Mi Air Fryer är en given pryl i det smarta köket

Från sajten:
image

Efter en hård dags arbete med allehanda prylar för våra smarta hem behövs det såklart en redig måltid. Blir det då bäst resultat med smarta prylar i våra kök?

En bra fråga som vi ska titta närmare på och då när det gäller friterad, eller rättare sagt luftfriterad mat. Vi har testat en smart luftfritös från Xiaomi, nämligen Mi Smart Air Fryer som släpptes på svenska marknaden för någon månad sedan. Fritöser har vi haft på marknaden i många år och med de varianterna också behövt hantera mängder av olja som maten friterats i. Samt lukten av friterad mat i köket och den, i vissa fall, mindre hälsosamma aspekten av att fritera mat. Luftfritöserna dök upp för några år sedan och lovade både det en och det andra men framförallt ett hälsosammare sätt att fritera mat på i hemmen.

Xiaomi, som alla vid det här laget känner till och som har en produktnärvaro på snart alla möjliga områden presenterade i somras Mi Smart Air Fryer. Enkelhet och snygg design till bra pris men även en koppling till Xiaomi Home-appen gjorde att man direkt skulle skilja sig gentemot konkurrenterna. Såklart testar vi och ser hur den kan förenkla vardagen i ett smart hem.

Förpackning & innehåll

Det råder inga tvivel om vad kartongen innehåller när vi fått hem den. En smart air fryer och vi ser även lite av de tekniska specifikationerna listade på utsidan. Den rymmer 3.5 liter, klarar temperaturer mellan 40-200 °C, har appkontroll, 24-timmars timer, en interaktiv OLED-display samt tillgång till en mängd olika recept via appen.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

På baksidan av kartongen förtydligas dessa funktioner med bild så att det inte råder något tvivel om vad produkten gör. Det är enkelt och överskådligt och går delvis i linje med övriga förpackningar från Xiaomi. Med delvis menar jag att det i vissa fall nämns att förpackningarna ska bli lite mer hållbara med mindre färgtryck och då är kartongerna i stort sett bruna med ett enkelt tryck och ibland så är det färg för hela slanten. Kan i och för sig bero på vilka fabriker som tillverkar men än så länge finns ingen röd tråd i vad som sägs och görs.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

I kartongen finner vi själva luftfritösen, ett extra galler som används om du vill fritera olika typer av mat samtidigt samt lite tryckt produktinformation. Luftfritösen ansluts till ett vanligt vägguttag och kabeln sitter fast baktill på enheten. Vi känner direkt igen formspråket och den vita plasten från övriga produkter i Xiaomis enorma sortiment. Trots den vita plasten färgen får man inget plastigt eller billigt intryck av produkten vilket är positivt.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Det ska sägas direkt att det är ingen liten och smidig sak som packats upp. Luftfritösen tar plats och givetvis så beror detta på att man vill kunna tillaga mer så det är bara att vänja sig. Har du ett stort kök är det inga problem men bor du på mindre yta eller bara har ett mindre kök så bör du nog också se till att ha plats att stuva undan den …om du inte tänker fritera maten varje dag.

Installation i appen

Har du installerat en produkt från Xiaomi tidigare så är det inga som helst konstigheter. Välj att lägga till en produkt i Xiaomi Home-appen och gå till kategorin för hushållsapparater (Kitchen appliances), klicka sedan på Air Fryer och följ instruktionerna. Luftfritösen ansluts till ditt wifi-nätverk vilket är för att få till en koppling via appen men också för att ha tillgång till uppdateringar av appen samt de många recept som finns att tillgå via denna.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Väl installerad i appen ser du de vanligaste maträtterna att tillaga såsom pommes frites, kycklingvingar, fisk, kött osv. Ska du fritera pommes frites så klickar du enkelt på ikonen och ser sedan vad som ska göras. Längst ner på skärmen kan du välja att se fler recept som då tar dig till en lång översikt av rätter som du kan tillaga i luftfritösen. Klicka på något du är sugen på så får du instruktioner om hur du tillagar detta i din smarta luftfritös. Just detta är väl det som på det stora hela skiljer sig denna produkt från andra på marknaden. De har säkert receptböcker men vem tittar i dessa efter två veckor?

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Om vi tittar närmare på just pommes frites som ett exempel så ser vi att det finns inställningsmöjligheter för om du vill tillaga en hel eller halv portion, vilken temperatur du vill använda och vilken tid det ska ta. När du startat luftfritösen kan du se aktuell status i appen också för hur lång tid som är kvar och det är också möjligt att pausa tillagningen vid behov. Efter halva tillagningstiden piper fritösen och du blir ombedd att ta ut behållaren och skaka denna. Denna information ges både i appen samt på enhetens display så du är inte tvingad till att sitta med appen i högsta hugg när maten tillagas.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Det är också möjligt att lägga till sin favoritrecept i appen vilket kan vara praktiskt. Själv har jag inte kommit så långt än eftersom jag inte hunnit med att variera mig så mycket när det gäller det som tillagats.

Användning i vardagen

Jag har tidigare inte använt mig av en luftfritös så själva testet var överraskande för min del. Hade en vanlig fritös för många år sedan som åkte all världens väg när jag flyttade ihop med frun då hon tyckte den var en sanitär olägenhet och osade ner hela lägenheten… Därför var det spännande att se vad denna kan göra för en familj på tre personer och om den kan förenkla vardagen men också om den kan bidra med lite nyttigare mat genom att inte behöva använda olja vid friteringsprocessen.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Som jag nämnt så är det en pryl av det större slaget så du får göra plats för den vid användning. Själva behållaren är hyfsat enkel att ta ut för att fylla på och när den sätts tillbaka får du ge den ett extra tryck och säkerställa att den stängts ordentligt. Displayen är väldigt skarp och tydligt och visar aktuell status av det som försiggår. Vid längre information så rullar texten fram över displayen. Själva displayen är fäst på en tryckkänslig knapp som används för att bekräfta val (tryck in) eller för att justera tid eller val av program (vrid på den).

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

I non-stick behållaren läggs det du vill fritera ner på en löstagbar och perforerad bottenplatta. Denna säkerställer att den varma luften kan cirkulera runt maten och behöver du tillaga mycket så kan det medföljande gallret användas som skapar en sektion till för att lägga ut maten på. Värt att veta är att hela behållaren kan diskas i en diskmaskin om det matspillet blir i värsta laget (t ex när jag testade att fritera mozzarella-sticks där innehållet rann ut).

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Resultatet då? Jo, faktiskt riktigt bra vilket än så länge uppskattats av familjen. Vi har tillagat pommes frites som blir riktigt frasiga och krispiga och pommes av sötpotatis samt klyftpotatisar blir riktigt goda. Mozzarellastick och jalapeno poppers testade vi också i början men dessa blev lite mjuka så här blir det till att testa sig fram för ett bättre resultat. På bilden ovan är det chokladfyllda churros som friterats och dessa fick en frasig yta och var varma rakt igenom.

En annan positiv aspekt är att det inte stinker vid tillagning. I en vanlig fritös ligger osen tung i hemmet och även vid fritering i en stekpanna men här är det bara lite os som slinker ut vilket är trevligt. Å andra sidan så tas den omhand av syskonet Mi Air Purifier 2S som då drar igång men som sagt, skillnaden är markant!

Det vi har upptäckt också är att det blir lite frasigare om du droppar på lite olja på det som ska friteras. Huruvida detta ska behövas eller inte låter jag vara osagt men resultatet blir bättre tycker vi.

En sak som vi inte tittat närmare på är röststyrningen av enheten. För med handen på hjärtat – behövs det verkligen på en luftfritös? Att ligga i soffan och skrika ut “Hey Google, starta fritösen” fungerar liksom inte eftersom den, precis som all annan matlagning, kräver förberedelser. Men, är du sugen på att fixa till och sedan be din röstassistent att starta enheten så är den kompatibel med Google Assistent. Då kanske den inbyggda 24-timmarstimern är ett bättre alternativ, förbered käket innan du sticker till jobb och kom hem till nästan färdig mat framåt kvällen. Hur du eventuellt ska skaka om pommesen då förtäljer dock inte instruktionerna…

Kanske inte har så mycket med produkten att göra men var hittar du churros?

De köpte jag på Lidl när de har spanska veckor. Riktigt goda faktiskt så håll ögonen öppna!

2 gillningar

Lämpligt länka appen:
Mi Home - App Store
Mi Home - Google Play

Har en Philips Airfyer av enklaste modell som funkar utmärkt. Något förvånad ingen av Philips modeller har direkt koppling till din smarta enhet, finns dock (halvdana) appen NutriU för recept.

Själv är jag inte fettskrämd men vissa produkter är väldans smidigt luftfritera med toppresultat; pommes, bacon, nuggets m fl. Snabbt och man slipper förbruka frityrolja, perfa för det lilla hushållet, Dock något bökigt rengöra, önskar det fanns en rostfri variant som man kunde skrubba ordentligt.

Efter någon månad med en Mi Airfryer så tycker jag det bara är jobbigt och onödigt att klockan ska surra till bara för det är dags att gå och skapa på pommesena.

1 gillning

Efter att ha läst detta och i andra trådar här på TV, så har jag precis beställ en från Webhallen i julklapp till sambon. Hoppas att den hinner komma innan julafton.
Vi har en fritös sedan tidigare som vi inte använder så ofta för att det är så joxit med oljan, men det kanske blir oftare med denna.

3 gillningar

Verkar vara kampanj hos Webhallen nu.
https://www.webhallen.com/se/product/339137-Xiaomi-Mi-Smart-Air-Fryer-3-5-l

1 gillning

Air Fryer’s utan olja är grymma. Vi körde många år med olja men har kört ett par år nu utan, jag vill inte påstå att vi saknar oljan eller den nergrisade fritösen. :joy::joy:

3 gillningar

Japp det var 699 kronor som jag betalade.

Tycker det blir lite torrt utan olja faktiskt har hunnit testa både och nu. Speciellt om man gör egna klyftpotatisar eller pommes. Brukar slunga allt i olja och salt innan så blir det :ok_hand:

1 gillning

Man kan ju droppa några droppar olja i botten på maskin men som du säger vända i olja funkar ju också. ICA´s sötpotatis blir grymma tycker jag, föredrar de torra då jag dippar i chillibea.

1 gillning

trodde jag hade hittat ett användningsområde… men även här sviker den.

Typiskt handhavarfel, tror du har problem när det är för lite knappar och spakar. Det behövs ingen cocpit när man air fryar. :unamused::unamused::unamused:

3 gillningar

När man ska fritera färdig pommes så finns det ett val i appen mellan hel eller halv portion. Hur stor är en portion…? :flushed: Ska man tolka det som att man kan fritera till en person åt gången?

Halv eller hel korg

Aha, tack!

Testa detta receptet till airfryern. Sjukt gott

1 gillning

Portioner är en tolkningsfråga typ hur långt är ett rep. :joy::joy:

2 gillningar

Jag har lite svårt att se att det kan bli bra när Pommes ligger på varandra? I ungspannan är jag sjukt noga med att separera dem från början. Det är då de blir riktigt bra. Att i denna lilla korg låta dem ligga huller om buller känns konstigt. Även om man skakar dem efter ett tag. Men vi får se.

Bara skaka om i halvtid, inga problem.

1 gillning