Nebula Vega Portable visar varför vi vill ha en portabel projektor

Från sajten:
image

Innan vi hade testat Nebulas Vega Portable så hade vi ingen aning om att en projektor med batteri kunde vara så här smidig att både använda och ha med sig.

Anker-ägda Nebula erbjuder smidiga och portabla projektorer med priser från 3 000 kronor och uppåt. En marknad som undertecknad tidigare alltid har dömt ut som dåliga och onödiga projektorer. Lika fel som jag hade om det verkar jag ha om att den enda viktiga projektor-marknaden skulle vara de som kostar minst 20 000 kronor och riktar sig till hemmabio-fantasten.

När paketet med Nebula Vega Portable damp ned här hemma kunde det inte ha blivit mer lägligt. Med sommar och ledighet var det den perfekta följeslagaren att ha med vart vi än valde att spendera semestern. Dessutom fanns det ett bröllop på sommarens körschema och där hade Vega Portable en stor roll till att det blev en lyckad bröllopsfest.

Vega Portable räddar kvällen i Tjällmo

Det tekniska

Vega Portable är endast 19,2 x 19,2 x 5,9 cm stor och väger ungefär 1,4 kg vilket gör den perfekt att ha med i packningen. Om vi bortser från Vega Portables största försäljningspunkter som är inbyggt Android TV och batteri till en början så har den även en hel del annat att bjuda på.

På baksidan har den ett fåtal ingångar men samtidigt tillräckligt för att visa att den ska vara lätt att flytta mellan rum, hus och uteplats. En HDMI-port, en USB-A-port och en USB-C-port som vi laddar med är vad Vega Portable erbjuder och USB-A-porten lämpar sig för att bygga ut den ganska snåla inbyggda lagringen.

Dessutom har den inbyggd högtalare och kan agera som blåtandshögtalare när du inte behöver bild. Ljudmässigt kanske den inte imponerar särskilt mycket när vi når en högre decibel och det låter mest skränigt utan bas. Men i en stuga där vi bara ska avnjuta lite barnprogram eller en film utan krav på bästa kvalitet så duger ljudet alldeles utmärkt.

Autofokus

Det bästa eller kanske det sämsta beroende vilken typ av person du är så är Vega Portable otroligt självgående. Här finns inte mycket inställningar att pilla med och projektorn ser till att ställa in sig så fort du startar den. Autofokus ser till att bilden blir så skarp som möjligt och Keystone-korrigeringen ser till att bilden blir rak även om projektorn är felvinklad.

Vega Portable har även ett mindre utfällbart stativ som kanske inte ser ut att göra mycket skillnad men det är det lilla som räknas i vissa scenarion. Fjärrkontrollen är smidig och knapparna vi behöver finns tillgängliga, även om den må vara lite plastig så ligger den fint i handen. Det enda tråkiga är att knapparna inte är bakgrundsbelysta vilket gör sig påmint när man använder den i ett mörklagt rum framför en film.

Bildmässigt

Vega Portable har stöd för en maximal upplösning på 1920 x 1080 pixlar där minsta bildstorlek ligger på 40 tum och största är 120 tum. Den har även stöd för HDR10 och lampans livslängd ligger på 30 000 timmar. Allt väl hittills men akilleshälen ligger i ljusstyrkan där Vega Portable endast erbjuder 500 lumen och under ljusare omgivning försvinner det mesta av bilden. Det betyder att för att Vega Portable ska komma till sin rätta behöver du se till att mörklägga rummet som den befinner sig i. Om du lockas av tanken att ta med Vega Portable ut på altanen en sommarkväll för att se den där fotbollsmatchen så kommer du att bli besviken – såvida matchen inte spelas mitt i natten.

Men i rätt förhållanden så är bildkvaliteten riktigt bra på Vega Portable och de enda man kan klaga lite på är väl kanske att vissa detaljer försvinner lite i riktigt mörka scener. Sedan kommer vi tillbaka till att man inte kan ställa in så mycket manuellt och några andra bildlägen är det inte tal om utan det du ser är det du får.

Bra bildkvalitet i rätt förhållanden

Godbitarna

Tillbaka till fullversionen av Android TV som gör Vega Portable ännu mer portabel än den redan är. Starta upp den på valfri plats, kör i gång filmen eller serien från valfri streamingtjänst och njut. I Google Plays butik finns tusentals appar att välja mellan till att installera på din Vega Portable. Den har även stöd för Chromecast om du vill skicka upp innehåll direkt från din telefon till projektorn.

Det inbyggda batteriet har stöd för tre timmars speltid vilket kanske inte låter som så mycket men i praktiken är det alldeles tillräckligt. Bara det smidiga i att pausa filmen, dra ur sladden och flytta Vega Portable till ett annat rum utan att oroa sig för att strömmen bryts är ett plus. Det fick undertecknad att känna att allt i hemmet borde ha batteri om så bara för en kort stund när ström bryts eller när du måste flytta om bland strömkablar bakom exempelvis din tv.

### FÖRDELAR
 • Android TV
 • Snyggt och smidigt format
 • Bra bildkvalitet
 • Batteri på tre timmar

NACKDELAR

 • Lite låg ljusstyrka
 • Ingen bakgrundsbelysning på fjärrkontroll
 • Det rekommenderade priset är något högt

DETALJER

 • Projektionssystem: DLP
 • Upplösning: 1920 x 1080
 • Projektionsstorlek min-max: 40 tum till 120 tum
 • Bildförhållande: 16:9
 • Kontrastförhållande: 1000:1
 • Ljusstyrka: 500 ANSI lumen
 • Bildfunktioner: Autofokus, HDR10, Keystone-korrigering
 • Typ av lampa: LED
 • Lamplivslängd: 30 000 timmar
 • Högtalare uteffekt: 4 watt
 • Anslutning: HDMI, USB, Bluetooth, Wi-Fi, Chormecast
 • Medföljer: Fjärrkontroll, PD-laddare, manualer
 • Övrigt: Inbyggt batteri för 3 timmars speltid, bluetooth-högtalare
 • Pris: 5 990 kronor (rek. Pris: 7 490 kronor)

SAMMANFATTNING

För det rekommenderade priset på 7 490 kronor så hade betyget kunnat landa något lägre. Men när Vega Portable nu finns tillgänglig hos de flesta större återförsäljarna för ungefär 5 990 kronor så är det mycket lättare att ge den ett bra betyg. En prislapp vi hoppas stannar kvar då det gör den värd varenda krona. Det är en smidig projektor på så många sätt med att man slipper ställa in något och det räcker att starta projektorn så finns all underhållning redo för att spelas på Android TV. Bildmässigt är den fullt godkänd men vi hade önskat en starkare ljusstyrka då Vega Portable kräver en mörklagd omgivning. Batteri och högtalare är absolut pluspoäng även om dessa funktioner kanske inte överpresterar.

BETYG: 3.5 / 5

3 gillningar

Tips på portabel projektor till vettigt pris.
Lite sugen på denna men liite saftigt pris

Nebula har ju flera projektorer som kostar från 3000 kr och uppåt.
Den här är lite dyrare bara för att den har inbyggt batteri och Android TV.