0 °C – 50 °C (± 0,1 °C)
- Temperatur (inställt värde som stöds av luftkonditioneringen): 15 °C – 40 °C (± 0,5 °C)
- Inomhusluftfuktighet, mätintervall: 0 à 100% (± 3%)
- Anslutning: Wifi 802.11 b/g/n (2,4 GHz)
- Säkerhet: WEP/WPA/W-PA2-personal
- Strömförsörjning: 100-240V AC – 50/60 HZ 0,5 A – utgång 5V DC 2 A.
Rekommenderat pris för Netatmo Smart AC Controller är 1279 kronor . Mer information om produkten finns att läsa på hemsidan.
Sammanfattning
Att kunna styra sin äldre luftvärmepump är guld värt och rekommenderas starkt för att göra hemmet lite smartare men också för att kunna öka inomhuskomforten. Netatmo Smart AC Controller lanserades för några månader sedan men det känns tyvärr som att de var ett par år för sent ut på marknaden då det finns ett antal andra alternativ som upplevs som lite stabilare. Att behöva ytterligare en app för att styra Netatmos produkter är ju bara löjeväckande, här borde någon ta ett övergripande ansvar och förenkla för användaren så att förvirringen minskar. På plussidan så gör Smart AC Controller vad den ska men bjuder inte på något extra. Bra också att det finns stöd för de stora ekosystemen. Tipset är att undersöka vilka krav du har för styrning av din luftvärmepump och sedan välja därefter.
Betyg: 3.5 / 5
