Kulturell tillbakablick: Tom Cruise

Från sajten:
image

Eftersom Top Gun: Maverick är nominerad i kategorin Bästa Film till årets Oscarsgala kändes det rimligt att blicka tillbaka lite på Tom Cruise karriär och vilka filmer som har gjort starkast intryck i alla fall på den här skribenten.

Året var 1981 och filmen hette Endless love som då nittonårige Tom Cruise gjorde sin debut i. En liten biroll som karaktären Billy i en film som inte verkar finnas på någon streamingtjänst men som går att hyra eller köpa hos Apple.

I The Outsiders från 1983 delar Cruise filmen med en uppseendeväckande skådespelarensemble där de flesta med åren skulle gå vidare till stora karriärer:

Matt Dillon.

Ralph Macchio.

Patrick Swąyze.

Rob Lowe.

Diane Lane.

Emilio Estevez.

Namn som känns igen?

Det stora genombrottet kom med Risky Business, även den från 1983. För rollen som Joel Goodson fick Cruise sin första Golden Globe nominering.

Tom Cruise filmografi ger en bild av en arbetsnarkoman. 1986 kom filmerna Top Gun och The Color of Money och filmerna som följde de kommande åren är numera alla kultklassiker:

Cocktail, Rain Man, Born on the Fourth of july, Days of Thunder och A few good men släpptes alla mellan 1988 och 1992. För Born on the Fourth of July fick han även sin första Oscarsnomenering.

För någon som växte upp under 80-talet och som dessutom tidigt utvecklade en mindre besatthet av film så har Tom Cruise alltid varit närvarande. Jag gick i mellanstadiet när jag för första gången såg Cocktail och under ett halvår hade sönder familjens samtliga dricksglas i försök att kasta runt med dem lika coolt som Cruise gjorde i filmen. Cocktail väckte också konstiga och märkliga känslor till liv när Elisabeth Shue uppenbarade sig i filmen.

Interview with the vampire är värd att notera lite särskilt då den, tillsammans med Legends of the fall, var startskottet på Brad Pitts genombrott, var Kirsten Dunst debut på vita duken och mer eller mindre den enda gången Cruise spelat en regelrätt ond karaktär.

Efter den lätt homoerotiska vampyrfilmen följde Mission: Impossible där han för första gången spelade agenten Ethan Hunt, en roll han mellan 1996 och 2024 återkommit till hela sju gånger.

Cruise fick sin andra Oscarsnominering för en biroll i Paul Thomas Andersson’s fantastiska film Magnolia från 1999 där han tog sig ann en mindre roll, en djupt komplicerad karaktär och visade att han inte bara var en filmstjärna – han var även en skådespelare av rang.

Tom Cruise har dykt upp i film mer eller mindre varannat år sedan sin debut 1986. Han har arbetat med dom största, Scorsese, Spielberg och Kubrick och har ständigt hållit sig aktuell, både med hjälp av filmerna han varit med i och ibland även på grund av sitt, ibland lite konstiga beteende. På senare år har han även gjort fler och fler av sina stunts själv och har film efter film försökt toppa dem. Den första teasern för nästa Mission: Impossible film handlade inte alls om filmen utan om Tom’s förberedelse att göra ett dödsföraktat hopp på en motorcykel. Han har sedan länge blivit ett namn som på egen hand kan sälja filmen. Handlingen kanske inte alltid är det viktigaste, det viktigaste är att Tom Cruise är med.

Vid sextio(!) års ålder har Tom Cruise uppnått en status som vida överstiger simpelt kändisskap eller filmstjärnestatus. Han har ett av de absolut mest välkända ansiktena i världen och oavsett om filmerna är bra eller dåliga, om han hoppar i Ophra’s soffa eller bara hoppar ut ur flygplan för att sälja några extra biobiljetter, så går det inte att förneka är att karln är en ikon.

Vilken är din favoritfilm med Tom Cruise?

1 gillning

Hur gick det till?:joy::joy:

1 gillning

Men trevlig artikel du skrivit @johanhoerberg :+1:t3:

1 gillning

Jag har en teori. Hollywood vill tacka honom, dels för lång och trogen tjänst men också för att Maverick fick folk att ta sig tillbaka till biograferna efter corona. Så varför då inte nominera honom till bästa huvudroll? Bästa film är det största priset och mottas av producenten. Tom är producent på filmen.

1 gillning

Även om jag har himla svårt för Tom Cruise privatliv som jag önskar att jag inte visste något om så har han gjort så fantastiska filmer.

Tips om någon missat:
Vanilla Sky (2001)
Den siste samurajen (2003)
Collateral (2004)
Edge of tomorrow (2014)

Sedan får man inte missa Tom Cruise i Tropic Thunder.
Hans scener håller än.

Edge of Tomorrow och Vanilla Sky är fantastiska!

1 gillning

Sedan inser jag ju ett faktafel i krönikan, han HAR ju faktiskt spelat ond både i Vampyrs bekännelse OCH Collateral.

1 gillning

Det är ju en suverän film.

Är ju tidernas film!!!! Måste se den snart igen :rofl:

1 gillning

Absolut. En uppföljare långt bättre än sin föregångare. Men är det en kandidat för Bästa film på Oscarsgalan bara för att den är bra? Samma sak med Avatar. Vad gör den där?

Fantastiskt film den också, i mitt tycke. Ser då inte varför den inte skulle vara en kandidat för bästa film.

Vilka skulle vara det istället, menar du?

Frågan är väl kanske mer vilka kriterierna är för att bli nominerad i de olika kategorierna. Personligen hade jag hellre sett Aftersun än Avatar.

Vi står på rakt motsatta sidor.

Sophie minns tillbaka på en semesterresa hon gjorde med sin pappa 20 år tidigare. Äkta minnen blandas med påhittade när hon försöker försonas med honom.

Jag skulle aldrig sätta mig och se filmen efter att läst ovan vad den då handlar om. Aldrig.

Det är väl bra. :blush: Att vi tycker olika alltså.

Absolut, helt enig :blush: Menade bara att då är det inte så konstigt att vi har olika syn på vad som platsar som Bästa Film :blush:

Alltså. Jag gillar Top Gun 2. Riktigt jävla mycket. Avatar samma. Helt fanatiska filmer. Båda är solklara kandidater till de tekniska kategorierna. Men för att vara en bästa film så vill jag att den berör mig, får mig att tänka och att inte kan sluta tänka på den flera dagar efteråt. Mycket väl medveten om att det gör mig något pretentiös men så ser jag på det. :grin:

2 gillningar

Och ändå, Tom’s skådespeleri känns helt dött. Om det inte vore för att jag älskar idén med Mission Impossible, (särskilt originalserien som har mycket mer cloak-and-dagger än action) så skulle jag inte se dem för Toms skull.

Maverick, tycker jag, var riktigt dålig, mer en upprepning av det som gick hem i den första filmen, lägg sedan på lite sentimentalitet, boom, succé :nauseated_face:

BTW. Avatar 1 var så dålig att jag inte kommer att sen den nya.