LIFX lyser upp i höstmörkret

Från sajten:
image

LIFX är ett känt namn inom smarta hem och har ett brett utbud, samtidigt som de håller en relativt prisvärd nivå. Nu har vi testat några av deras produkter ett tag och detta är vad vi kom fram till.

Installation

Vi börjar installationsprocessen genom att hämta hem LIFX-appen och därefter plugga in enheten som ska läggas till. Under installationen får vi även frågan om att lägga till enheterna i Hem-appen, vill man göra det så dyker det upp en ruta över skärmen som låter dig skanna av den medföljande QR-koden. Koden ligger löst i respektive kartong och är på så vis ganska lätt att tappa bort, vi rekommenderar att ta ett kort på den eller lägga den någonstans där den inte försvinner om du nu skulle behöva göra om den här processen.


Väl inne i appen med lamporna tillagda så kan vi göra en hel del olika inställningar, som bland annat ställa in en schemaläggning, starta ett gäng olika effekter eller bara styra färg och ljusstyrka.

När vi först testade produkten som i detta fallet var en LED-strip så satte vi inte ihop den fulla längden, utan testade bara med en av längderna. När vi sedan pluggade in alla längderna så fungerade inte mer än den första, detta beror på att när du först startar strippen så räknar den hur många zoner som är inkopplade (varje längd har 8 zoner) då behöver man nollställa styrenheten med en liten knapp på sidan av den så räknar den om zonerna igen.

LIFX Z LEDSTRIP

Vi har valt att montera LED-strippen under skåpen i köket, detta gav en fin effekt som ger förvånansvärt mycket ljus utan att störa. Strippen kommer med 3M klister på baksidan och ger ett riktigt bra fäste på de flesta ytor, viktigt är att rengöra ytan noggrant innan du trycker dit den.

Listen är ganska tunn vilket gör att den lätt går att få väldigt följsam och gick alldeles utmärkt att böja den lite lätt i ett hörn, något som undertecknad var lite orolig över att det skulle bli ett problem.

LIFX erbjuder några olika ljusslingor i sin produktkatalog och den som vi nu har testat vad LIFX döpt till polychrome technology vilket låter oss visa flera färger över hela slingan. Det går utmärkt att klippa på markerade punkter längs med listen och det går även att öka på längden genom att köpa till förlängningar, en styrenhet kan driva 10 meter list men efter 5 meter så börjar ljusstyrkan att dämpas något. I skrivande stund hittar vi ett startkit med en styrenhet och 2 meter LED-list för 539 kronor på Prisjakt.

Betyg: 4/5

LIFX Colour E27

Här har vi en färgglad E27-glödlampa med ljusstyrka upp till 1000 lumen och 1500-9000 kelvin med varmt eller kallt ljus, utöver varmt eller kallt ljus får vi även en bred skala med färger att välja bland. Använder man HomeKit med lampan och hoppar snabbt mellan färgerna sker förändringen nästan omedelbart med mycket kort fördröjning, lampan har efter installation mot Hem-appen fungerar klockrent. En annan fördel med lampor från LIFX är att du inte behöver använda in en hub för att kunna styra lamporna, de kopplas direkt mot wifi. Är du intresserad av en smart lampa från LIFX så hittar du den bland annat på Elgiganten för 509 kronor.

Betyg: 3/5

LIFX saknar i dagsläget stöd för Thread och Matter, vi har ställt frågan till företaget om de kommer stödja detta i framtida produkter men inte fått något svar ännu. Detta är något som i den här prisklassen borde vara standard i lampor med stöd för HomeKit.

RECENSION: LIFX Z STARTER KIT, LIFX COLOUR E27

FÖRDELAR

  • Ljusstarka
  • Bra app med många funktioner
  • Lätt att installera
  • Kräver ingen hub

NACKDELAR

  • Saknar stöd för Thread/Matter
  • Lite dyra

DETALJER

Tillverkare: LIFX
Produkt: LIFX Z Starter Kit 2m
Pris: 539 kronor

Produkt: LIFX Colour E27
Pris: 509 kronor

SAMMANFATTNING

Letar du efter smarta lampor där du får mycket för pengarna i form av spännande funktioner i kombination med en bra och välgjord app, så kan LIFX vara det du söker. Utöver detta så behöver du inte heller göra plats i mediaskåpet för ytterligare en hubb, LIFX ansluter direkt till wifi och fungerar riktigt stabilt. Lamporna imponerar på många punkter men avsaknaden av Thread kommer kräva ny hårdvara i lamporna så det är kanske läge att vänta på nytt. De erbjuder några av de lampor som har flest funktioner och som är bland de mest ljusstarka på marknaden. Vill man inte använda HomeKit så finns det stöd för Google Home, IFTTT, Amazon Alexa, Samsung SmartThings, Microsoft Cortana och det finns även appar som har stöd för lampor från LIFX.

BETYG: 4 / 5

2 gillningar

Grymt snyggt med lightstrip under skåpen som lyser upp golvet!

2 gillningar

Tänkte på samma sak och funderade på varför jag inte har gjort så. Har bara under köksskåpen.

2 gillningar

Ja men eller hur, har man möjlighet att dra sladden snyggt så är det ju givet!