LG OLED C1 och konsten att köpa en OLED-TV

Från sajten:
image

Att köpa en Oled-TV kan både var enkelt och svårt. Enkelt för att OLED är OLED, svart är svart. Svårt för att, ja OLED är OLED.

Inte nog med det, nästan alla OLED-paneler tillverkas av en och samma tillverkare i form av LG. Så vad är det som gör att vi skall köpa en OLED-TV från Philips, Sony eller just LG. Det är dessa tre tillverkare som är störst på OLED. Den största tv-tillverkaren generellt, Samsung, saknar för närvarande helt OLED-modeller.

Därför skall du köpa en LG Oled-TV

Just LGs tv är lika stabila som en Volvo-kombi. De har allt vi behöver men samtidigt kanske inte de vackraste skapelserna på denna jord. Inte nödvändigtvis fula, de bara ser ut som hur vi förväntas oss att en helt vanlig TV skall se ut.

LG OLED C1

Med stabila menar vi att LGs TV-modeller ofta stödjer i det närmaste allt som går att stödja. Till skillnad mot övriga tillverkare har man länge haft högre bandbredd på HDMI-portarna och var först ut med HDMI 2.1. Detta gäller dessutom alla HDMI-ingångar, inte bara en av dem som det är i många av konkurrenternas fall. Just tillräcklig med bandbredd är det viktiga när vi skall ha högupplöst ljud och bild till vår TV. Läs till exempel vår artikel om Dolby Atmos på teven.

Extra ironiskt var det när den Sony-tillverkade Playstation 5 lanserades så var det i princip bara TV-apparater från LG som kunde leverera fullt ut på dess funktioner. Inte Sony själva.

Undantag finns men att köpa flaggskeppet LG OLED C1 är så framtidssäkert någonting kan bli i dagsläget.

LG OLED C1

Vi kan navigera med pil eller som vanligt på LG webOS.

Vidare erbjuder tv-systemet, kallat webOS, mest flexibilitet när det kommer till navigering. Det går att navigera genom en pil på teven genom att röra fjärrkontrollen i luften i likt Nintendo Wii. Eller som vanligt genom knapparna. Här märker vi ingen lagg på LG OLED C1 som är den modell som har fetast processor. Däremot är fjärrkontrollen onödigt plastig.

LG OLED C1

Just fjärrkontrollen är inte LGs starkaste gren.

Därför skall du inte köpa en LG Oled-TV

Det är svårt att misslyckas med bilden på en OLED-TV men den riktiga perfektionisten som dessutom har 10 000 kr extra på fickan så finns det modeller från Sony som det är möjligt att kräma ut än mer när det kommer till korrekt färgåtergivning.

LG OLED C1

Har LG OLED C1 det minst vackra tv-stativet någonsin?

Sony gör något mer stilfulla TV-modeller men har haft problem med att leverera framtidssäker teknik fullt och än idag stödjer inte de HDMI 2.1-försedda modellerna standarden fullt ut.

En annan anledning kan vara att de andra tillverkarna av OLED-TV-apparater använder Android TV. Om det skulle vara en anledning att välja en sådan TV från den webOS-baserade LG-teven är högst individuella men en Chromecast med Google TV-enhet eller annan Android TV-baserad extern enhet kostar inte ens 1000 kronor. Är du Apple-användare är dessutom Apple TV en självklarhet.

Den enda appen som vi egentligen saknas på webOS men som finns på övriga plattformar är för närvarande C More.

Philips å sin sida har Ambilight som enda unika egenskap men i övrigt ligger man tekniskt efter LG på flera plan.

Vilken LG OLED-TV skall jag köpa?

LGs OLED-linje har för året kort och gott en etta på slutet och kommer i form av A1, B1, C1 och G1. LG OLED C1 och G1 är flaggskeppen. C1 är den vanliga TV-designen medan G1 är taveldesign som förväntas hänga på väggen som en tavla.

A1 är den lite tråkiga i sammanhanget med långsammare interna komponenter, endast HDMI 2.0 och 60 Hz-panel.

LG OLED C1

Alla HDMI-portar på LG C1 är HDMI 2.1.

B1 har i sin tur HDMI 2.1 men är inte lika snabb som C1 men har samma snabba 120 Hz-skärm Dolby Vision-försedda panel.

I normalfall är LG B1 kanske det mest förnuftiga köpet medan C1 är det roligaste. Vid kampanjer så som Black Friday och Mellandagsreor kan emellertid den bedömningen skifta.

C11, C12, C13… upp till C16

Söker vi på Prisjakt hittar vi flera varianter av LG OLED C1 och pratar vi 65 tum saluför de flesta LG OLED65C15 medan Elgiganten har LG OLED65C14. Av allt att döma handlar det om i det närmaste identiska modeller men för olika europeiska marknader.

6 gillningar

Skönt att se att jag valde rätt, får min C1 på måndag.
Tack för en bra artikel Peter Esse, undrade vad skillnaden mellan A1, B1 och C1 var, det framgår ju inte när man kollar butikernas specar.

Nice!

Fjärrkontrollen avtändande på annars rara ärtor!

Lär bli ännu en Panasonic (JZ2000 / dess efterföljare) när nuvarande plasma tjänat ut. Panelerna tillverkas av LG men de använder inte dessa i sina egna modeller.

Panasonics fjärrkontroller för deras toppmodeller är även de härligt gedigna.

1 gillning

Tur man valde rätt tv. Riktigt nöjd med min C1. Dock är kontrollen sjukt tråkig för en så dyr tv :rofl: samt jag saknar massa interna appar så man kunde lämnat Apple TV typ. Mer cleant.

ATV gör ju att man kan välja den TV man vill och uppdateras bra mycket längre än TV’n.

9 gillningar

Jag har haft min C1 ett tag nu och är supernöjd, dock är det en sak som stör mig rejält.

TV:n stänger av sig själv efter 4 timmar, jag får en varning 5 minuter innan, men ofta har man varit och hämtat kaffe eller så och allt är avstängt.

Har justerat alla timers och det fungerar kanske OM man inte startar TV:n från AppleTV:n, vilket jag brukar göra. Då verkar auto-avstängningen inte gå att stänga av…

Du kan väl stänga av auto timern i ATV också?

Det har jag gjort, det är inte ATV som stänger av, det är TV:n. (Måste trycka på en knapp på TV:ns fjärrkontroll för att avbryta avstängningen).

Tack för länken, det var ett par saker där som kan värt att prova.

1 gillning

Hej! Tack för bra artikel @Esse
Har någon fått anslutning till google assistant att fungera? Eftersom det råkades inhandlas två C1or så skulle jag vilja använda “OK google” för att slå av och på apparaterna. Powerknappen på fjärrkontrollen är IR och slår av/på båda apparaterna i hemmet.

Jag har provat att ställa in TVn som UK, kopplat LG Thinq till google assistant, men ingen enhet dyker upp i Google Home.

Det är nog betydligt lättare att köpa två stycken Google Chromecast i stället - på så sätt får du ju även möjlighet att casta innehåll från dina enheter samt kunna köra appar så som C More som inte finns på LGs tv-apparater.

1 gillning

LG har bra TV apparater bildmässigt. Men jag tycker den svaga punkten är WebOs. Vissa filmer på SVT Play vill inte visas. Fortfarande ingen TV4 Play app etc…
Har man en separat Apple TV box eller Android box inget problem.
Men utan det är det ett för begränsat system.

Jag tror nog att man bör ha en separat box typ ATV eller liknande till alla smart TV om man vill ha ett bra fungerande system.

2 gillningar

Njea, Android TV (Sony, Philips & Panasonic) och Tizen (Samsung) fungerar för det mesta klanderfritt. Det som gör att jag uppskattar Apple TVn till vår Samsung-tv är att man slipper den där fruktansvärda Rakuten-knappen som man lätt råkar trycka på vara för att man vill höja volymen någon gång.

1 gillning

Får man in alla de appar man vill i TV’s system? På min förra Android TV fick man inte med allt jämfört med ATV’n.

Japp, sist ut för Android TV var väl C More som numera finns.

Men kör man iPhone och Apple generellt skall man naturligtvis ha en Apple TV i stället.

1 gillning

Fördelen är ju om man byter TV då har man ju allting med sig direkt. Jag kör bara ATV & dekodern, är aldrig inne i TV’ns egna system. ATV’s Apple+ appen är ju grym på att hålla koll på vart man är i en massa serier.

2 gillningar

Äntligen kommer matta skärmar:

2 gillningar