Klarna säger upp 700 personer

Från sajten:
image

Klarna anpassar sig till en förväntad minskning i handeln och säger nu upp runt 10% av medarbetarna världen runt.

Vi ser flera fall där teknikbolag och andra börjar känna av en viss mättning i omsättningen och vissa är snabba att anpassa sig. Meta, Apple och andra giganter har inte börjat prata om några uppsägningar men väl minskning i rekryteringen. Men andra så som Klarna är direkt beroende av hur bra det går för e-handeln och lär känna svängningarna i konjunkturen rätt omgående.

I ett förinspelat meddelande från VD Sebastian Siemiatkowski fick alla medarbetare på Klarna reda på att det nu var uppsägningar på G. Det innebär att ungefär 10% eller 700 personer få gå.

Medarbetarna som sägs upp kommer få ett visst avgångsvederlag. Hur det ser ut är beroende på var en bor någonstans.

Vad tror du? Är det dags för ännu en lågkonjuktur?

Jag kan minnas min arbetsrätt fel, men att det kan gå att genomföra förhandlingarna på individnivå vilket då sker i samband med att berörda personer informeras.

Det är lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet som gäller vid större omorganisationer och personalminskningar.

1 gillning

Att det är en lågkonjunktur på ingång är inte direkt förvånande med tanke på att vi genomgått en pandemi, och nu pågår en stor väpnad konflikt som kommer få långtgående konsekvenser utanför Ukrainas gränser. Främst då i tredje världen där det leder till en ökad svält pga. att Ukraina och Ryssland var de två största leverantörerna av spannmål till FNs insatser där. Sett ur det perspektivet så tycker jag att det inte är en big deal direkt att 70 pers från Klarna får gå.

700 var det väl ändå.

1 gillning

Den biten jag syftade på i länken är rätt långt ner

" Ta Klarna till exempel. En värdering på nästan 400 miljarder kronor för ett bolag som 2021, sexton år efter grundandet, hade intäkter på 13,8 miljarder och en förlust på 7 miljarder kronor? Det är rejält svajigt.

Amerikanska Square som delvis konkurrerar med Klarna har fallit 70 procent på börsen sedan augusti. Hela tech-branschen går mot ett paradigmskifte när investerare börja damma av gamla läroböcker i företagsekonomi där det kan stå saker som att vinst är en bra grej. För många hyllade entreprenörer lär detta komma som en chock. Pengakranar kommer dras åt, kontor stängas, människor få sparken."

»För att tala klarspråk: ett-hundra-procent-kokobello-crack-skalle-knäppt«

:joy:

Absolut, men den är inte glasklart formulerad i alla lägen (bl.a. 11-12§) och det finns avsteg som arbetsgivaren kan hävda där man kan genomföra förändringar utan att förhandla först på gruppnivå. Klarna är dessutom inte kollektivavtalsanslutna. Det kan alltså vara ett strategiskt val av Klarna.

Strategisk i bemärkelsen att smita undan…

Grundarna har ju kommit undan det hela med sina förmögenheter

Jag håller inte med dig där. Det är en tolkning av lagen och Klarna är långt ifrån först att eventuellt tänka såhär. Det finns inget anmärkningsvärt i detta. Men när det gäller Klarna blir ju allt lite uppblåst i media kan jag tycka.

2012 lämnade Victor. 2016 sålde Niklas och nu är det Sebastian kvar som nog har en hel del aktier kvar. Sequoia Capital är klart största ägare i Klarna med 21,36% av kapitalet. Sedan är det inte första gången ett bolag växer så att det blir okontrollerat. Börsnedgången och sämre möjlighet till billigt kapital hjälper nog till extra här. Undra om nyemission på 10 miljarder kommer att funka

Från sajten:
image

När Klarna meddelade att man skall säga upp 10% av arbetsstyrkan så hade man inte meddelat facket innan.

Svensk lag stipulerar att uppsägningar följer en viss process. Först skall ett varsel ske genom att arbetsgivaren meddelar Arbetsförmedlingen om att det är uppsägningar på G. Vidare har arbetsgivaren en skyldighet att förhandla med relevant fack när det rör sig om arbetsbrist. Där ser man till så att turordningen följs eller förhandlar om undantag om det finns skälig anledning till det. Därefter informerar man de berörda. Detta gäller även om företaget inte har något kollektivavtal så som i Klarnas fall.

Klarna valde i stället att jobba i omvänd ordning genom att börja med ett stormöte där man informerade medarbetarna att 10 % av styrkan kommer att få gå. Nu menar Klarna att det inte behöver ske något varsel eller förhandling med facket då man inte per definition säger upp någon personal. Man ber dem helt enkelt att säga upp sig själva. Det innebär dock att berörda medarbetare hamnar i karens hos A-kassan i närmare 3 månader och kan alltså inte få någon ersättning under den tiden. Enligt SVT har man dessutom siktat in sig på fackligt anslutna. Att enskilda medarbetare kommer överens med arbetsgivaren att säga upp sig av olika anledningar är inte ovanligt i sig.

Men att det sker på en sådan här nivå är inte tänkt som ett sätt att komma runt lagstiftningen. Det är också ett rätt yxigt och omständligt sätt att lösa det på för arbetsgivaren. En medarbetaren kan inte på något sätt tvingas säga upp sig själv. Nu måste Klarna förhandla med runt 350 personer bara på huvudkontoret i Stockholm. Där skall man alltså komma överens om en summa pengar som kompenserar medarbetaren för A-kassans karens samt det faktum att man för stunden förlorar sin identitet som Klarna-anställd.

Görs en facklig förhandling där fack och arbetsgivare är överens så är saken klar. Då finns det inget en enskild medarbetare kan göra för att slippa bli uppsagd. Facket uppmanar därför berörda medarbetare att inte skriva på någonting. (Betalvägg hos SvD. Du betalar via Klarna)

I USA har de berörda medarbetarna 20-30 stycken fått gå på dagen enligt Sen Kanner, fackklubsledare på Unionen i Sverige. Hon är en av de som som för övrigt blivit ombedd att säga upp sig.

Lyssna också på vår podcast om skillnaden mellan USA och Sverige när det kommer till fackligt engagemang och fackliga rättigheter

2 gillningar

Det är ju synd att det är mer eller mindre omöjligt att undvika Klarna nu för tiden.

3 gillningar

Som jag skrev tidigare, de försöker undvika ansvaret. Att begära att personalen ska säga upp sig är riktigt fult.

Håller med dig. De försöker en fuling. Undviker klarna så mycket det går

1 gillning

Ja det har nog inte hänt tidigare på det sättet.

Klarna verkar väldigt amerikaniserat i sitt tänk. Man anser sig helt enkelt för mer för att följa både skrivna och oskrivna lagar runt detta.

2 gillningar

Klarna gjorde vinst i Sverige sedan skulle man utomlands och naturligtvis USA. Tog in massor av kapital och satsade. 7 miljarder back 2021 och börsen ned. Sedan är det ju skrämmande hur de hanterar situationen med medarbetare. Men de har nog fullständig panik

Finns inget med kollektivavtal som hindrar individuella förhandlingar. Är han ignorant eller är det bara samma icke-argument som amerikanska storföretag kör med?

Vidare undrar man ju vad övriga företag tycker och tänker - har inte de tusen och åter tusen supertalanger?

3 gillningar