Möt jätteroboten som kan lyfta ett ton

Från sajten:
image

Vad gör man när krafterna inte alltid räcker till? Varför inte göra som Jonathan Tippet och bygga en jätterobot i form av ett exoskelett som kan lyfta ett ton.

Den kanadensiska konstnären och ingenjören Jonathan Tippet har byggt världens största exoskelettdräkt vilken klarar av att lyfta ett ton. Hans exoskelett Prosthesis har 200 hästkrafter, väger fyra ton och har en höjd på fyra meter. Enligt uppgift tog det honom sex år att bygga Prosthesis.

Användningsområdena för detta enorma exoskelett är ganska stora och det ska kunna komplettera många av dagens arbetsfordon. Förvisso går det ofta att använda grävmaskiner och gaffeltruckar men när terrängen blir mer komplicerad så behövs något där hjul inte är en del av hur maskinen förflyttar sig. En idé är att kunna bistå vid katastrofsituationer som exempelvis jordbävningar.

Under utvecklingen av Prosthesis samarbetade Jonathan och hans team med teknikföretaget Furrion och med CAD-programmet Solidworks från Dassault Systèmes. Numera har Jonathan grundat företaget Exosapien Technologies där nästa produkt är under utveckling. Målet där är att nästa generation ska vara två tredjedelar så stor, väga hälften så mycket och samtidigt vara tre till fyra gånger så kraftfull.

 

Exosapien planerar även att ta fram en produkt som har en kortare inlärningskurva. Idag kan det ta uppemot fem dagar att lära sig framföra ett exoskelett. Den tiden vill man minska drastiskt. De har tagit fram ritningar till en ny mechasuite vid namn VX1 och som har hjul på benen. Denna blir då lika lätt att köra som en motorcykel men det kommer att kännas lite som att flyga fram när man kör den.

Vad ser du för användningsområden av en robot av den här typen?

Källa: Pressmeddelande