Mac Studio är ett monster vi inte kan tämja

Från sajten:
image

Det finns datorer vi dödliga förmodligen aldrig kommer att köpa för privat bruk och Mac Studio är en sådan dator och nu är den kraftfullare än någonsin.

Samma design men med en brutal insida

Mac Studio är en Mac mini på steroider som hånskrattar åt uppgifterna vi kastar på den. Att ha en sådan här dator i hemmet är en unik upplevelse och vad vi hittar på insidan är ett monster som vi inte lyckas tämja. Men innan vi går in på insidan så ska vi börja med utsidan och tittar vi på framsidan av datorn så har vi en SD-kortsläsare och två Thunderbolt 4-portar (10 Gb/s). Snurrar vi på enheten och kikar på baksidan så har vi fyra Thunderbolt 4-portar (40 Gb/s), två USB-A-portar, en HDMI-port, en 10 Gbit Ethernet-port och ett 3,5 mm hörlursuttag – med andra ord så lär vi knappast behöva någon dongel till denna dator.

Hur ska vi ens testa denna?

Att testa en dator av denna kaliber är riktigt svårt. Jag menar Mac Studio som Apple skickade har följande specifikationer:

 • Apple M2 Ultra med 24‑kärnig processor, 76‑kärnig grafik, 32‑kärnig Neural Engine
 • 128 GB RAM
 • 4TB SSD

Kalaset för detta monster till dator landar på 92 995 kronor och när man sedan sneglar över på sin iMac 24″ med 16GB RAM som man tycker klarar sig fint så känns ju uppgiften att pressa denna nästan orimligt svår. Som skribent så går mestadels av dagarna ut på att skriva artiklar i textform och det går mer eller mindre att göra på vad som helst. Men vi har ju även en YouTube-kanal och med min Panasonic GH6 kan jag få till rätt stora videofiler om jag filmar i 4K ProRes. Jag vet redan att min iMac 24″ som har en M1 med 16GB RAM klarar uppgiften och det värsta som den utsätts för att att fläktarna brukar gå igång ibland vid exportering.

Men visst, jag gillar en utmaning så jag slänger ihop ett projekt i Final Cut Pro med en herrans massa effekter och tunga videofiler och som jag misstänkte så går det inte ens att skymta en tillstymmelse av svettpärlor i pannan på Mac Studio. Jag väljer den absolut fetaste kvalitén att exportera i och videon på 78 minuter tog endast 3 minuter och 40 sekunder att exportera. Den exporterade filen landade på 223,65 GB och att Mac Studio kan exportera den så snabbt är otroligt imponerande och jag skulle ljuga om jag nu inte ser ned lite på min iMac 24″ som skulle exportera samma fil på över dubbla tiden.

Exportering, storlek på färdiga filen och den totala tiden.

Vem ska ha den här datorn?

Det är ju inte den klassiska svensson som går och köper en dator för närmare 100 000 kronor för att kunna slösurfa lite Facebook och på sin höjd göra en liten semesterfilm i iMovie. Nej den här datorn riktar sig inte till privatpersoner utan företag och proffs. Tid är pengar och en dator för cirka 100 000 kan låta mycket men har man ett par anställda som varje dag får sitta och vänta på att deras projekt ska renderas och exporteras onödigt länge så blir en Mac Studio snabbt billig. Vi skulle nog säga att Mac Studio är skapad för alla som håller på med videoredigering, 3D/VFX-produktion eller redigerar riktigt högupplösta bilder och kanske för den som har lite för mycket pengar och bara vill ha något riktigt bra.

Den mår som bäst med Studio Display

Det är svårt att recensera en dator som saknar skärm så Apple var snälla nog att skicka med deras Studio Display så jag vill ändå nämna ett par rader om den med, även om den inte är en nyhet för i år. Det är faktiskt första gången som jag bekantar mig med Studio Display på nära håll och jag blir både överlycklig men samtidigt lite ledsen. Skärmen är otroligt snygg med sin industriella och stilrena design. Det är verkligen 27 tum ren och skär kärlek i mäktig 5K-upplösning. Som grädde på moset så har de bakat in en FaceTime-kamera i toppen och riktigt bra högtalare som bjuder på en hel del bas och fyllighet.

Så varför skriver jag då att jag blir lite ledsen? Det är för att min längtan efter en stor iMac blir ännu större när jag får vila ögonen på denna skönhet. Jag slog till på en iMac 24 tum för jag tänkte att om en stor modell kommer så kan jag byta upp mig då. Men än idag så lyser den med sin frånvaro. Att köra Mac Studio och Studio Display ihop är en “match make in heaven” då du inte bara får en fantastisk skärm utan även några extra Thunderbolt-portar (om de i Mac Studio inte skulle räcka). Kopplar du in en extern disk till exempel så dyker den upp automatiskt i din Mac Studio – otroligt smidigt. Om du känner att du har lite pengar över eller en generös arbetsgivare så kan du faktiskt koppla in 6 Studio Display till din Mac Studio.

Recension: Apple Mac Studio

Fördelar

 • Löjligt mycket kraft i en sådan liten dator
 • Massor av portar
 • Snygg och stilren design

Nackdelar

 • Inget för den vanlige dödliga på grund av prislappen
 • Går inte att uppgradera i efterhand

Detaljer

 • Tillverkare: Apple
 • Modell: Mac Studio
 • Processor: M2 Ultra
 • Lagring: 4 TB SSD
 • Minne: 128 GB RAM
 • Portar: SD-korts läsare, fyra Thuderbolt 4, två USB-A-portar, HDMI, två USB-C-portar på framsidan och ett hörlursuttag
 • Vikt: 3,6 kilo
 • Pris för modellen i testet: 92 995 kronor

Sammanfattning

Nya Mac Studio är en helt otrolig dator för dig som arbetar med tunga filer och vad vi än slänger för uppgift på den så klarar den allt med bravur. I kombination med Apple Studio Display så har du en setup som ger ett leende på läpparna varje gång du ska sätta dig att arbeta. Nackdelen är att det inte går att uppgradera datorn i efterhand men är du inte "dumsnål" och köper rätt från början så är detta en arbetshäst du kan spara många arbetstimmar på per år.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

3 gillningar