Nej, ARN har inte givit kund rätt om höjd privatleasingavgift för bilen

Från sajten:
image

Efter en nyhet om att Allmänna reklamationsnämnden (ARN) klandrat ett leasingbolaget för höjda privatleasingavgifter är nu många som tror att de kommer få pengar tillbaka – men så är inte fallet.

I Ekots nyhet om fallet kan vi läsa att första utfallet kommit mot att räntan höjts fast det stått att månadsavgiften var fast.

Nu har Allmänna reklamationsnämnden (ARN) fattat sitt första beslut gällande leasingavgifter som höjts, fast det stått att månadskostnaden är fast – Sverigeradio.se

Samt

Det är kul att beslutet är i min favör, säger Mats Jonas Danielsson som gjort en anmälan tidigare i år.

Det har fått många att hurra och känna bekräftelse att även de är drabbade av något som är fel. Men problemet är att ARN aldrig gav kunden rätt i detta. Vi har gått igenom alla dokument i fallet och kan konstatera att det är precis tvärt om. I sitt beslut skriver de

Eftersom utredningen visar att parterna inte avtalat om fast pris saknar (kunden) rätt till ersättning rörande de leasingavgifter som ännu inte förfallit till betalning, då företaget har rätt att justera avgiften på visst sätt som beskrivits ovan. (Kundens) krav i denna del ska därför avslås.

I ARNs bedömning visar man tydligt var i avtalet som kunden godkänt står att det är rörlig ränta. Det är också detta avtal som gäller. Övrig dokumentation som orderbekräftelser som inte är undertecknat av vare sig kund eller leasingbolag gäller ej.

Därför rapporteras det att kunden skall få tillbaka pengar

När en konsument anmäler ett företag till ARN startar en ganska byråkratisk process där både kund och det svarande företaget förväntas skicka in dokument som talar till deras sak. Både kunden och leasingbolaget som i detta fallet heter DNB Finans gör också det. Däremot missar DNB Finans att skicka in en detalj.

ARN konstaterar nämligen tre saker

  1. Avtalet stipulerar rörlig ränta – att säljaren inte upplyst om detta spelar ingen roll. Man är mycket tydlig med detta “Utifrån avtalets innehåll bedömer nämnden att parterna träffat avtal om rörlig leasingavgift som ska bestämmas månadsvis på visst sätt. Detta betyder att företaget har rätt att justera priset baserat på om räntan för företagets refinansiering förändras.
  2. Men till detta konstaterar ARN att endast leasingföretaget kan veta hur deras inlåningsränta har förändrats och har därför en skyldighet att vara transparent och tydlig i detta. Man skriver “Räntejusteringsklausulen har givit leasegivaren en ensidig rätt att höja leasingavgifterna och det är vidare endast leasegivaren som har haft insyn i de interna förhållanden som påverkat räntekostnaderna. Det ankommer därför på leasegivaren att visa hur han faktiskt har refinansierat sin rörelse och att detta skett på ett marknadsmässigt sätt
  3. I och med att DNB Finans missade skicka in till ARN hur de räknat ut räntan så blir beslutet att DNB Finans bör betala tillbaka mellanskillnaden från juni 2022 då höjningen skedde och att beslutet från ARN kom. Det vill säga nu i november.

Från och med november får kunden alltså betala den höjda räntan. Detta då han slutit ett avtal med rörlig ränta, trots att han inte visste att han gjort det.

3 gillningar

Slarvigt av SRs journalister att inte kontrollera detta innan, dom blev kanske lite väl exalterade! Tur vi har Peter Esse :partying_face::partying_face:

1 gillning

Är inte dessa leasingavtal fulla med en massa klausuler så de kan ändra spelreglerna lite hur som?

Beror på sitt avtal. :stuck_out_tongue:
I mitt avtal är det fast ränta t.ex.

2 gillningar

De har säkert något undantag att plocka fram om det krisar. :joy::joy:

Tveksamt. :slight_smile:
image

Iofs kan dom väl avbryta avtalet, men då får dom ju inga pengar. :stuck_out_tongue:

3 gillningar

Jag har detta i mitt avtal

1 gillning

Snyggt. Men vad är en ej ordinarie leasingavgift?

Är det Volvo Finans egna ?

Tolkar det som detta

Yes!

Finansieringen är förmodligen inte en del av leasingavgiften.

Jo det tror jag.

Volvofinans upplever jag annorlunda mot andra. När jag leasade min XC40 bensin hos Bilia så skrev Volvofinans tillochmed ut räntan på fakturan :slight_smile: Ändrades räntan stod det specificerat på fakturan :slight_smile:

Den behöver inte vara det iaf.
När jag leasade var det tydligt att det finns en avgift och en finansieringsdel som baserades på rörlig ränta.

Är inte leasingavgiften den totala kostnaden? Ingen separat del av månadskostnaden. Sen kan det ju finnas annat som kallas avgift i avtalet.

En leasing består av två delar, en kostnad för bilen och en kostnad för finansiering.

Det kan säkert formuleras olika på olika bolag.

Här finns lite matnyttigt för den som vill grotta ner sig ordentligt i denna fråga. :joy::joy:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwi2vOXZiKn7AhWoAxAIHR-sCQ0QFnoECFMQAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.diva-portal.se%2Fsmash%2Fget%2Fdiva2%3A1232177%2FFULLTEXT01.pdf&usg=AOvVaw0uOjH2JjMfAh0KcfI7seti

Det där verkar ju vara en riktig pappersbladet fast i radio..:open_mouth:

Ofattbart att Ekot kablar ut en sådan nyhet.