Kanada föreslår en lag som tvingar Facebook att betala nyhetsutgivare

Från sajten:
image

Kanada vill hjälpa nyhetsindustrin genom att kräva ersättning från plattformar som använder nyhetsinslagen.

Med en nyhetsindustri hotad av ekonomisk nedgång föreslår Kanada att tvinga andra plattformar som utnyttjar nyheterna att betala för dessa. Exempelvis Facebook och Google skulle bli några av de plattformar som skulle bli tvungna att betala ersättning.

Tidigare uttalanden från företag som länkar nyheter har varit att deras exponering gynnar nyhetsutgivarna. Men senaste kommentarerna från Google pekar mot en positiv inställning till Kanadas förslag.

Via: Engadet

Jag förstår det inte. Facebook aggregerar väl inga nyheter ens utan bara länakr?

Och det är inte ens Facebook som postar utan mediabolagen, skumt.

Från sajten:
image

Med den nya lagen tvingas Meta förhandla med nyhetsmedier om en avgift för deras nyhetslänkar på Facebook och Instagram – något som stoppas helt från Metas sida.

Metas hot om att avlägsna nyhetslänkar och göra det omöjligt för kanadensare att hitta dessa blir nu sanning. Kanada godkände den nya lagen Online News Act i torsdags och det tog bara ett par timmar innan Meta gick ut med att Kanadensiska nyheter försvinner från plattformarna.

“I dag bekräftar vi att tillgängligheten av nyheter kommer att avslutas på Facebook och Instagram för alla användare i Kanada innan den nya lagen Online News Act (Bill C-18) träder i kraft. Vi har upprepade gånger informerat om att för att följa Bill C-18, som antogs idag i parlamentet, så kommer innehåll från nyhetsorgan, inklusive nyhetsutgivare och sändare, inte längre vara tillgängligt för personer som använder våra plattformar i Kanada.” – Meta

Den nya lagen var tänkt att stötta de kanadensiska nyhetsmedierna ekonomiskt som fortsätter att tappa annonsintäkter. Den nya lagen kommer även att drabba Google som sägs jobba på lösningar som blockerar nyhetslänkar. Men än så länge har de inte kommenterat den nya lagen i Kanada.

Via: Engadget

Det fungerade ju så bra när Frankrike försökte sig på att införa länkskatt på samma sätt. Not.

Är nog första gången jag gillar Meta.