Mörkret blir trevligare med Nanoleaf Elements

Från sajten:
image

När mörkret nu blir allt påtagligare blir det än viktigare att omge sig med belysning, inte minst för humörets skull. Kan denna sedan dessutom vara kreativ och skapa en behaglig stämning så blir hemmet genast en trevligare plats.

Kanadensiska företaget Nanoleaf lanserade strax före sommaren en ny kollektion av sina populära ljuspaneler fast denna gång i en helt ny stil. Borta är de traditionellt färgglada, stundtals lite väl iögonfallande färgerna som lyser upp väggen därhemma. Nanoleaf Elements är hexagonformade ljuspaneler som fått en stilfull design av ljust trä. När produkten lanserades väcktes habegäret direkt när pressbilderna nådde fram till hjärnan min och främst för att det var en väldigt stilfull belysningslösning med ofantligt många möjligheter.

Teknikveckan fick översänt en uppsättning och jag har nu levt med Nanoleaf Elements under ett par veckor och är förälskad. Smart belysning som har en lugnande effekt på mig väger tungt efter en lång arbetsdag. Låt mig utveckla närmare!

Förpackning & innehåll

Det är snygga förpackningar som direkt avslöjar vad det handlar om. Hexagonformade kartonger med träådring i locken och jag testar dels ett startpaket som krävs samt ett utbyggnadspaket. Startpaketet innehåller sju stycken paneler och extrapaketet tre paneler och du behöver ett startpaket för att komma igång. Sen kan du givetvis köpa till fler utbyggnadsmoduler om du känner för det.

Nanoleaf Elements

På undersidan av förpackningen ser vi direkt att det här är en produkt som gillar att fungera med olika lösningar för det smarta hemmet. Utöver kompatibilitet med Apple HomeKit, Google Home och Amazon Alexa så fungerar Nanoleaf Elements även med IFTTT och SmartThings. Alltid trevligt när tillverkarna tänker brett och ser till att produkterna de släpper fungerar med vad som används.

Nanoleaf Elements

När du lyft på locket ser man direkt att Nanoleaf tänkt till då det är enkelt att lyfta ut panelerna från förpackningen. Smart och smidigt och extra plus för att man skippat plasten i förpackningen.

Nanoleaf Elements

Innehållet i startpaketet är sju stycken av de hexagonformade ljuspanelerna, en strömenhet med kabel, kontrollenhet, fästen för att koppla ihop panelerna. Man har även lagt med en liten trycksak utöver manualen som ger ett antal förslag på hur man kan skapa en design om man lider av idétorka.

Nanoleaf Elements

Kontrollenheten som vi ser längst ner i bild är avlång och fästs längs med en av sidorna på valfri ljuspanel. Med denna kan du givetvis starta din egen ljusshow manuellt om du inte kör med röststyrning. Det är också möjligt att höja eller sänka ljusstyrkan på panelerna, starta en slumpmässig uppspelning av de olika scener som finns tillgängliga samt spara ner en scen eller välja rytmiska scener.

Installation & montering

Det ska sägas direkt att panelerna verkligen ger ett trevligt intryck. Drar du med handen över dessa känner du till och med av ådringen i det som föreställer det ljusa träet. Snyggt och stilfullt och väldigt trovärdigt, även på nära håll och jag blev genast nyfiken på hur detta skulle se ut i verkliga livet, uppmonterat och igång.

Nanoleaf Elements

På bilden nedan syns fram och baksida av Nanoleaf Elements och dessa fästs enklast på väggen med den förklistrade dubbelhäftande tejpen. Till höger ser vi också kontaktytorna som binder ihop de olika panelerna, dessa snäpps enkelt fast och kräver väldigt lite av dig som användare (och montör). Instruktionen som finns med i förpackningen är tydlig med att påpeka att du ska applicera ett cirkulärt tryck på panelen när denna ska fästas på väggen. Så, rotera handen i en cirkelrörelse under 30 sekunder så att de fäster på bästa sätt. Är man händig så går det givetvis också att skruva fast fästena och sedan snäppa på panelerna men det kräver att du vet exakt vad du gör och säkerligen en dos med extra tålamod också…

Nanoleaf Elements

Jag har sedan tidigare en Nanoleaf Essentials A19 Light Bulb E27 som jag köpte för att testa Thread i kombination med en Apple HomePod mini. Den fungerar nu primärt som en indikator på när posten kommit genom att lysa illrött när rörelsesensorn i brevlådan detekterat att det finns något att hämta. Med detta sagt så hade jag appen Nanoleaf installerad redan på min mobil och det är en trevlig app med genomtänkt navigering och tydlighet så du vet vad du ska göra.

Startsidan är enkel och ger en bra översikt över de olika alternativen. Här finns möjlighet till att skapa fler användare, aktivera “Circadian Lighting”, hantera uppdateringar och få koll på ditt Thread-nätverk. Under “My Devices” ska vi nu lägga till dessa ljuspaneler och kan då enkelt välja “Elements” i menyn. En översikt visar de tekniska specifikationerna och här ser vi att den kan briljera med olika nyanser av vitt mellan 1500-4000 K vilket jag tycker är fullt tillräckligt för den här typen av smart belysning.

Nanoleaf Elements

Men, nu ska vi titta närmare på det som Nanoleaf kallar “Layout Assistant” och det är precis så smart som det låter. Välj form på ljuspanelerna och justera antalet, i detta fall 10 stycken och därefter drar du enkelt runt panelerna tills du hittar en layout som passar dig och den plats där dessa ska sitta på väggen. Efter en stunds kreativ förströelse hittade jag en layout som passade perfekt vid den vägg med snedtak jag har bredvid vid skrivbord.

Därefter påbörjades monteringen av ljuspanelerna och det tog inte lång tid faktiskt, det märks att man tänkt igenom det mesta här då det är enkelt att följa layoutassistenten och sedan snäpps de olika panelerna ihop med varandra på ett smidigt sätt.

Nanoleaf Elements

I appen kan du givetvis också justera de många olika scener som finns att tillgå, skapa favoriter och olika spellistor så ingen större risk att du sitter och tittar på samma ljuseffekter hela tiden. Här kan du njuta av scener vid namn “Ambient White”, “Calming Waterfall”, “Clouds” (en favorit), “Fireflies” och “Warm Waves” för att nämna några.

Ljuspaneler från Nanoleaf är beröringskänsliga vilket innebär att du kan tilldela olika gester och rörelser som gör olika saker när du rör vid panelerna. Kreativt och smart med många olika möjligheter till styrning av belysningen.

Nanoleaf Elements

Thread & HomeKit

För er som eventuellt missat det så har Nanoleaf anammat det nya protokollet Thread och via kostnadsfria uppdateringar ser de till att deras sortiment av produkter får stöd för just detta. Thread är ett meshande protokoll som bygger ett stabilare nätverk med snabbare responstider i ditt smarta hem. Via nyligen släppta uppdateringar så har Nanoleaf Elements uppdaterats så att denna fungerar som en Thread Border Router – den kan alltså användas för att låta andra Thread-kompatibla kompatibla produkter till denna utan krav på någon hub eller gateway. Dessutom ser stödet för Thread Border Router till att förbättra ditt nätverk i hemmet av kompatibla Thread-produkter. Vill du veta mer om Thread kan du läsa vår genomgång om detta här.

Nanoleaf Elements är precis som övriga produkter från företaget kompatibel med Apple HomeKit och via HomeKit-koden kan du enkelt lägga till denna i Hem-appen. Inga konstigheter här och den läggs till som en ljuskälla och de scener som finns i Nanoleaf-appen dyker också upp i Hem-appen om du vill.

Användning i vardagen

Så hur blev resultatet då? Jodå, på en triangulär yta invid ett snedtak och mellan fönstret i mitt kontor monteras den egna designen upp. Jag kan inte påstå att designen liknar något speciellt men väl på plats så gillar jag den skarpt, som en slags alien som vill ringa hem kanske?

Nanoleaf Elements

Som ni ser så blir det en trevlig inredningsdetalj även när den är släckt. Trä har i alla år förekommit i inredningar av olika slag och är något som enkelt passar in i de flesta hem och fungerar bra med många olika färger. Lite skandinaviskt på något trivsamt och behagligt sätt tycker jag.

När jag startar upp Elements på dagtid så börjar ljuset röra sig i designen och beroende på vilken scen du valt så pulserar ljuset fram, nästan vandrar steglöst fram mellan de olika panelerna och det är på gränsen till hypnotiserande faktiskt. På bilden nedan syns kontrollenheten monterad nere till höger, på bekvämt avstånd från där jag sitter och skriver om dagarna. Det onda ögat till höger är en temperaturmätare så att jag vet hur det står till inne på kontoret.

Nanoleaf Elements

Det är dock på kvällen som det händer – magin, förtrollningen och lugnet! Visst låter det lite som jag tar i men faktum är att jag i stort sett alltid sitter och lyssnar på musik vid datorn när jag fördriver tiden, arbetar eller läser på om prylar och att addera stämningsfull belysning som inte är statisk gör mig faktiskt gladare. Ljuset som pulserar fram i de olika scenerna och panelerna samt skiftar mellan varmare vitt ljus och kallare får mig att tänka på myset framför en lägereld (gammal scout som jag är) och jag finner på något sätt ett själsligt lugn.

Nanoleaf Elements

Just de rytmiska scenerna får mig att slappna av och även om de inte är synkade med musiken så blir effekten nästan densamma här och jag gillar det skarpt!

3 gillningar

Trevligt! Men saknas en faktaruta?

Jag skulle kunna tänka mig ett gäng dessa i taket!

Hela recensionen kommer inte med ut till forumet för närvarande - du ser hela här.

1 gillning

Klickade med intresse, men det fanns inte mycket mer där, pris(er), storlek, förbrukning osv.

Får fråga farbror Google. :slight_smile:

Eller här :slight_smile: Vad vill du vet?

1 gillning

:slight_smile:

1 gillning

Finns för 1990 hos Proshop och Webhallen nu. :slight_smile: