Nederländerna ger Apple till 15 januari att öppna upp App Store

Från sajten:
image

Den främsta nederländska konkurrensregulatorn ACM hotar med böter på upp till 50 miljoner euro.

Det var under julafton som beslutet blev klart att Apple är tvingade att ändra på sin betalningspolicy i App Store till senast den 15 januari. Enligt beslutet måste App Store öppna upp för dejting-appar så som Tinder att kunna ta betalt utanför Apples avgifter och egna betalningssystem .

Om Apple inte ser till att förändringarna sker innan satt datum väntar böter på 5 miljoner euro per vecka som sträcker sig till maxtaket på 50 miljoner euro. Apple har senaste året fått flera krav på sig att öppna upp App Store för konkurrens. För bara ett par veckor sedan fick Apple beviljat uppskov att släppa in alternativa betalningssätt i USA.

Via: Reuters

Skandal.

EU och länderna där är värre än Ryssland.

1 gillning

Japp, EU är bedrövligt på de flesta områden.

1 gillning

Hur gick det med USB C lagen. Kommer nästa iPhone med USB C?

Vet inte om EU tagit något beslut ännu och i så fall var det 2024 som gällde.

Tokigt det blev…

Då blir det antagligen dyrare för de flesta att använda en alternative betalningslösning.
Stripe tar 1,4% + 1,80kr för europeiska kort och 2,9% + 1,8 för utomeuropeiska kort.

Omsätter man mycket så kan man få bättre villkor.

Från sajten:
image

Nederländerna har fått igenom att dejtingappar ska kunna få betalt utanför App Store och det blev inte så mycket billigare.

Apples avgifter som ligger på 30 procent för köp i appar blev utmanat av Nederländerna som ville se en ändring för dejtingappar. Detta blev senare godkänt i landet och många har sedan dess väntat på att få se hur Apple tacklar det hela.

Nu står det klart att det fortfarande kommer dras 27 procent i avgifter från Apple som själva uppger att detta är inklusive skatter men utan kostnader för betalningsprocessen. Apple trycker även hårt på att de inte kommer ansvara för något gällande dessa köp för användarna, utan dessa kommer att ansvaras helt av utvecklarna.

Via: MacRumors

1 gillning

Jag förstår inte varför dejtingmakarna ska betala till Apple om betalningen sker utanför appen? Hur kan Apple ens veta hur mycket användarna betalar?

Jag tror Apple kommer kunna se detta antingen genom spårning (det Apple själva kritiserar) eller färdiga länkar i appen för de olika köpen.

Nu fick dom egna betalsystem LOL

De har ju bara skalat av avgifterna för själva betal systemet. Inget annat.

Från sajten:
image

Ända sedan januari har Nederländerna krävt att Apple låter dejtingappar erbjuda ett alternativt betalningssystem.

Det har nu gått tio veckor sedan Nederländerna gjorde det klart att dejtingappar ska ha rätt att erbjuda ett betalningssystem utanför App Store. Apple har gått med på en del av kraven men fortsätter att ta ut en avgift på 27 procent på betalningar utanför App Store, där Apple annars tar 30 procent.

För varje vecka som Apple inte godkänts av Netherlands Authority for Consumers and Markets (ACM) har de blivit bötfällda 5 miljoner euro. Det maximala taket för böterna låg dock på 50 miljoner euro vilket nu har nåtts. ACM planerar nu att gå igenom alla krav och Apples senaste förslag för att ta ett beslut om det blir mer böter framöver.

Via: MacRumors

Från sajten:
image

Dejtingapparna i Nederländerna har fått grönt ljus sedan december att använda alternativa betalningsmetoder men Apple stretar emot.

Apples senaste förslag på alternativa betalningssätt i dejtingapparna skickades in 27 mars men även detta har nederländska ACM nekat. I det senaste förslaget erbjöd Apple att det endast skulle gå att betala med App Store som vanligt eller länkar utanför appen men inte båda samtidigt.

Det senare alternativet skulle även visa en varning om att Apple inte står för riskerna via dessa betalningssätt. Dessutom skulle Apple ta ut en avgift på 27 procent för alla dessa köp utanför App Store.

Böterna som Apple har samlat på sig har nu kommit upp i maxtaket på 55 miljoner dollar och senaste förslaget från de nederländska regulatorerna är att dessa nu ska höjas och aktiveras snabbare om inte Apple ger efter till kraven.

Via: The Verge

Bara jag som hatar när staten ska blanda sig hur företag ska göra?

Apple borde hota med att lämna landet.

2 gillningar

Du är emot konsumentköpslagar? :astonished:

1 gillning

Nej.

Att stater och organisationer står upp mot storbolagen innebär ju att de ställer sig på konsumenternas sida.
Tycker det veckar märkligt att fanboy’a så mycket att man hellre försvarar jättebolagen

4 gillningar

Hur menar du detta gynnar konsumenterna?

1 gillning