Master & Dynamic MW08 är ett steg från perfektion

Från sajten:
image

Master & Dynamic har gjort sig kända för att tillverka hörlurar som designmässigt blåser av hatten på oss.

Med deras nya True Wireless hörlurar MW08 är detta inget undantag. Prislappen på $299 markerar att det här inte är ett par vanliga hörlurar. Hörlurarna går enbart att hitta hos Master & Dynamic själv än så länge Men att dyra prislappar skulle garanterar bra ljud är inte något som är självklart. Master & Dynamic har med MW08 gjort ett par hörlurar som andas kvalitet både ljudmässigt och visuellt.

Master & Dynamic MW08

Design

Utseendemässigt har Master & Dynamic levererat hörlurar som alltid fått oss att titta två gånger. Etuiet till MW08 som hörlurarna laddas i är i rostfritt stål, väger tungt i handen och allt annat blir med ens plastigt. Hörlurarna i sig är i glansigt keramiskt material. Även efter att ha använt hörlurarna ett tag så kvarstår känslan av kvalitet varje gång de plockas fram. Vi får även med en liten tygpåse att förvara etuit i. På det något kantiga etuit hittar vi tre LED-dioder. Mittendioden indikerar batteriet i etuit medan de andra två är för varje hörlur. Grönt för laddat, orange för halvladdat och rött för lite batteri kvar. Hörlurarna har sedan varsin diod som indikerar kopplingen. Etuiet väger 81 gram medan hörlurarna väger 9 gram styck. Till hörlurarna får vi med fem olika storlekar på ploppar för öronen. Det går alltså enkelt att hitta rätt storlek. Hörlurarna kan även sitta i öronen hela dagen utan att det upplevs som nämnvärt påfrestande. Hörlurarna sitter kvar i öronen oavsett hur mycket vi skakat på huvudet och fungerar också under träningen. Hörlurarna är IPX5 klassade vilket gör dem solsäkra (12,5 liter vatten per minut spolas mot provföremålet från 2,5 till 3 m avstånd i minst 3 minuter)

Master & Dynamic MW08

Ett ljud noga avvägt

Design och materialval i all ära, men om ljudet är dåligt så spelar allt sådant ingen roll. Men ljudmässigt levererar MW08 ett ljud vi inte är bortskämda med. MW08 är uppdaterade med en 11 mm beryllium drivers från MW07 10 mm driver. Ljudet är välbalanserat och vi får en bas som aldrig tar över samtidigt som den trycker till i varenda basslag i Acid Rain. Diskanten är lika tydlig som ett piskrapp. I Undone med Spaces & Sarah de Warren så är ljudet så tydligt att vi kan höra hur hon smackar i början av låten. Avvägningen mellan diskant, mellanregister och bas lämnar ingenting att önska. Vi har jämfört dem med andra High-End hörlurar så som Apples AirPods Pro. Ljudmässigt är MW08 i min mening snäppet bättre. Det är aldrig så att MW08 inte levererar tydlighet eller dränker någon del i varken Rock som Killing in the Name of med RATM eller a Day in the Life med The Beatles.

Master & Dynamic MW08

Active Noise-Cancelling med valmöjligheter

MW08 har inte bara ANC utan även möjligheten att reglera hur den ska fungera. Vi har tidigare testat hörlurar med reglage för hur aktivt ANC ska vara och uppskattar valmöjligheten. Master & Dynamic låter oss välja mellan två olika inställningar. ANC – All Day ANC eller ANC – Max ANC. ANC All Day är det vi testat mest och ger en mer behaglig reducering av ljud runt omkring oss. Det är på en nivå där vi skulle kunna använda det under hela arbetsdagen om vi behöver. Vi kan vid den här inställningen ana kraftfullare ljud i vår omgivning men allt smått försvinner bort och ger oss en behaglig tystnad. När vi slår på Max ANC så blir det så pass tyst att vi kan höra blodet i öronen. Det här är ett läge för kollektivtrafik och eventuella framtida flygresor.

Som alla in-ear bör ha, så har även MW08 ett Ambient läge. Med hjälp av 6 yttre mikrofoner så kan hörlurarna förmedla ljudet runt omkring oss så att vi kan röra oss på stan utan risk att missa omgivande faror. MW08 har två olika Ambientlägen. Det är Voice och Awereness. Voice-läget stänger ute brus och störande ljud i bakgrunden samtidigt som ljud nära oss förstärks. I awereness-läget så får vi allt runt omkring oss förstärkt. I trafiken så blir alla ljud tydliga och röster långt bort upplevs som närmre.

Master & Dynamic MW08

Kontrollerna

Det är fysiska knappar för hela slanten. Inga touchknappar så långt fingret räcker. Istället får vi två knappar för att styra volymen upp och ner på högerhörluren. Håller vi inne ner-knappen så växlar vi mellan ANC, Ambient och Off. På vänsterhörluren så har vi en knapp som dels låter oss med ett enkelt tryck sätta igång och stänga av musiken. Dubbeltryck hoppar vi fram och trippeltryck tillbaka i spellistan. Håller vi inne knappen så triggar vi igång vår valda röstassistent. Det kan vara Google Assistent eller Alexa, använder vi iOS så är det Siri vi triggar igång.

Master & Dynamic MW08

App-inställningar

Master & Dynamic har en app där vi kan finjustera inställningarna för hörlurarna. Här går det att välja vilket läge av ANC och Ambient vi vill ha som förinställt att växla mellan när vi håller inne vänster volymknapp. Det går även att ställa in om hörlurarna automatiskt ska känna av om de sitter i örat eller inte. Det här är en funktion som guld värd när det kommer till hur bra batteriet håller. Det går även att ställa in en Auto-off timer på 30, 60, 180 minuter, eller aldrig.

Master & Dynamic MW08

Batteriet

Batteriet är på upp till 12h och 10h med ANC aktiverat. På 15 minuter laddar etuiet upp hörlurarna med 50% och på 45 minuter laddar hörlurarna upp 100%. Etuiet i sig innehåller 30h batteri vilket sammanlagt ger hela 42h musiklyssning. Etuiet laddas med hjälp av USB-C. Att etuiet inte har Qi-laddning är det enda som drar ner betyget på hörlurarna. Etuiet laddas fullt på 60 minuter och får 50% på endast 15 minuter.

Samtalsljud

MW08 ska med hjälp av sex stycken mikrofoner hjälpa till att ge oss kristallklart ljud. Hörlurarna har även stöd för AAC, aptX och SBC via Bluetooth 5.2 vilket ska ge ännu bättre ljudkvalitet. De personer som jag har ringt och terroriserat för att kolla ljudkvaliteten beskriver att ljudet är tydligt men något lågt. Vid cykling och blåst har hörlurarna presterat bättre än några True Wireless hörlurar jag tidigare testat. I ett helt ovetenskapligt test där vi cyklat ner för en backe i blåst så väljer tre av tre MW08 framför AirPods Pro när det kommer till ljudbilden och minst störande brusljud de upplever vid telefonsamtal.

 

Teknikveckan rekommenderar starkt

Pris: $299 hos Master & Dynamic