Med MateBook X går Huawei upp bredvid och förbi ärkekonkurenten

Från sajten:
image

Länge har vi sett hur PC-tillverkarna försökt matcha Apple i kvalitét och funktion men i alla fallen har det varit lika kompromisser som inte tagit dem riktigt hela vägen. Fram tills nu.

Vi säger det redan direkt. Det här är den bästa ultraportabla bärbara datorn just nu. Varför just Huawei skulle vara de som till slut gick om Apple när det kommer till maximal vill ha-faktor är ingen slump. De har varit nära med MateBook X Pro, i alla fall om den fått de interna komponenterna från MateBook 14 men den arkitekturen har några år på nacken.

Den sista utposten har varit pekplattan. En sak som kan te sig banalt men det är trots allt den, bredvid tangentbordet, som är det vi använder mest i våra liv.

Med nya MateBook X är man inte bara i fatt, man har faktiskt tagit sig förbi. Pekplattan är legendariskt trevlig. Så även tangentbordet. Som en bonus aktiveras Huawei Share numera genom att lägga din eventuella Huawei-mobil på pekplattan. Därmed slipper vi det hemska klistermärket bredvid Intel-märket på datorn. Ett Intel-märke som med fördel går att plocka bort utan funktionsbortfall.

Huawei MateBook X

Tre typer av pekplattor

Det finns förenklat tre typer av pekplattor i sammanhanget. Det stora flertalet tillverkare använder den billigaste varianten. Svampen väljer vi att kalla den, en plastbit med en tryckkänslor sensor under, drar vi fingret från ena kanten till den andra kan vi riktigt känna hur den sviktar in på kanterna medan sensorn i mitten håller den uppe.

Därefter har vi glasvarianterna som är typiskt för exempelvis Microsoft Surface samt Huaweis tidigare datorer förutom budget-varianterna. Men även här kan det vara hårdare att trycka på ovansidan än i underkant och andra ojämnheter.

Slutligen har vi det som Apple varit ensamma om. Stora pekplattor som tar upp en tredjedel av utrymmet nedanför tangentbordet fullt med sensorer och möjlighet till inställningar.

Huawei MateBook X

Det är en sådan vi nu ser i MateBook X och det är det som gör att vi älskar den så hårt. Antal inställningar är visserligen begränsat men storleken gör att vi kan jobba mer dynamiskt med våra tummar.

Även tidigare så högerklickar vi endast genom att trycka längst ner till höger på musplattan. Inte längst upp till höger, men storleken och det faktum att den är lika tryckkänslor oavsett var vi trycker gör att vi nu inte behöver flytta högerhanden särskilt mycket utan vi kan med säkerhet veta att vi får ett exakt klick oavsett var på ovansidan av plattan vi trycker. Det kommer komma en video som förklarar detta bättre inom kort.

Skärmen

Övriga komponenter går inte av för hackor de heller. Vi har en 13-tums skärm med klassiska Windows-formen 3:2 och en upplösning på 3000×2000. Kontrasten är 1500:1 och maximal ljusstyrka 400 nits. För dig som inte pratar nördiska betyder det att den fungerar alldeles lysande inomhus. Medan den mycket glansiga skärmen inte kommer vara ljusstark nog att leka utomhus med om solen ligger på – men vem är det? Däremot är den hyfsat bra på att inte dra åt sig allt för mycket fingeravtryck när vi får feeling och använder pekskärmsfunktionen.

Huawei MateBook X

På tal om fingeravtryck. Fingeravtryckläsaren sitter integrerad i strömknappen. Webbkameran är i vanlig Huawei-ordning integrerad med tangentbordet. Det betyder att du aldrig kan skriva på tangentbordet samtidigt som du själv är i bild om du inte vill ge dina konferensdeltagare ett mindre epilepsianfall. Tro oss, vi har varit där. Men det gör också att skärmkanterna är riktigt tunna och själva skärmytan består till 90% av den totala skärmkomponenten. Det är nice!

MateBook X

Den väger i princip ingenting, endast exakt 1 kilogram och är 13,6 mm tjock på det tjockaste stället. MacBook Air väger in på 1.34 och är 16 mm som tjockast.

I övrigt är designen och upplevda kvalitetskänslan mycket hög.

Huawei MateBook X

Däremot lider den ironiskt nog av exakt samma problem som Apples datorer. Det finns inte ett uns mellanrum mellan skärm och tangentbord vilket gör att avlagringar från fingrarna lätt hamnar på skärmen ihopvikt läge. Här rekommenderar vi någon form av tunt tunt skydd, inte tjockare än en bit tunt papper.

Huawei MateBook X

Interna komponenter

Huawei har valt att stoppa in en mer strömsnål variant av Intels 10:e generations processorer än vad som finns i storasyskonen. Grafikkortet är integrerat i denna. Det ger ungefär hälften av prestandan mot andra datorer runt 17 000-kronorsstrecket. Samtidigt är den en bra skopa snabbare än budgetvarianten MateBook 14D som vi inte hade några som helst problem att jobba med. Inte heller i fallet med denna – MateBook X.

Men det är naturligtvis så att den tunga fotoredigeringen görs på vår stationära huvuddator och videoredigering är inte att tala om. Grafikkretsen är enkom gjord för att visa pixlar på skärmen, inte användas som beräkningskraft.

I Sverige säljs en version och det är med 16 GB ram av modell LPDDR3. Det betyder visserligen att det inte är det snabbaste ramminnet på marknaden men typ av minne är ändå inte flaskhalsen i en sådan här burk. PCIe-baserade SSD-kretsen ger oss 512 utrymme.

MateBook X

Vi har två USB-C-utgångar varav båda kan användas för att ladda datorn med och båda har skärmstöd. Det följer med en adapter som ger oss USB-A och HDMI. I vanlig ordning önskar vi oss en kortläsare för Micro-SD-kort men det får vi alltså inte. Vår tradionella önskan att inkludera en styck USB-A-kontakt utgår i detta fallet då det helt enkelt inte är fysiskt möjligt då den kontakten är tjockare än datorn.

För första gången kommer Wi-fi 6 i en bärbar dator från Huawei. Separat test på Wi-fi 6 och denna dator kommer vid ett senare tillfälle.

Batteriet ger oss 42 Wh och laddas med Huaweis traditionella 65-wattsladdare.

Färgerna är silvergrå “Silver Frost” samt sjukt-snygg-grön “Forest Green”.

Det rekommenderade priset landar på cirka 17 000 kronor.

Sammanfattning

Det här är den ultraportabla datorn som tuffar , snyggare än allt annat på marknaden och har en känsla som även får den mest inbitna pekplattakonnässören att smälta. Det enda hotet mot denna datorn är vad Huawei kan hitta på med nästa version av storasyskonet MateBook X Pro. Vi längtar redan.

Våra betyg är baserade på en rad olika parametrar. När det kommer till en bärbar dator så jämför vi både med nära besläktade varianter men också möjligheterna som kan komma i framtiden. Ett betyg på 5 av 5 betyder att det i princip inte går att göra produkten bättre inom en överskådlig framtid vilket med dagens utveckling av datorer skulle vara ett mycket vågat uttalande.

Vårt testexempel har en tendens att knarra en del. Vi har varit i kontakt med Huawei och det problemet uppvisas inte i produktionsmodellerna. Betyget är satt baserat på den informationen

BETYG

  • Pro­duk­tk­val­ité: 4/5
  • Funk­tion 4/5
  • Design: 5/5
  • Val­u­ta för pen­gar­na: 4/5
  • Instal­la­tion 5/5

TOTALBETYG 4,5/5

Teknikveckan rekommenderar starkt

PLUS

  • Professionellt snygg.
  • Lätt.
  • Magisk touchpad.

MINUS

  • Någon USB-C-utgång till hade inte skadat.
  • Skärmen blir känslig för smuts.

Specifikationer och dagsaktuella priser hittar du via Prisjakt.

Recen­sion­sex­em­plar från Huawei.

4 inlägg har sammanfogats med ett befintligt ämne: Nya Huawei MateBook X är tunn, kraftfullt och alldeles alldeles… grön