Nästa år kommer vi kunna ladda ned appar utanför App Store

Från sajten:
image

Apple och andra bolag som har låsta app-butiker kommer nästa år att behöva tillåta att privatpersoner kan ladda ned appar från andra platser.

EU:s DMA (Digital Markets Act) trädde i kraft redan i november 2022 och är många utvecklares stora dröm och vissa bolags absoluta mardröm. I början av nästa år tvingas bolag som är så kallade “gatekeepers” eller “grindvakter” öppna upp sina produkter så användare kan ladda ned appar från andra platser än till exempel App Store. Sideloading och nedladdning av appar utanför App Store har tidigare bara gått med en jailbreakad enhet men under första halvan av 2024 kommer Apples produkter kunna göra detta helt utan något jailbreak.

DMA kommer inte bara gälla App Store utan kan även ha påverkan på Messages, FaceTime och röstassistenten Siri. Apple själva gillar inte beslutet utan säger att det kommer öka risken för skadlig mjukvara, aggressiv dataspårning och mycket mer eftersom ingen kontrollerar apparna innan de kan laddas ned. Apple har hårda krav på appar som godkänns i App Store idag och nästa år kan vem som helst skapa och ladda upp en app på nätet och sedan kan vem som helst ladda ned den till sin iPad eller iPhone utan att veta vad man faktiskt laddar ned.

Skulle Apple inte följa DMA så väntas stora bötesbelopp och Mark Gurman skriver i sitt veckobrev att i en kommande uppdatering av iOS 17 så kommer möjligheten för sideloadade appar att öppnas upp. Många företag jublar åt beskedet då de kan skicka ut sina appar och kringgå att betala Apple en viss del av intäkterna men frågan är hur mycket skadlig kod det kommer finnas på våra Apple-enheter framöver? Vad tycker du om DMA, är det en positiv eller negativ utveckling?

Källa: Bloomberg

Finns väl inga större problem med detta på macOS så det ska nog funka även på iOS och iPadOS. Apples missnöje handlar framförallt om att man vill ha full kontroll över ekosystemet för att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt.

Håller man rimliga avgifter i App Store kommer seriösa utvecklare fortfarande publicera sin appar den vägen.

Nja, iOS är så kopiöst mycket större än macOS så jag tycker inte riktigt de går att jämföra. Sen är det till stor del så klart ett missnöje i form av förlorade intäkter med så klart.

Storleken har väl ingen betydelse? :crazy_face: Skulle Apple hävda att macOS var osäkert om det var fler som använde det?

Men om man jämför med Android då, hur många Android-appar installeras på annat sätt än via Google Play? Där har ju möjligheten funnits länge.

Svenska Spels app kan sidoladdas på Android:

Men jag tror rent generellt att folk känner sig tryggare med de officiella app butikerna.

Om EU genomför vissa förändringar som @nikka och @Esse pratade om i Bli säker-podden så ser jag fram emot att kunna ladda ner icke EU-versioner av webbläsare utanför App Store.

1 gillning

Menade att användarbasen är större där vilket gör att intresset hos skurkar och banditer är högre till iOS än macOS :slight_smile:

Innan Android Auto fanns officiellt i Sverige så sidoladda jag den utan problem. Samma sak gällande Good lock. Men så fort en app finns i Google Play eller Galaxy store så är det betydligt smidigare :blush:

Visst finns det en poäng i det, men det är ju i sig ingen trygghet och inget Apple kan använda som argument kring säkerheten. Även om macOS dominerade skulle man ha svårt att föra in samma hårda kontroll på datorsidan.