Microsoft utmanar Apple med ARM-arkitektur och AI

Från sajten:
image

Microsoft har presenterat en ny generation av datorer kallade Copilot+ PC, som ska kombinera traditionell datorkraft med avancerad AI-teknik.

Microsofts nya Copilot+ PC är utrustade för att hantera AI-processerna direkt i datorn, vilket kräver kraftfulla ARM-processorer. Windows 11 görs om på nytt för att hantera båda AI och ARM på allvar den här gången.

Nya Surface-modeller – tunnare, lättare och kraftfullare

De nya Surface-modellerna är bland de första att använda Microsofts nya Copilot+. Nya Surface Laptop har tunnare ramar och är utrustad med Qualcomms Snapdragon X Elite-chip. Den finns i storlekarna 13,8 och 15 tum och är över 86 procent snabbare än Surface Laptop 5. Det går att ladda den med upp till 32 GB minne och 1 TB SSD-lagring och Microsoft lovar lång batteritid. Modellen på 15-tum sägs kunna köra upp till 22 timmars videouppspelning och upp till 15 timmar med webbsurfning. Surface Laptop startar från 14 199 kronor och kommer att släppas den 18 juni.

Nya Surface Pro kommer nu även att erbjudas med OLED-skärm. Den är upp till 90 procent snabbare än sin föregångare och kan ge upp till 14 timmars videouppspelning på en enda laddning. Modellen med LCD-skärm börjar på 14 199 kronor och har ett Snapdragon X Plus-chip, 256GB lagring och 16GB RAM. För OLED-skärmen börjar priserna på 20 199 kronor. Det här är utan fysiskt tangentbord vilket du kan köpa separat. Microsofts nya Flex-tangentbord kostar 7 139 kronor med en Surface Pen.

Vännerna hjälper till att sprida Copilot+

Microsoft tänker inte ge sig ut ensamma på marknaden med Copilot+. Samsung, Dell, Lenovo, ASUS och HP är några av namnen som kommer släppa en Copilot+ PC inom kort.

Framtidens Funktioner

Copilot+ PC introducerar funktionen Tillbakablick, en funktion som hjälper dig hitta tidigare aktiviteter på din dator. Verktyget kan söka igenom dina e-postmeddelanden, dokument och chatt-trådar för att hitta det du söker. Microsoft Paint får nya AI-drivna funktioner och Windows 11 lovar realtidsöversättning som kan översätta dussintals språk till engelska. Microsoft presenterade även en uppskalningsteknik för spel som använder AI för att förbättra grafik och uppdateringsfrekvens utan att försämra prestandan.

1 gillning

Häftigt att alla stora PC tillverkare släpper samtidigt :blush:

Är detta slutet för x86? Och Intel?

Tillbakablick verkar väldigt cool men det gäller ju verkligen att den bearbetningen sker lokalt när Windows tar skärmdumpar av allt du gör.

Ja Intel har lite uppförsbacke, samtidigt är det fortfarande rätt mycket legacy x86 program där ute i alla fall hos större företag. De kanske fixar "x86 compatible mode" för applikationer framöver.

I artikeln ovan nämns inget om prestandan för qualcomm processorn, enligt Microsoft är de snabbare än Apple M3. På vad de är snabbare är oklart :wink:

1 gillning

Ja, x86 försvinner knappast över en natt men som den ledande default plattformen känns det som om det här är början på slutet.

Min gissning är att qualcomm är högre klockad än M3 så Microsoft kan hävda att den är snabbare, men har svårt att se att systemet som helhet är snabbare än M3 i dagsläget.

Windows har ca 70 till 75 procent av PC marknaden och Mac har väl max 14 procent. Gaming och CAD är nästan uteslutande Windows och nu kommer AI med Copilot+PC som riktar sig direkt till företag. Om inte Apple kommer med massiv mjukvaruuppdateringar på WWDC så är de rejält omsprungna oavsett hur kraftfulla Mac är

Rubriken är ju rätt missvisande, på vilket sätt är detta en utmaning mot Apple? Det är ju jättebra att Microsoft fokuserar Windows mot ARM, knappast några tvivel om att det är en processorarkitektur för framtiden. Som macanvändare öppnar det ju dessutom upp för dual-boot MacOS och Windows.

I övrigt är det väl ingen som tvivlar på att vi kommer få se massor av LLM-driven mjukvara på WWDC över samtliga operativsystem men jag tror det är väldigt mycket viktigare på iOS och TVOS (inklusive HomePod) än på MacOS, just eftersom det du påpekar att det är en så mycket mindre marknad.

Apple har ju säkert hållt på med egen AI i flera år bara att man inte sett så mycket ännu och Siri är ju eftersatt i jämförelse. Skall bli intressant vilken strategi Apple har och med tanke på att de satt såpass kraftfulla processorer i många år borde de kunna låta användare med lite äldre produkter även ta del av det hela. Samsung släppte tex de delar av AI som funkar till S21 orna nu. Så då har till och med 3 år gamla mobiler fått senaste AI

2 gillningar

Alldeles säkert är det så. Det intressanta är väl snarast hur man väljer att implementera det, och hur man garanterar privacy (allt går ju inte att göra on-device oavsett hur snabba processorer man har).

1 gillning

Helt rätt och där har ju Microsoft med Copilot +PC tagit ett stort kliv med funktioner on "edge" som det så vackert heter. På min S24 Ultra kan jag stänga av molnet (vissa funktioner försvinner) och endast köra on device

1 gillning

Visst tror jag såväl Intel och AMD är pressade. Men Microsoft är inte direkt jämförbart med Apple. Jag tycker Leo Laporte säger det bra:

Elgiganten kommer ha ett stort sortiment med de nya datorerna:
Copilot+ PC | AI-kraft med en knapptryckning - Elgiganten

Personligen skulle jag gå på Asus. Känns som de har satsat mycket.

1 gillning

Är inte ASUS mest prisvärd med?

Ja sen har den en 15,6” tums skärm. Gillar den storleken på en laptop.

Man får se om ARM på Windows tar sig. Intel har presenterat Lunar Lake:

AMD har visat nytt på Computex mässan i Taiwan också:

Det ser som Qualcomm och ARM hamnar i rätten med de nya datorerna:
https://www.xda-developers.com/arm-says-it-wants-all-snapdragon-x-elite-laptops-destroyed/

Nu finns de ute hur presterar de?
Rätt bra:

Antar att x86 spel inte fungerar så bra på Windowsburkarna med ARM?

Då känns det som en av de största anledningarna till att välja Windows faller.

Se videon ovan.