Luftrenaren Ikea Förnuftig släppt i butik nu

Från sajten:
image

Det var ett par månader sedan vi först hörde talas om en luftrenare från Ikea. Ikea Förnuftig dök först upp på kinesiska marknaden.

Nu finns deras luftrenare att köpa här i Sverige och då i två varianter, svart eller vit. Priset är riktigt bra för att vara en luftrenare, endast 599 riksdaler och filterna är även dessa prissatta i det lägre segmentet jämfört med filter till många andra luftrenare på marknaden.

Ikea Förnuftig

Ikea Förnuftig kan hängas på väggen (horisontellt eller vertikalt) eller placeras på golvet med det medföljande stativet. Det inbyggda handtaget gör den enkel att flytta runt i ditt hem och hänger du den på väggen kan handtaget tas bort. På baksidan finns möjlighet att hänga upp kabeln så denna inte hänger löst.

Olika filter

Luftrenaren har ett medföljande partikelfilter för att rena luften från olika partiklar. Du kan också köpa till ett gasfilter om du har behov av detta. Förnuftig lämpar sig för utrymme upp till 8-10 kvadratmeter så inget för vardagsrummet utan hellre för det mindre rummet eller hemmakontoret. Partikelfiltret av typen HEPA 12 absorberar ungefär 99,95% av mindre luftburna partiklar som damm och pollen ner till PM2.5.

Ikea Förnuftig

Gasformiga föroreningar såsom formaldehyd, ett ämne som kan finnas i till exempel rengörings-/hushållsprodukter och olika tyger och material i ditt hem renas via gasfiltret (tillbehör). Dessutom kan gasfiltret minska röklukt, matos och andra skumma dofter i ditt hem.

En LED-indikator ger indikation på när filterna behöver kontrolleras och eventuellt bytas.

Olika hastigheter

Ikea Förnuftig har 3 olika fläkthastigheter och på det sättet anpassa den efter behovet i ditt hem. Sömnläget låter dig sova med den bredvid sängen, då ljudet är lågt under natten.

Ikea Förnuftig

Tekniska specifikationer Ikea Förnuftig:

 • Modellnamn: FÖRNUFTIG luftrenare
 • Typ nr: E1916
 • Driftspänning: 24V DC, 0.8A, 19W
 • Filter: HEPA-filter, gasfilter
 • Tillval: Gasfilter
 • Driftsspänning: 100-240 VAC, 50/60 Hz, 0.4A
 • Utgång: 24.0V DC, 0.8 A, max. 19.0 W
 • Genomsnittlig verkningsgrad i aktivt läge: 88.6 %
 • Verkningsgrad vid låg last (10 %): 82.3 %
 • Elförbrukning vid noll-last: 0.08W
 • Endast för inomhusbruk.
 • Färg: Svart/vit
 • Mått: 461 x 310 x 109 mm
 • Vikt: ca 2.66 kg
Filter för gasrengöring kostar 100 kronor och filter för partikelborttagning kostar 80 kronor.
Ikea Förnuftig
Ikea Förnuftig
Nix, för dig som undrat så är detta ingen smart luftrenare som fungerar med Ikea Trådfri men säkert väl värd sitt pris.
Kommer du att köpa en?
Källa: Ikea
1 gillning

Kul! Bra info, ska nog prova i sovrummet.

Har haft en i sovrummet ett par veckor nu och kompletterade igår med två nya till ungarnas rum. Satt en Smart plug till alla så nu ingår Luftrenarna i olika scheman, automationer och scenarier i homekit. Riktigt positivt överraskad till den låga pengen.

3 gillningar

De skulle ha sparat namnet Förnuftig. Ett bättre namn på en luftrenare som inte är smart är Dumdristig.

Mycket intressant, jag går i samma tankar. Har du någonting som mäter luftkvalitet, isåfall vad? Jag funderat på att köpa Eve Room, men det blir en dyr historia om jag ska ha en varje barns rum också. Min andra tanke var att koppla dom till en smartplug och låta den gå på natten.
Vad tycker du annars? Låter som mycket? Smälter dom in i omgivningen?

Designmässigt har frugan godkänt alla tre (om än något motvilligt innan). Jag har luftmätare i sovrummet men den mäter mest kvalitén på syret, dessa luftrenare gör inte syret bättre i sig (om jag fattat det rätt) men renar luften mer från partiklar som damm och liknande.

Det sjuka är att första gången den stod i sovrummet vid frukost och jag gick in efter 30 min så var det sådan jäkla skillnad på luften att jag verkligen blev förvånad.

Jag kör maskinen 1h innan sovdags, mitt på dagen och efter uppvaknande på schema. Har så att den stänger av sig så fort fönstret öppnas och sätts sen på 30 min när den stängs igen (aqara sensor). Väldigt tyst på lägsta inställningen så går absolut att köra över natten, även om jag inte gjort det än av någon anledning :thinking:

1 gillning

Intressant. Jag har en storrökande granne som älskar att dela med sig av sin vedervärdiga odör. :nauseated_face: Jag har sedan tidigare en coway ap-1008ch men jag tycker inte den är så effektiv mot stanken om väl inkrökt och alkoholiserad gubbe.
Jag får testa denna ink ett gasfälten och se om det blir bättre.

Tackar för svaret!
Tycker personligen att det är den mest stilrena och mest lättplacerade luftrenaren jag sett. Har sneglat på xiaomis luftrenare, men vart f*n ska man ha den? Alla i familjen måste ju godkänna den också.

Har inte läst på tillräckligt om luftkvalitetsmätare än, får för mig att VOC mätare är att föredra i det här fallet, men VOC betyder lite olika beroende på vart i världen man bor, om jag inte minns fel. En Eve Room är nästan dubbelt så dyr som själva luftrenaren, kommer nog köra liknande lösning som dig.

Har du den vägghängd eller på golvet?

Jag köpte faktiskt en Xiaomi 3h (?) i julas men lämnade tillbaka den efter 2 dagar då den oavsett rum var omöjlig att få den till att smälta in i inredningen även om den i sig självt är lite häftig (läs Frugan nobbade den hårt).

Så därför när jag såg Ikeas och fick det “godkänt” på hemmafronten så var det så pass billigt för 3 st (och att jag blev så pass imponerade efter första genomköraren) att jag upplevde det som bra. Dock utan några som helst vetenskapliga bevis mer än djupa andetag. Alla 3 står monterade på golvet, dock relativt tätt in mot väggen i samtliga rum. Att filtrerna är så pass billiga på sina 80:- ser jag också som en enorm fördel kontra andra märken.

Du som har den i sovrummet, hur ser filtret ut efter några veckor? Blir så mycket damm från kläder och liknande. Jag vill mest ha den för min pollenallergi, så sovrummet kommer vara min placering.

Följer det med filter eller köper man till valfritt filter? Använder du ett eller båda?

Edit: håller helt med att kostnaden för filter är ju otroligt bra!

Jag öppnade för filtret (Hepa ingår) för första gången i helgen och tittade. Såg helt rent ut än så länge. Då jag även har mitt hemmakontor i sovrummet som blir dammigt så in i pga av lakan, när man bäddar osv så hade jag hoppats att denna skulle “suga” i sig lite överflöd med upplever tyvärr mitt skrivbord lika dammigt som innan.

Använder ej kolfiltret men om jag skaffar en Luftrenare till som står i anslutning till köket/allrummet så kommer jag absolut köpa till det. Sovrummet ska lukta lite fis då och då…

Tackar för infon, kommer slå till så fort jag åker förbi IKEA, har tyvärr inget i närheten.

Såg att kolfiltret fanns online nu så jag beställde en luftrenare till som får stå i vardagsrummet samt flyttas till köket när viss mat tillagas. Beställde även då kolfiltret. Får se hur det går att flytta den mellan två rum och om stekoset “flyttas” med i filtret från kök till vardagsrum efter användning. Leverans om ca 2 veckor.

Så du beställde den online, vad blev det för fraktkostnad? Av någon anledning så undviker jag att handla online på Ikea, sist jag handlade köpte jag två trådlösa laddare och ett par kablar, tog över en vecka att packa ordern. Klämmer dom in online ordrar i mån av tid eller kanske på lunchrasten. Otroligt slappt.

Jag håller med. Min tidigare order blev makulerad efter två veckors väntan. Får se hur det går nu. Frakt 39:-

Någon som vet hur många kvm den klarar?

Upp till 10kvm.

Den är inte alls gjord för att ta in så stora partiklar som damm - det skulle inte Hepa-filtret klara av. Så behövs större doningar som dessutom har ett förfilter som tar dammet.

Helt apropå … Finns det någon ”dammrenare” på marknaden?

Dammsugare :slight_smile:

2 gillningar