Konsumentverket säljstoppar Hövding 3

Från sajten:
image

Den populära cykelhjälmen som inte förstör frisyren säljstoppas nu av Konsumentverket efter att SVT:s “Uppdrag granskning” i våras visade brister hos företaget och deras produkt.

I avsnittet så framkom det att Hövding var medvetna om att deras hjälmar hade konstruktionsfel som innebar att hjälmen inte löste ut i vissa situationer och trots detta så valde de att sälja sin produkt. I november så stoppades försäljningen tillfälligt men idag meddelar Konsumentverket att det blir ett permanent säljstopp av Hövding 3 då den inte uppfyller kraven. Hövding själva har uttalat sig och sagt att Konsumentverket dödar en innovation och att det är ett myndighetsövergrepp. De kommer att överklaga till förvaltningsrätten.

Konsumentverket dödar nu en innovation som räddar mångas liv varje år. Vi har moderniserat säkerhetsbranschen genom att nyttja modern teknik (AI), och ökat säkerheten i över ett decennium. Vi kommer att fortsätta att kämpa för att värna om trafikanternas säkerhet, därför överklagar vi omedelbart beslutet, säger Sofia Svensson, vd Hövding.

Hur den saga slutar återstår att se men det ser inte helt bra ut för Hövding. Hur återkallelsen av Hövding 3 kommer gå till i praktiken om du äger en framgår inte i deras pressmeddelande.

Källa: Hövding

Det blir ju spännande att se hur det blir för oss som äger en.

Får ni inte tillbaks pengarna är det ju bara att åka till "huvud"kontoret och headbanga mot deras väggar tills den utlöser. Kan bli en bra film på Youtube. :joy::joy:

Ja, det är ju bara några kilometer från mig i Malmö.

O nu har dom ansökt om konkurs

Inte förvånande, aldrig haft positiva siffror vad jag vet sen start så investerarna tröttnade väl.

edit: Verkar stämma.

1 gillning

Sambon nämnde att de hade ansökt om konkurs men nämnde samtidigt att säljstoppet skulle ha hävts. Verkar ju märkligt?

Hövding ansökte och fick beviljat inhibering av det omedelbara säljstoppet och återkallelsen. Men anser att skadan är så stor det inte går att driva företaget vidare, enligt deras egen pressrelease.

Är det någon som vet lite mer om det tekniska problemen? Jag är lite lat och har själv inte försökt sätta mig in i problemet. Läste en artikel och den texten kändes skakig. Tog mest upp problem med laddning och urladdning. Är det det som är problemet?

Det stora problemet är att de inte skyddar vid alla tillfällen, men också laddning/urladdning.

Från sajten:
image

Hövding Sverige AB har idag ansökt om att försätta bolaget i konkurs detta efter att Konsumentverket försäljningsstoppade Hövding 3.

Det ser ut att vara slutet på en era för Hövding som för 12 år sedan lanserade sin cykelhjälm som fungerar likt en airbag fast för huvudet då de nu ansöker om konkurs. Hjälmen kunde känna av när man ramlar eller krockar och då utlöses hjälmen automatiskt som sitter fast runt halsen och skyddar huvudet. Det var i våras som Uppdrag Granskning släppte sin granskning av bolaget där det framgick att Hövding 3 hade ett konstruktionsfel som bolaget visste om men valde att inte berätta för allmänheten. I avsnittet kan man höra en konsult på Hövding säga i en dold inspelning att de “skeppar ut ofriska Hövdingar” samtidigt som vd och vice vd är närvarande i rummet.

Bild från Hövding

I programmet framgår det att många kunder har haft problem med att Hövding 3 laddar ur väldigt snabbt och inte har varnat för att de har lågt batteri. I vissa fall har hjälmen dött under färd och i normala fall ska användaren få en varning men inget har hörts så flera personer har cyklat runt med en avstängd Hövding 3 i tron om att den faktiskt är igång. Förklaringen till problemen har med strömtillförseln att göra och grundorsaken till detta är nötningskorrosion. Första november 2023 fick Hövding ett tillfälligt försäljningsstopp och den 15 december ett permanent försäljningsstopp. Hövding överklagade beslutet och Förvaltningsrätten bifaller Hövdings begäran vilket river upp Konsumentverkets beslut men Hövding anser att skadan är så stor på bolaget att det inte går att fortsätta med sin verksamhet.

Bild från Hövding

Hövding avslutar sitt pressmeddelande med att skriva:

“Hövding vill passa på att tacka alla kunder, återförsäljare, leverantörer och inte minst medarbetare för alla fantastiska insatser under de 12 år vi räddat liv på cyklister.”

Vill ni se avsnittet där Uppdrag Granskning uppmärksammar detta så finns hela avsnittet att se på SVT Play.

Källa: Hövding

För alla ägare av en Hövding, vad sker där? Antar att det vara är tvärstopp i alla led (pengar tillvara/reklamation/garanti etc)?

Ja det är nog tokkört att se någon form av återbetalning, det kapital som finns kvar brukar sällan nå slutkunden.

Jag har haft tre Hövding. Den första fungerade perfekt vad gäller laddning. De andra två, gen 2. och 3 tror jag det heter har båda haft problem med laddningen. Är det det som ligger bakom problemen är det rätt åt dem. Det har varit et känt problem länge som de antagligen skitit i att fixa.

Jag har varit i kontakt med dem flera gånger och fått standardsvaret att nej, det här är inget problem vi hört om förut, nää vi har inga andra klagomål om detta... Ändå la de ut en text någon gång om vad man skulle testa att göra om den inte tog laddning. Skitföretag med en strålande produktidé.

1 gillning

BIG NEWS när Konsumentverket började tycka att Hövding är osäkra. När säljstoppet sen hävdes blev det typ ingen nyhet alls. Inte lika många click för ett nyhetsbyrå att rapportera om. --> Så stor skada på försäljningen att styrelsen inte såg något syfte med att fortsätta driva bolaget.

Inte säker på vad du vill säga här. De ansökte väl om inhibition som gick igenom, därav det hävda säljstoppet. Dock konkurs ändå.

Konkursen speglar oavsett vad kvaliteten på produkten. Synd om de anställda, rätt åt ledningen. Alldeles för dålig produkt till följd av usel management.

1 gillning

Samtidigt minskade man personal från 39 till 17 i senaste bokslut men ökade lön till VD och styrelsen med 11 procent. Utan nytt kapital hade de gått i konkurs ändå

1 gillning