Navimow i105E är robotgräsklipparen som gör dig glad

Från sajten:
image

Med eller utan begränsningskabel är en alltmer omdiskuterad fråga när det gäller robotgräsklippare. Utan slinga har kostat en hel del mer men nu har detta äntligen ändrats.

Robotgräsklipparen är numera inget nytt påfund eller för den delen något som är förbehållet de med en tjock plånbok. På senare år har vi sett priserna bli alltmer humana jämfört med när robotgräsklippare för hemmabruk dök upp på marknaden. Först ut var varianter som krävde en begränsningskabel vilket innebar en del extra arbete vid installation i trädgården eftersom en kabel behövde läggas ut (och fästas) längs med tomtgränsen eller det område där klipparen skulle arbeta. För ett par år sedan dök så Navimow upp med en slinglös variant vilket tog bort kravet på denna omtalade kabel. Dock var robotgräsklipparen inte speciellt billig vilket dock kom att förändras tidigare i år.

Vid ett event i Düsseldorf i februari månad presenterade Navimow en ny serie robotgräsklippare – i Series. Med ett instegspris på strax över tiotusen kronor för en slinglös version förändrades spelplanen för denna kategori av produkter. Vi har testat denna nu under ett par veckors tid och kan inte annat än tala om kärlek vid första ögonkastet!

Vi tar en titt på robotgräsklipparen Navimow i105E

Navimow i105E är en robotgräsklippare som fungerar på ytor upp till 500 kvadratmeter. Den finns även i en annan modell, i108E som fixar gräsmattor på upp till 800 kvadratmeter. Båda är snarlika till utseendet förutom färgen på karossen och den modell vi testat är den mindre.

I förpackningen hittar vi en hel del smått och gott som är genomtänkt förutom själva robotgräsklipparen. En laddstation med tillhörande strömkabel samt deras externa modul för GNSS, stativ och kablar för att navigera slinglöst via satellitsignalerna. Plastskruvar för att fästa laddstationen medföljer också samt ett par orangefärgade markörer som används för att stoppa ner i hålen till laddstationen när denna ska vinterförvaras – smart tänkt här! Extra knivblad medföljer också samt plastmärlor för fästa kablarna vid behov beroende på placering. Dokumentationen som medföljer är också genomtänkt och pedagogisk så det märks att Navimow anstränger sig lite extra vilket är trevligt.

Ovanifrån så ser man att det är en ganska kompakt och stilren design som kännetecknar den nya i-serien. Displayen är av det enklare slaget och är placerad under den tydliga “STOP”-knappen. Ett stort vred för att ställa in klipphöjden och en tydlig logotyp samt en dekal som hintar om att denna är “Powered by Segway”, ni vet företaget med elscooters och andra tvåhjuliga balanskrävande fordon.

Lyfter vi på Navimow i105E och studerar den undertill ser vi att det är en ganska platt konstruktion vilket gör den lättare att hålla rent jämfört med en del andra klippare på marknaden. Kapslingsklassen är IP66 vilket innebär att den går att spola av med vattenslangen vid behov. Knivbladen är tre till antalet och sitter fastskruvade på den roterande knivtallriken. Två stora drivande hjul i avvikande färg samt två mindre för att hjälpa till med navigeringen framåt. Under locket till höger går det att montera in Navimow Access-modulen (tillbehör) som ger stöldskydd samt 4G-anslutning till klipparen.

Framifrån ser vi tydligt deras “VisionFence” som numera är en del av robotgräsklipparen. VisionFence är Navimows sätt att se och detektera objekt som befinner sig framför klipparen vilket då gör att den undviker dessa och denna kunde köpas till som ett tillbehör på deras första modeller av klippare.

Sedd bakifrån så är det en stilren formgivning vilket innebär att det inte föreligger någon större risk för smuts och annat från gräsmattan att fastna i – bra på många sätt eftersom det underlättar rengöringen av robotgräsklipparen.

Från sidan så är det mest framträdande de två stora drivhjulen med sin orangea färg. Även upptill ser man att designen är formad med mjuka linjer vilket försvårar för smuts att få fäste. Teknologin EFLS står för Exact Fusion Locating System och denna använder satelliter och sensorer för att navigera med en precision på 2-3 centimeter. Version 2.0 av EFLS har AI-förbättringar när det gäller stödet för lokalisering vilket ger en stabilare positionering. Vid en svagare signal så navigerar klipparen vidare med hjälp av VisionFence.

Längs med den cirkelformade delen på robotgräsklipparen finns en integrerad LED som lyser upp med olika färger beroende på status. Ljusnivån går att justera på denna beroende på om man vill köra den efter mörkrets inbrott. Robotgräsklipparen har även ljudsignaler för att signalera om något är fel eller när den ansluter till laddstationen och även dessa går att tysta om så önskas.

Laddstationen till Navimow i105E är en enkel historia med en liten överskjutande del som täcker laddkontakterna samt VisionFence-delen. För den som vill ha ett bättre skydd i form av ett hus finns det ett sådant att köpa till som tillbehör.

Klipphöjden kan justeras mellan 20-60 millimeter och som alltid är det bäst att börja klippa med en högre höjd och sedan successivt sänka. Enkel hantering och det är bara att vrida på vredet till önskad klipphöjd. Det kan nämnas att klipphöjden inte kan justeras via den tillhörande appen.

VisionFence ser till att känna igen och detektera en stor mängd olika objekt vilket omfattar allt från djur till människor, leksaker och fotbollar som kan tänkas ligga kvar på gräsmattan när denna klipps. Vi återkommer till detta längre fram i recensionen.

Installation av robotgräsklipparen Navimow i105E

Att installera och komma igång med Navimow i105E är en enkel sak. Tack vare att den inte har behov av någon begränsningskabel så ger det lite mer frihet när det gäller placering av laddstationen. Undertecknad har sedan fem får en McCulloch R1000 som tagit hand om gräsmattan men denna kräver kabel och placeringen av laddstationen behöver då nås av fyra kablar totalt. Här är det inga problem att placera laddstationen utanför själva gräsmattan eftersom den på egen hand fixar till en väg från gräsmattan till laddaren. Så, här är den placerad invid husväggen i närheten till ett strömuttag vilket är även detta praktiskt.

Själva satellitmodulen monterades på vindskivan till husets tak med fri sikt mot himlen. Väggfästet medföljer inte vid köp utan är ett tillbehör som vi fick med för att testa inför recensionen. Kabeln från modulen leds inne i röret och kommer sedan ut i fästet vilket ger en snyggare installation. Tänk på att placeringen av denna är viktig för en stabil drift av robotgräsklipparen.

När den fysiska installationen är på plats så är det dags att gå vidare med appen som finns översatt till svenska med en bra språklig kvalitet överlag. Börja med att skapa ett konto, välj din klippare och aktivera sedan denna så att den kan hittas i appen.

Appen är bra och tydlig med instruktioner som är enkla att följa. Användaren vägleds genom hela installationsförloppet med tips om hur såväl antenn som laddningsstation ska placeras för att få till en stabil och optimal drift av robotgräsklipparen.

När allt lyser grönt är det dags att komma igång med att skapa en karta över området som ska klippas. Kontroller i appen används för att fjärrstyra robotgräsklipparen runt trädgården men det finns också val att låta denna göra detta automatiskt vilket kan vara praktiskt om det är en enklare trädgård utan konstigheter. Funktionen “Assist Mapping” innebär att kamerasensorn detekterar gräsmattans fysiska gräns och använder dessa för att automatiskt skapa en karta vilket ger en ännu enklare installation.

Redan när kartan skapas går det att märka av robotgräsklipparen är av det lite smartare slaget – den kan automatiskt detektera föremål för att inte köra på dessa efteråt. Om det finns pool, pergola, träd, buskar eller annat i gräsmattan så går det att exkludera dessa från klippning. En summering visas när allt är klart sedan varpå det är dags att börja skapa kartan.

Mobiltelefonen läggs i horisontellt läge och ena tummen sköter fram och bak varpå den andra sköter höger och vänster. Robotgräsklipparen svarar snabbt och exakt på kontrollerna så det är inga konstigheter att navigera denna runt trädgården för att skapa en karta. När allt är klart så finns det val att lägga till mer eller att spara kartan samt givetvis redigera denna om behov för detta finns. Under skapandet av kartan går det också att ställa in en överlappningsgräns vilket innebär att klipparen kan köra över en jämn kant mellan gräset och en gång för att klippa gräset hela vägen.

Vid klippning går det att följa framstegen via appen i närmast realtid. De mörkare områdena visar klippta ytor och även klipparen går att se var denna befinner sig. De små ljusare områdena på bilden i mitten är en stubbe samt träd vilka automatiskt har identifierats i appen. Aviseringar finns också att tillgå vilket är bra om man behöver kolla något i efterhand eller för att få reda på om något är tokigt.

I appen finns flertalet inställningsmöjligheter som alla är lättförståeliga och, som sagt är språket fullt begripligt vilket inte alltid är fallet. Att ställa in ett klippschema är enkelt och det går även att välja vilken zon som ska klippas eftersom Navimow har stöd för zoner.

Intressant är att funktionen EFLS också används för att förbättra kartnoggrannheten under drift vilket är positivt. Ytterligare en smart funktion i appen är att det går att använda denna för att hitta den mest lämpliga positionen för antennen vilket kan vara till hjälp om det kör fast sig under detta moment av installationen. Koppling mot väder finns också vilket innebär att klippning automatiskt kan styras utifrån detta – smart!

Klippningskarta som visar på en viss exakthet – det långsmala strecket i det mörkare partiet är ett resultat av att vi testade hur robotgräsklipparen agerade om ett hinder kom i vägen (basketboll). Den vände då och givetvis blev då inte det området klippt men senare så har klipparen återvänt till det oklippta området och färdigställt klippningen. Appen ger även indikation av när det är dags att byta knivblad samt rengöra kamerasensorn för optimal prestanda.

Så här fungerar robotgräsklipparen Navimow i105E i vardagen

Robotgräsklipparen Navimow i105E visar sig vara en riktigt trevlig partner till hemmet när det gäller att ta hand om gräsmattan. Den har kört på problemfritt under hela testets gång vilket man inte alltid är så bortskämd med. Klippningen sker enligt uppsatt schema och via appen går det att följa klipparen i realtid (nästan) och se var den befinner sig på gräsmattan.

Den börjar med att klippa runt hela tomten längs den gräns man satt upp vid mappningen under installationen. Därefter börjar den köra i S-formationer och raka linjer vilket innebär att det går att planera trädgårdsarbete på ett annat sätt än med en klippare som kör lite fram och tillbaks under klippningen – något som uppskattas starkt här hemma!

Den följer även kanten av gräsmattan på ett ypperligt sätt och då det finns möjlighet att låta roboten överlappa under klippning så kan de där extra stråna som alltid brukar stanna kvar längs med markstenen slippa manuell klippning efteråt. I detta fall så har denna funktion inte testats eftersom gräsmattan på sina ställen stigit alldeles för mycket över markstenen vilket ger en väldigt ojämn kant (något som ska justeras i framtiden).

Vid S-klippning så vänder den föredömligt och smidigt vilket innebär att en jämn och fin klippning uppnås. Överlag så är det dessutom en mycket tyst klippare som inte gör mycket väsen av sig där den smyger fram över gräsmattan. Den ändrar också klippriktning vilket innebär att risken för slitage minskar.

På tomten finns det en något nedsänkt brunn som ägs av kommunen och denna har tidigare blivit ett tillhåll för den ordinarie klipparen. Med Navimow i105E så har inga incidenter inträffat under klippningen vilket innebär mindre spring och detta utan att ens ha satt upp en no-go-zon, bara mappningen som gjordes initialt där denna rundades.

Även invid trädgårdsmuren vänder den på ett smidigt sätt utan att köra in i denna och sedan backa. Just detta beteende känns igen från modernare robotdammsugare som beter sig på ungefär samma sätt. Närma sig, sakta in, avvakta, snurra runt och fortsätt utan att behöva köra in och stöta emot i onödan (vilket också bidrar till mer slitage på karossen).

Att undvika hinder går galant, Navimow i105E saktar in, snurrar runt eller kör tillbaka efter att ha vänt för att sedan köra förbi objektet som låg i vägen. En basketboll som fick agera hinder blev behandlad med respekt och undveks vilket visar att VisionFence med sin 140° synfält gör sitt jobb.

Däremot så upptäcktes ett lite mer skumt beteende då robotgräsklipparen närmade sig ett område på gräsmattan där lite dressjord lagts ut. Här behandlades jorden eller det mörkare partiet som ett hål eller någon form av avgrund och undveks helt vid klippningen. Nåja, lite av hjulen körde i dressjorden men visst, bättre att vara på säkra sidan än att köra ner i ett faktiskt hål.

Displayen som är av det enklare slaget är tydlig med sina stora siffror och symboler upptill. Beroende på färg på batteriet så indikeras hur mycket av detta som finns kvar innan laddning bör ske. Under testets gång så har klipparen alltid återvänt till laddstationen i tid och sedan återupptagit klippningen där den avslutade – som en robotdammsugare ungefär. Här syns också den inbyggda LED-belysningen som indikerar status för klipparen. Upptill på laddstationen går det också att se status (blått = stark satellitsignal, gult = svag satellitsignal, grön = klipparen i laddaren, röd = laddningsstationen bortkopplad från klipparen).

S-klippningen innebär också att det kan uppstå de där trevliga ränderna i gräsmattan som många suktar efter. Svårt att se här men använd fantasin så framträder ränderna i gräsmattan men den stora fördelen är att hela gräsmattan blir klippt på en gång utan att enstaka tovor och andra områden missas.

Av någon anledning visade sig Navimow i105E bli ett tillhåll för flugor efter att den packats upp och var placerad i skuggan under ett träd. Undertecknad har aldrig sett ett beteende som detta tidigare och frågan är varför så många flugor helt plötsligt tyckte att detta var “the place to be at”…

Därför är robotgräsklipparen Navimow i105E lysande

Det som kan konstateras efter ett par veckors testande av denna robotgräsklippare är att det är en mycket trevlig sådan. Att prismässigt klämma in en mängd olika funktioner i en kompakt och stabil enhet är kanske inte alltid så lätt eftersom många andra tillverkare inte har gjort detta än. Det Navimow gör här är att erbjuda en slinglös och lättinstallerad robotgräsklippare med många funktioner som inte kostar skjortan eller kräver extra moduler och annat för att fungera. Appen är dessutom föredömligt lätt att navigera runt i.

Utan att ha satt upp no-go-zoner så undviker den ändå träd som finns på tomten och efter slutfört arbete återvänder den till laddstationen för att förbereda sig inför nästa klippning. Inga incidenter under hela testet tyder också på att man lagt ner mycket arbete på att få till en driftsäker och stabil robotgräsklippare som bara gör sitt jobb utan att strula. Trots viss sluttning på tomten så har inte heller detta inneburit några problem under klippningen.

Att kunna se på kartan i appen var den befinner sig är också en trevlig bonus och inte alltid självklart för de lite mer smarta klipparna. Med andra ord så har det varit en fröjd att tillbringa tid i hängmattan och låta gräsmattan tas om hand av denna kompakta klippare.

Recension: Navimow i105E

Fördelar

 • Prisvärd
 • Slinglös
 • Lättinstallerad
 • Bra konstruktion
 • Stabil drift
 • Trevlig app
 • Genomtänkta detaljer
 • Noggrann klippning

Nackdelar

 • Kräver antenn
 • Integration mot smarta plattformar saknas

Detaljer

Tekniska specifikationer Navimow i105E:

 • Rekommenderad för: 500 kvadratmeter
 • Klipphöjd: 20-60 millimeter
 • Klippbredd: 18 centimeter
 • Maximal lutning: 30%
 • Drifttid: 60 minuter
 • Laddningstid: 90 minuter
 • Ljudnivår: 58 dB(A)
 • Kapslingsklass: IP66
 • Mått: 545 x 385 x 285 millimeter
 • Vikt: 10,9 kg

Rekommenderat pris för Navimow i105E är 11 999 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Robotgräsklipparen Navimow i105E kan mycket väl vara en av de bättre klipparna på marknaden just nu - åtminstone för hemmabruk och inte minst med tanke på vad man får för pengarna. Att den är slinglös är ett stort plus men även att den är lättinstallerad och levererar det som förväntas bidrar till det höga betyget. Även konstruktionen som känns ytterst genomtänkt ger fler fördelar i form av enklare rengöring av klipparen. Appen är bra och lättnavigerad och ger den information som behövs och detta i realtid vilket innebär att det går att se var klipparen befinner sig även när man inte är hemma. Efter ett par veckors testande så är det väl egentligen bara antennen man stör sig lite på men den går tack och lov att placera utom synhåll. En stiligare gräsmatta är vad Navimow ger dig och återigen till ett bra pris jämfört med många andra klippare!

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!