Microsoft upptäcker nytt batterimaterial med hjälp av AI

Från sajten:
image

Microsofts investeringar i AI ser ut att fortsätta betala tillbaka när ett nytt och bättre batterimaterial har upptäckts.

Ett samarbete mellan Microsoft och det amerikanska forskningsinstitutet PNNL (Pacific Northwest National Laboratory) har lett till upptäckten av ett nytt batterimaterial. Materialet sägs göra batterierna både säkrare och mer hållbara än dagens litiumjonbatterier. Det nya materialet är en typ av fast elektrolyt som använder mindre litium och mer natrium.

Upptäckten gjordes med hjälp av plattformen Azure Quantum Elements som kombinerar högpresterande beräkningar och artificiell intelligens. Den kom först fram till att det fanns 32 miljoner potentiella batterimaterial men efter flera filtreringar och simuleringar fanns det endast 23 stycken kvar som visade sig vara lovande. Den totala tiden som plattformen behövde för att göra allt det här var endast 80 timmar.

Forskarna har sedan lyckats framställa ett fungerande batteri av ett av de föreslagna materialen. Men det kommer krävas mycket arbete för att testa och förbättra det. Det här nya batteriet sägs minska risker för överhettning och brand jämfört med dagens flytande batterier. Det skulle också minska behovet av litium som går åt i allt större utsträckning till elbilsbatterier.

Via: The Verge

1 gillning

Mycket talar dock för att om japanerna nu får ordning på kemin i solid state-batterier så är det vägen framåt snarare än nya iterationer av flytande elektrolyter med dess instabilitet. Eller det är vad jag hoppas på iaf :slight_smile:

Eller inte batterier alls utan ammoniak. Vet att det även jobbas på detta bränsle i sverige.

Fast det finns ju redan att köpa. :joy: