Kinesiska mobiltillverkare satsar på gemensamma applösningar

Från sajten:
image

De fyra största kinesiska mobiltillverkarna går samman och bildar en allians för att minska Google-beroendet.

Det är Huawei, Xiaomi, Oppo och Vivo som går samman och skapar Global Developer Service Alliance (GDSA) som skall ta fram en ersättare för de Google-tjänster som man är beroende av för att få ett fungerande Android-system i västvärlden inklusive möjlighet att ladda hem appar.

Redan idag sitter Huawei och försöker lösa det själv i och med embargot från USA men nu slår man sina påsar ihop och skapar en betydligt större spelare. Det lär skapa ännu mer initiativ för utvecklarna att skapa versioner även för det ekosystemet.

Det är lätt att tro att Android är Android och det bara är att ladda upp en app i en annan butik men de flesta appar som byggs blir beroende av olika tjänster som Google erbjuder för att fungera. Så utöver en eller flera alternativ till Google Play Store så gäller det även att ersätta den bakomliggande infrastrukturen.

I slutändan kanske embargot mot Huawei alltså har motsatt effekt mot vad som var tanken och direkt skadar Googles dominans över mobilvärlden.

Via Reuters.

Med tanke på alla negativa nyheter om Huawei, t.ex. att Vodafone ska rensa bort allt från Huawei till en kostnad av två miljarder, tror jag att vår (västvärldens) misstänksamhet kommer att bli deras fall. För mig är det i alla fall bra långt borta att köpa en telefon med endast en “China Play Store”.

Håller med dig om det fullständigt och är så inne i Google så att byta skulle bli svårt. Tråkigt att Huawei inte är ett alternativ längre, sämre för oss konsumenter