Lasso vill förändra återvinningen i hemmen

Från sajten:
image

Det finns väl ingen som undgått att fler och fler företag börjar prata om hållbarhet och vad de gör för att implementera detta i sina verksamheter. Hållbarhet gäller dock inte bara företag utan även oss individer, vi behöver förändra delar av vårt liv och gärna då till det bättre.

Det brittiska företaget Lasso Loop Recycling är en startup som har presenterat sin lösning på hur vi skulle kunna arbeta mer hållbart med återvinning. Många har idag redan dubbla tunnor i trädgården där vi sorterar och de som bor i lägenhet gör samma fast i miljöhusen. Dock är det så att det som sorteras kan hanteras olika beroende på var i världen du bor. Exempelvis kan det vara så illa att insamlad plast i en del länder inte återvinns då det finns för många olika kvaliteter av plast som är blandade. Då åker plasten ofta till soptippen där den deponeras (grävs ner i marken).

Deras maskin ska fixa jobbet med att sortera åt dig. Du lägger i din förpackning i en öppning varpå denna rengör och sorterar materialet så det kan återvinnas. Maskinen i sig är kanske i största laget men påminner om en vitvara, snyggt designad ska tilläggas. I maskinen finns ett antal sensorer och kameror som analyserar förpackningen och avgör om den kan återvinnas. Skulle det vara en icke-återvinningsbar förpackning åker den ut till dig igen. I de fall förpackningen kan malas ner så sker detta och materialet hamnar i ett fack i botten av maskinen. När ett fack är fullt bokar du en hämtning av materialet. Det material som hämtas kommer att användas vid framställning av nya material.

Detta låter dock inte så märkvärdigt för oss här i Sverige som är hyfsat duktiga på att sortera och återvinna. Men, i andra länder och kanske i större städer kan det bli en verklighet i framtiden. Lite som i en framtidsvision från 50-talet där allt var hypermodernt i köket. Genom att samla in färdigsorterat material kan steget med återvinningsstationer minskas och en del processer snabbas upp.

Det ska tilläggas att en prototyp ska finnas klar detta kvartal men att en produkt för marknaden beräknas vara färdig först år 2033 och då med ett pris på $3.500. Så, kanske inget för gemene man eller så blir priset betydligt lägre och blir en produkt som är lika vanlig som andra vitvaror vi har i hemmet.

Enligt Aldous Hicks, som är grundare av Lasso, tycker han att detta förfarande bör bli lika normalt som att tvätta kläder eller ta hand om disken. Rätt, fel eller genomförbart? Diskutera vidare i Bubblan.

Källa: Lasso

1 gillning

Jag tycker det känns som ett jäkla slöseri att varje hushåll ska ha en sånär stor, avancerad, dyr produkt som säkert ”kostar” en hel del resurser i tillverkning och frakt. Sen kan man fråga sig hur användningen kommer se ut. Kommer den här maskinen att användas 1-2% av dygnet? Det gör också att det står en produkt oanvänd stora delar av dygnet. (Resursslöseri)

Denna typ av maskin tycker jag borde skalas upp och användas på lokala/centrala återvinningsstationer istället.
Central sopsortering är effektivt om den görs på rätt sätt. Visst om alla hade sopsorterat rätt så är det kanske bäst ur vissa perspektiv, men folk gör ju inte rätt. Och då fungerar maskinell sopsortering bättre. Sen kan man också argumentera kring lastbilar som ska köra runt och hämta olika sopor. Ofta har jag hört att det får konsekvensen att lastbilarna kör samma tur fler gånger för att hämta olika material. Och kanske inte heller kör fulla last. (Detta kan säkert effektiviseras bättre, så det kanske inte är ett långsiktigt problem)

2 gillningar

Vi har två fyrfackskärl funkar toppenbra. Den ena med matavfall, brännbart (övrigt), tidningar och färgat glas hämtas varannan vecka. Det andra kärlet med plast, papper, metall och ofärgat glas var fjärde månad. Så mycket körande blir det inte och dessutom kör lastbilarna på kommunens egen biogas.

1 gillning

Har samma här, funkar bra tycker jag. Tömning av kärl 1 varannan vecka och kärl 2 var fjärde vecka.