Meross smarta plug är lite smartare än andra

Från sajten:
image

För de som är intresserade och nyttjar det smarta hemmet finns det mycket att välja på. Inte minst bland smarta pluggar och vi har testat en speciell sådan.

När man väl kommit igång med det smarta hemmet så är det endast fantasin som sätter stopp för vad som går att fixa till och kontrollera via en app. Till skillnad från hur det såg ut för tio år sedan så är utbudet idag nästintill gigantiskt när det gäller att hitta något som fixar något i hemmet som underlättar dagen för en själv och resten av hushållet. Tittar vi på exempelvis smarta pluggar så var ju till exempel Nexa tidigt ute här med sina fjärrstyrda varianter som sedan gick att få in i deras gateway. Sedan dess har det tack och lov hänt en hel del där det nu finns smarta pluggar som meshar, mäter energiförbrukning och kommunicerar med olika protokoll.

Därför är det lite intressant att få testa en annorlunda smart plug från kinesiska företaget Meross. Den ser annorlunda ut jämfört med många andra och har ett betydligt bredare användningsområde därtill – något vi tittat närmare på i denna recension av Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960. Huruvida det är en smart plug eller en termostat kan vi låta vara upp till var och en att fundera över…

Det här är Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960

Vid en första anblick så ser det inte ut som en smart plug utan som något mer invecklat. Fast när man väl rett ut vad de olika kablarna har för funktion så blir det mer förståeligt. Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960 är tänkt att användas för den som vill ha lite mer än bara en smart plug. Kartongen hintar också om att det är en produkt som fungerar med de olika smarta plattformarna Apple Home, Google Home, Amazon Alexa och Samsung SmartThings.

En huvudenhet med inbyggd, bakgrundsbelyst display och funktionsknappar som tillåter manuell styrning via dessa om man inte vill styra via app eller röststyrning finns. Till denna finns det tre kablar, en som ansluts till vägguttaget, en för anslutning av en extern apparat samt en sensorkabel vilket innebär att den kan beskrivas som en smart plug med display och sensor som kan ligga fritt i ett rum.

Huvudenheten med displayen är inte direkt liten (120 x 58 x 34 millimeter) och inte heller så vacker så det rör sig mest sannolikt om en produkt som placeras lite mindre synlig. Fast det beror givetvis på hur den ska användas och för många kanske det inte spelar så stor roll eftersom man vill ha de olika värdena som visas lätt åtkomliga för avläsning.

Knapparna i sin tur kan användas för att sätta på och stänga av ansluten enhet, skifta mellan olika läge, ställa in önskade parametrar samt öka och minska värden. Det är också möjligt via appen att programmera in upp till 12 olika perioder om dagen med olika inställningar vilket väl är fullt tillräckligt för de flesta användare. I underkant av displayen finns en diod som visar aktuell status.

I uttaget ansluts den enhet som ska styras och kontrolleras och denna klarar en maximal last på 16 Ampere, 3 680 Watt och tänk på att det är en produkt som är avsedd för användning inomhus (0-40 °C).

Baktill finns den obligatoriska tekniska informationen samt en inställningskod för Apple Home. Upptill finns ett hål för upphängning vilket kanske inte är den snyggaste lösningen – en infälld lösning hade kanske ökat stilpoängen något…

Installation av Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960

För att komma igång med Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960 behöver den installeras och det går att göra dels via Meross-appen eller direkt med Hem-appen från Apple. Här har vi använt Meross-appen, mest för att kunna ta del av de många olika inställningsmöjligheterna som finns. Som bekant får vi inte lika mycket via Hem-appen. Välj att lägga till en enhet i appen och sedan hittas denna via sensorer och inte smarta pluggar. Anslutning sker via Wi-Fi vilket innebär att det inte krävs någon extra hubb.

När Meross-appen används på en iPhone så skiftar den över till Hem-appen en bit in i installationen. Skanna koden och invänta fortsatt installation. Här ser vi också att Hem-appen väljer att kategorisera enheten som ett “Element”.

När enheten är installerad så slussas man tillbaka till Meross-appen. Överblicksvyn ger information om status, uppmätt temperatur och sedan finns genvägar till olika inställningar. Det finurliga med denna enhet är att den går att använda för att värma upp eller kyla ner hemmet med hjälp av den inbyggda sensorn. Med andra ord så kan man använda sig av en icke-smart enhet, exempelvis ett konvektorelement, för att få detta att bli smartare. En timerfunktion gör det möjligt att använda ansluten enhet en kortare stund.

Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960 har en hel del inställningsmöjligheter i appen. Även termostaten kan ställas in så att denna hanteras mer exakt. Schemaläggning är också möjligt i appen så att ansluten enhet inte värmer i onödan.

Ställ också in föredragna temperaturgränser i de olika lägena. Dt går också att ställa in vilket temperaturomfång som ska gälla och givetvis går det också att kalibrera temperaturen om denna inte skulle överensstämma med verkligheten.

Termostaten har också möjlighet att mäta energiförbrukningen vilket då syns i Meross-appen. När det gäller varningar så kan dessa konfigureras i appen så att man blir varskodd om eventuella fel i tid. Det finns också frostskydd vilket kan vara användbart i en del fall.

Användning av Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960 i vardagen

Den smarta pluggen från Meross kan som sagt var användas för att styra såväl uppvärmning som kylning till anslutna enheter. Det finns en nedräkningsfunktion samt timer som kan komma väl tillpass beroende på hur den ska användas. Detta innebär att det går att ansluta en icke-smart radiator till den smarta pluggen som sedan ser till att styra denna utifrån önskade temperaturer vilket är möjligt via den tillhörande sensorn. I detta fall testade vi med en pelarfläkt (som visserligen är smart) för att se hur det fungerade.

I förrådet som inte är uppvärmt finns sedan tidigare en pelarfläkt som startar upp lite då och då för att hålla temperaturen så pass hög att den kombinerade kyl- och frysen inte lägger av. Nu testade vi genom att ansluta pelarfläkten till Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat och låta den inbyggda sensorn styra pelarfläkten. Det finns totalt sju olika lägen för att kontrollera en ansluten enhet; Temperature Control-Heat Mode, Temperature Control Cool-Mode, Cycle Timer Mode, Countdown On Mode, Countdown Off Mode, Temperature Schedule-Heat Mode och Temperature Schedule Cool-Mode – så gott om möjligheter för styrning.

Måltemperaturen sattes till 10 grader Celsius och via den inbyggda displayen ser vi att den uppmätta temperaturen är 9,4 grader. Displayen är tydlig men lite överdimensionerad för vad den visar – mest en massa tom luft runtomkring… Plus dock för att det går att hantera ansluten enhet via knapparna så att man inte alltid behöver ha med mobiltelefonen vilket är fallet med just ett förråd.

Översiktsvyn i appen visar även utomhustemperaturen när man ställt in enhetens plats i appen. Via appen går det som vi tidigare nämnt att få ut statistik kring strömförbrukning och temperaturer vilket kan vara användbart – återigen beroende på hur man tänkt att använda den smarta pluggen. Förbrukningen av ansluten enhet går att se för nuvarande förbrukning, daglig, veckovis samt månads- och årsvis.

Tittar vi på hur det ser ut i Apple Home så är det något mer spartanskt – vi ser aktuell temperatur och gränssnittet påminner om det vi känner igen från vanliga radiatortermostater. Inte så mycket annat att se här jämfört med vad vi kan få ut från Meross-appen. Detta är ju och har alltid varit en nackdel med Apple Home – att det är begränsat för många enheter vilket innebär att man behöver native-appen för att få ut mer av enheten.

Den bakgrundsbelysta displayen gör sitt jobb när det är mörkt i rummet. Detta kan vara bra om man använder enheten för att hantera temperaturer i terrarier eller andra användningsområden där det ibland blir mörkt. Notera dock att displayen inte lyser hela tiden utan det krävs att man trycker på någon av de fysiska knapparna.

Testet visar att fläkten går igång när temperaturen sjönk under angivet värde vilket ju var vad vi ville uppnå. Detta visar på att det går att göra lite dummare och äldre enheter smartare även om det i undertecknads fall alltid är lite roligare om prylarna är smarta från start.

Andra användningsområden kan vara till bevattning av plantor, akvarium, reptiler och i andra miljöer som behöver vara kontrollerade kring specifika temperaturer med åtföljande åtgärder. Det är med andra ord en lite udda smart produkt som säkert kan vara användbar för en del användare men för de flesta är den säkert lite väl mycket. Bra att det finns en sådan dock!

Recension: Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960

Fördelar

  • Kan göra osmarta enheter smartare
  • Fungerar med Apple Home, Google Home, Amazon Alexa, Samsung SmartThings
  • Mångsidig funktionalitet
  • Inbyggd display och knappar
  • Fungerar för både värme och kyla
  • Ingen extra hubb krävs

Nackdelar

  • Lite klumpig design

Detaljer

Tekniska specifikationer Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960:

  • Mått: 12 x 6 x 3,5 centimeter
  • Arbetslägen: Värme, kyla, timer
  • Ström: 100-240 V~, 50/60 Hz
  • Maximal last: 16 A
  • Strömkabel: 150 centimeter, 25 centimeter (uttaget)
  • Temperaturomfång: -30 – 110 ℃
  • Sensor: 200 centimeter, β=3950, R25℃=10KΩ
  • Anslutning: Wi-Fi, IEEE 802.11b/g/n, 2.4GHz
  • Arbetstemperatur: 0 °C – 40 °C
  • Luftfuktighet: 10 % – 90 %
  • Certifieringar: CE, RoHS, WEEE, UKCA, FCC, ETL

Rekommenderat pris för Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960 är 518 kronor och den kan köpas här. Använd koden “teknikveckan10” för att få 10% rabatt på ditt köp.

Sammanfattning

Meross Smart Wi-Fi Socket Thermostat MTS960 är en av de mer udda prylarna vi testat genom åren. Huruvida det är en smart plug med inbyggda sensorer eller en termostat med inbyggd plug kan diskuteras - oavsett vilket så kan den vara väldigt användbar för en del användare. Just möjligheten att kunna göra en icke-smart enhet smart är ju praktiskt på många sätt. Det finns många inställningsmöjligheter i Meross-appen för den som vill få ut så mycket som möjligt av produkten. Den inbyggda displayen visar upp mål- samt aktuell temperatur för den som är noga med att veta vad som gäller för stunden. Bra också att det finns kontrollknappar på huvuddelen vilket underlättar styrningen. Sladdlängderna är väl tilltagna så för den som vill ha bra koll på aktuell temperatur så finns det goda möjligheter att fixa till en fungerande lösning.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!