Kritisk säkerhetsbugg upptäckt i smarta pluggen Belkin Wemo

Från sajten:
image

Att det då och då dyker upp säkerhetsbrister i smarta hem är inte helt ovanligt. Nu har en ny brist blivit exponerad i smarta pluggen Belkin Wemo.

I smarta pluggen Belkin Wemo Smart Plug V2 har en kritisk säkerhetsbrist upptäckts som exponerar enheten mot hackare. Nu är det ingen fara på taket här i Sverige då denna modell inte verkar ha sålts här, det rör sig om den andra generationen av deras smarta plugg – en långsmal version anpassad för amerikanska uttag. Nyheten utöver detta är att Belkin inte avser att släppa en fix för säkerhetsbristen. Detta eftersom man anser att produkten börjar närma sig sin slutliga livslängd.

Belkin Wemo använder Wi-Fi för anslutning och fungerar även med Apple Home och en del andra ekosystem. Vid anslutning av enheten finns det möjlighet att namnge enheten med en längd av maximalt 30 bokstäver. Nu har säkerhetsexperter vid Sternum hittat ett sätt att kringgå denna begränsning och bristen har således fått namnet “FriendlyName”. Bristen uppstår när någon matar in så pass mycket data att enheten till slut inte kan hantera det och då uppstår sårbarheten.

Teamet som upptäckte säkerhetsbristen kontaktade Belkin för att informera företaget om sårbarheten. De fick då beskedet från Belkin att de inte avser att släppa en fix eftersom produkten anses vara “end-of-life”. För att skydda sig rekommenderas användare att ta bort enheten från sina smarta hem.

Apropå det, någon som hade den första versionen av Belkin Wemo (se bild nedan)? Dessa var nog de klumpigaste smarta pluggarna jag någonsin ägt…

Källa: Appleinsider

Galleri