Konsten att flyga nästan gratis och/eller uppgradera till bästa klassen (SAS Plus) kostnadsfritt

I denna Bubbla kommer jag börja recensera flygupplevelser och framförallt olika Lounger och därför kanske en del undrar hur man kommer åt den typen av biljetter med access dit samt de bästa platserna i planet.

För mig och många andra är det inte något som kostar något extra och ibland flyger jag också enbart för kostnaden av skatter och flygplatsavgifter. Nästa sommar planerar vi exempelvis att flyga till USA med familjen, 2 vuxna och 1 barn bara för poäng.

Men först en liten förklaring vad som är vad.

När det kommer till SAS inrikes och Europa har de två huvudklasser. SAS Go och SAS Plus. SAS Go är det de flesta hamnar i och de inkluderar en biljett utan något extra helt enkelt.

SAS Plus är det bästa du kan åka inom Europa medan vi även har SAS Business på långdistansflyg till exempelvis Asien och USA.

SAS Plus inkluderar bland annat platsreservation längst fram i planet med mer benutrymme, fast track, priority boarding, dvs du får gå ombord direkt när gaten öppnar ihop med de som har SAS Guld och Diamond-kort (vilket jag förklarar nedan), prioriterad bagagehantering så din väska kommer ut först på bandet, det ingår frukost på planet på morgonen och en lättare måltid på resten av tiden men också gratis snacks, egentligen hur mycket du vill ha inom rimliga mänger och alltid access till flygplatslounger. I norden är det SAS egna.

Utomlands där det finns SAS- eller andra Star Alliance-lounger (Star Alliance är ett nätverk av olika flygbolag som sammarbetar) där framförallt Luft Hansas lounger är de som är bäst runt om Europa. I Asien finns Thai Airways och Singapore Airlines med fina lounger.

Inrikes har SAS egna lounger på Arlanda Terminal 4 & Terminal 5 (det sistnnämnda oss som åker mellan Arlanda och Kastrup i Köpenhamn), Göteborg Landvetter samt en så kallad Café Lounge på Malmö Sturup som bara serverar kaffe och te. Givetvis finns det en stor och fin lounge på Kastrup som ju räknas som Malmös huvudflygplats.

Utomlands finns det SAS-lounger i Chicago, Köpenhamn, Helsingfors, New York, Oslo och Paris. Men du har som sagt tillgång till alla Star Alliance-lounger. I USA är United Airlines med i Star Alliance.

Som alla flygbolag finns det ett frequent flyer-program och i SAS fall heter det Eurobonus och det är runt detta allting kretsar. Eurobonus består av två olika typer av poäng, baspoäng och extrapoäng. Detta är två olika sätt att få tillgång till de extraförmåner beskrivit ovan.

Baspoäng reglerar din medlemsnivå och extrapoäng kan du köpa resor och uppgraderingar för. Vi börjar med baspoängen och medlemsnivåerna.

BASPOÄNG
Varje gång du flyger med SAS eller ett Star Alliance-bolag får du baspoäng, genom att nå ett visst antal baspoäng når du antingen silver, guld eller diamond-medlemskap. Du kan också nå till dessa nivåer genom x antal flygningar.

Silver
Silver-medlemskap är det som är tillgängligt för de flesta av oss som flyger mindre än en gång per månad. För att nå dit behövs 20 000 baspoäng eller 10 flygningar. Det är betydligt lättare att nå dit genom antal flygningar då det räcker med 5 flygningar tur och retur inrikers. En flygning med en vanlig SAS Go-biljett inrikes ger dig nämligen bara runt 250 baspoäng. Om du åker mycket utomlands, särskilt till USA eller Asien når du dock snabbast till silver med poäng då du får rätt många baspoäng på den typen av resor.

Viktigt att tänka på är att om du flyger med ett annat Star Alliance-bolag så får du bara poängen, själva flygningen räknas inte in.

Som Silver-medlem i Eurobonus så lever du precis som en guldmedlem men bara två perioder per år, nämligen mellan mellan den 8 juli och 20 augusti och mellan den 17 december och 8 januari. Däremot får du alltid ta med dig ett extra incheckat bagage som silver-medlem.

Guld
För att nå Guld måste du flyga betydligt oftare, 45 gånger per år (ett Eurobonus-år är mellan den perioden du blev medlem och ett år framåt). Det är alltså minst två TuR och retur-resor per månad. Alternativt 45 000 baspoäng.

Guld är målet för varje frequent flyer-individ och det ger alltså tillgång till samma fördelar SAS Plus har fast i form av ett medlemskap med det undantaget att om du bokar en SAS Go-biljett måste du givetvis sitta längre bak i planet ihop med resten av SAS Go-resänerna men lounger, priority boarding och hela fadderuttan ingår.

Som vanligt är det lättare att nå dit med antal flygningar än poäng men det finns en poänggenväg som jag skriver om längre ner under sektionen om hur du tjänar poäng.

Diamond
Diamond-medlemskapet ger samma förmåner som Guld samt en rad fördelar på sista raden så som först tillgång till billiga poängresor, högre baspoäng när du bokar och så vidare men behöver du läsa den här guiden så reser du antagligen inte så mycket att du ens är i närheten att nå diamond. Det krävs 90 flygningar eller 90 000 poäng.

EXTRAPOÄNG
(Aka SAS Plus utan att betala extra)

Vi behöver dock inte ha Silver eller Guld för att få alla fördelarna utan att betala något extra. Vi kan nämligen boka SAS Plus-biljetter (och givetvis SAS Go) eller uppgradera vanliga SAS Go-biljetter till Plus monetär kostnad (förutom skatter och flygplatsavgifter)

Detta genom extrapoängen.

Extrapoäng kan vi tjäna på alla möjliga vis och fungerar som en SAS-valuta. Att resa inom Sverige kostar från 5000 extrapoäng för en SAS Go-biljett och 10 000 extrapoäng för en SAS Plus. Att uppgradera SAS Go-biljett till SAS Plus fungerar genom ett budsystem där du får buda hur många poäng det är värt för dig.

Men inom Europa brukar man inte behöver buda mer än 5000 poäng. Medan det krävs mer än det dubbla till Asien och USA. Du kan också uppgradera till Business på dessa flighter men då pratar vi väldigt många poäng.

Så tjänar du extrapoäng

Välkommen till jakten! För det första måste du bestämma dig om det är det här du skall satsa på för då är det det som du måste fokusera på vid varje givet köptillfälle. Du får nämligen SAS extrapoäng när du åker flygbussen, när du hyr bil, när du checkar in på vissa hotell, när du köper hos vissa butiker och restauranger. Men i exempelvis fallen med hyrbil och hotell så får du ofta välja om det är SAS poäng du vill ha eller de egna poängen från respektive bolag, det är därför det är viktigt med fokus.

Men det finns inget som är så viktigt i samlandet som vilket kreditkort du har.

Framförallt två kreditkort står ut - matvarukedjan Coop och så SAS egna Amex-kort i olika varianter. När det kommer till Coop så kan du växla in alla poäng du får på det kortet mot Eurobonus extrapoäng, ett annat exempel på där det handlar om att välja, du kan ju också växla in mot matkassar men då blir det inga extrapoäng. Använder du Coops kort idag så är det bara att fortsätta. Däremot om du inte gör det eller behöver ett extrakort exempelvis för att dela upp privata utgifter och utgifter du har i jobbet så gäller:

Skaffa du ett Amex-kort som är kopplat till SAS. Det finns i olika varianter men Basic-varianten är kostnadsfri och om du inte går in hårt på att bli Guld-medlem, kosta vad det kostar vill, så är det också det som gäller.

Då får du 10 extrapoäng för varje hundralapp du använder kortet till (30 extrapoäng när du betalar för flygresor på SAS.se). Samtidigt får du hela 6000 extrapoäng för varje individ du värvar till Amex, samtidigt som den personen också får 6000 extrapoäng. Det fungerar dessutom dubbelt så om du köper en Flygbussbiljett för 100 kronor får du dels 10 extrapoäng för själva köpet men också runt 150 poäng per resa direkt från Flygbussarna.

Genom att använda min affiliatelänk får vi båda minst 6000 extrapoäng (glöm inte läsa igenom villkoren innan du ansökar).

När du väl skapat grunden i form av rätt kreditkort så gäller det sedan att tänka på att uppge ditt eurobonus-nummer vid varje köptillfälle där det kan användas så att du både får poäng från Amex OCH från butiken du handlar.

SAS har en webbsida som visar på vilka butiker, restauranger och hotell ute på stan de har också en för de onlinebutiker som är anslutna. När det kommer till Online-butiker så finns allt i från Apple till Webhallen med.

Överkurs
Skulle det vara så att du nått 25 000 baspoäng (inte att blanda ihop med extrapoäng) och du känner att du bara måste nå Guld-medlemskap men du kommer inte kunna flyga så mycket till då finns det ett sätt. Genom att skaffa SAS Amex Elite får du 20 000 baspoäng per år men det kostar också 335 kronor per månad (de tre första månaderna är emellertid kostnadsfria). Till det får du utökade reseförsäkringar och i stället för 10 extrapoäng per spenderade 100 kronor som med Basic-kortet får du 20 extrapoäng. Det kan också vara ett sätt att nå Silver-medlemskap direkt men Silver enbart är knappast värt 335 kronor månaden.

Använd samma affiliatelänk för det men var noga med att välja Amex Elite.

Några övriga tips

4 gillningar

Snyggt !! - men hur många poäng går de åt för o betala biljetten då ( säg Sthlm - jfk - Houston tor ) , en vuxen o en biljett kostar 6000kr :relaxed:

bye

1 gillning

En vuxen kostar 30 000 poäng för en tur över Atlanten.

1 gillning

Råkar klicka på affiliatelänk och gick ej och backa…:grin:
Ska man behöva handla på coop för att få poäng…:grin:
Använder man American Express kortet via företaget så är det väl fördelaktigt att tjäna in poäng för privata resor?

2 posts were merged into an existing topic: Stora politiktråden

Enkel resa?
1000 Coop poäng är bara värda 100 eurobonuspoäng

Det stämmer ja. För oss med två vuxna blir det runt 1000 extrapoäng per månad.

Super ju , ja kör amex SAS euro bonus , som ja alltid har på större köp ( där de går ) och på semestrar :+1:t2::+1:t2:

SAS plus är lite av ett skämt tycker jag, inga bättre stolar, knappt mer benutrymme osv

1 gillning

Håller med dig där :+1:t2:

1 gillning

Det gäller ju att få på rad 1 :slight_smile:

Ovärt, bara ett skynke som skiljer dig från pöbeln

Det är alltid skynken på flygplan.

Nja beror på plan, men på SAS är det extra lite

SAS inom EU har ju plockatbort draperiet.

EDIT: Rättelse, Deras single aisle har så.

Gäller dubbla också, iaf sist jag flög. De hade ett litet draperi mellan ekonomi-sätet och plus-sätet, ingen vägg, eller speciell avskiljning annars. Dock bara flygit SAS senaste åren inom EU, vette fan om jag någonsin flugit långt med SAS faktiskt.

Ibland kan ”draperiet ” flyttas oxå … beroende på hur många som köpt plus … :man_shrugging:t2:

1 gillning

haha, så det är inte ens skillnad i benutrymme? what the fuck :smiley:

Nää , de ju bara ”främre ” raden ev -4 beroende på vad för plan , men den turen har man aldrig :wink: