macOS Sonoma får fler funktioner från iOS och iPadOS

Från sajten:
image

Många funktioner från iOS och iPadOS kommer till Mac. Vi får även nya skärmsläckare likt de som finns på AppleTV.

Widgets på Mac blir bättre och mer personliga. Du kan nu lägga widgetar direkt på skrivbordet och öppna ett galleri med alla de widgetar som du brukar använda. Dina widgets smälter in i bakgrunden när man jobbar i appar så att man kan koncentrera sig på det man håller på med. Det går även att välja bland massor av iPhone-widgetar som nu även fungerar på Mac. Widgetarna har dessutom blivit interaktiva så att man kan spela upp eller pausa media, komma åt hemreglage och direkt från skrivbordet.

Med macOS Sonoma kommer även Spelläge, som ger spelare en fördel när resultat räknas i millisekunder. Spelläget erbjuder en optimerad spelupplevelse med jämnare och stabilare bildhastighet eftersom det ger spel högsta prioritet på både processorn och grafikprocessorn. Tack vare Spelläge blir spelupplevelsen på Mac ännu mer uppslukande. Fördröjningen för populära spelkontroller, som de till Xbox och PlayStation, minskas ordentligt eftersom Bluetooth-samplingshastigheten är dubbelt så hög. Spelläge fungerar med alla spel, även de senaste och kommande Mac-spelen. Metal får nya verktyg för att det ska vara enklare att portera spel från andra plattformar till Mac. Utvecklare sparar enligt Apple månader av förberedelser och kan på bara några dagar se hur bra deras befintliga spel skulle fungera på Mac. Det har också gjort det betydligt enklare att omvandla spelens shaders och grafikkod för att dra full nytta av Apple-chippets prestanda.

macOS Sonoma innehåller förbättrade videokonferensfunktioner som gör att du smidigare kan presentera och dela ditt arbete i videokonferensappar. Den nya videoeffekten Presentatörsöverlägg lyfter fram användaren, som visas ovanpå det innehåll som delas. Nya sätt att presentera på distans. Lägg din bubbla över din presentation eller ha din delade skärm bakom dig. Skärmdelning har blivit bättre och gör det enkelt att dela appar under videosamtal. Det är bara att klicka på den gröna knappen uppe till vänster i en app och välja att man vill dela innehållet i samtalet, för att på så sätt enkelt dela innehåll från de fönster som är öppna.

Safari har fått nya funktioner som ska göra det ännu bättre att surfa på Mac. I år uppdateras Privat surfningsläge ordentligt. Skyddet när man surfar blir mycket bättre och användaren skyddas nu både mot spårare och andra personer som kan ha tillgång till enheten. Det avancerade skyddet mot spårning och digitala fingeravtryck i Privat surfningsläge går steget längre och förhindrar att webbplatser spårar eller identifierar användaren. Fönster i Privat surfningsläge låses dessutom när man inte använder dem så att användaren kan lämna enheten med alla flikar öppna.
Med profiler kan man hålla ordning genom att dela upp sitt surfande i olika ämnesområden och samtidigt ha separat historik och egna cookies, tillägg, flikgrupper och favoriter. Användare kan logga in på samma webbplats med både jobbkonton och personliga konton och snabbt växla mellan dem så att det går smidigt att surfa. I Safari kan man också skapa webbappar som fungerar som vanliga appar så att man har alla sina favoritsajter nära till hands.

Med uppdateringen macOS Sonoma kommer ett nytt prestandaläge för appen Skärmdelning. Det ger mer responsiv fjärråtkomst till krävande arbetsflöden när man hybridarbetar på plats i studion eller på distans, samt erbjuder ljud med låg fördröjning, hög bildhastighet och stöd för upp till två virtuella skärmar. Det här läget ger proffsen säker åtkomst till arbetsflöden för innehållsskapande, såsom redigering i Final Cut Pro eller DaVinci Resolve.

Vi får även nya skärmsläckare med slowmotion-videor från olika platser runtom i världen, bland annat Hongkongs skyline, sandstensklipporna i Monument Valley i Arizona och Sonoma i norra Kalifornien. Inloggningsdelen har flyttats längst ned på skärmen så att de nya skärmsläckarna kommer till sin rätt. Skärmsläckarna försvinner smidigt och skrivbordet visas.

Betaversionen av macOS Sonoma för utvecklare finns tillgänglig via Apple Developer Program redan idag och en offentlig betaversion blir tillgänglig via Apple Beta Software Program i juli. macOS Sonoma kommer som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering i höst.

2 gillningar