Miljontals elektroniska produkter samlar damm i hemmen

Från sajten:
image

Vi älskar elektronik i vår vardag men vi bör bli bättre på att återvinna gammal elektronik. Miljontals elektroniska produkter ligger och samlar damm i våra svenska hem.

Elgiganten har tittat närmare på hur vi hanterar gammal elektronik. Dessvärre är det så att den i många fall ligger kvar i hemmen och samlar damm istället för att återvinnas. Enligt Global E-waste Monitor 2020 är 11 av 72 elektroniska produkter i ett genomsnittligt europeiskt hushåll inte längre i bruk eller så är de trasiga. Det är så pass illa att det varje år lagras 4-5 kg oanvänd elektronik innan den kastas. Per person.

Framför allt är det småelektronik som glömt bort i våra byrålådor, exempelvis mobiltelefoner, surfplattor, kameror och datorer. När de legat tillräckligt länge slängs de ofta rakt ner i soporna istället för att återvinnas på ett korrekt sätt. Faktum är att just återvinning av elektronik är bra på många sätt eftersom materialet kan tas om hand om och användas på nytt i nya produkter. Därmed behövs inte lika stora resurser läggas på att bryta de ämnen som används vid tillverkningen av vår elektronik. En win-win för både miljön och företagen.

Rent generellt är vi duktiga på att återvinna men just kring elektronik behöver vi bli bättre. Låga priser och snabb utveckling bidrar till att vi byter ut produkter i en rask takt. Livslängden för produkterna minskar trots att de borde kunna leverera i ett par år till. En av anledningarna till att användare låter elektroniken ligga kvar i byrålådan är rädslan över att sparad information ska hamna i fel händer. Därför är det bra att, innan en produkt byts ut eller kasseras, ta en backup och en göra återställning för att vara på säkra sidan.

Varje år återvinns det cirka 4.000 ton elektroniskt avfall hos Elgiganten och hela 82 procent av produkterna som samlas in används som råvaror för nya produkter.

Hur många prylar har du själv liggande i byrålådan där hemma?

Källa: Pressmeddelande

Har väldigt mycket. Slänger inget. Är man en samlare så är man.

1 gillning

Har en del, borde ta och rensa någon dag.

Samma här, får ett ryck ibland och kör till returen men det mesta man har är ju bra att ha. :joy::joy:

1 gillning

Rensade nu på morgonen faktiskt. Blev rätt mycket i slutändan, gamla micro usb kablar, nån gammal router, trådlös laddare som inte funkade längre etc..

Var en fyra eller fem år sedan jag rensade förra gången.

1 gillning

Vi hade en chokladfontän som stod oanvände i ett årtioende innan vi skänkte den till Röda korset. Jag hoppas att de gör någon glad.

Generellt försöker jag göra mig av med prylar som inte längre används.

Vi har en som användes flitigt på fredagarna när dottern var yngre. Skivade upp banan, hallon, vindruvor och andra frukter.
Lätt att fixa och uppskattades mycket.