JBL Tour Pro 3 hade nog inte stuckit ut så mycket bland alla in-ear-hörlurar om det inte var för att de har ett lite annorlunda case som kan göra bra mycket mer än bara ladda hörlurarna.
Vad har hänt sedan förra generationen?
Om vi börjar med att jämföra med förra modellen av dessa hörlurar (JBL Tour Pro 2) så har fodralet fått en 30 procent större pekskärm, där du kan ladda upp egna bakgrundsbilder. De har även fått en teknik som JBL kallar Smart Charging Case som möjliggör att du kan skicka ut ljud från enheter som inte har Bluetooth, till exempel från en TV eller underhållningssystemet på ett flygplan. De har även en ny Bluetoothfunktion som kallas för Auracast. Auracast gör det möjligt att lyssna på en sändning från till exempel en flygplats där de ropar ut viktig information, då kan du samtidigt lyssna på musik som du får dessa utrop i dina lurar. Caset kan även agera som en Auracst-sändningsenhet, då kan du till exempel som en lärare sända ut ljud till alla elever som har en Auracastenhet. Auracast är ganska nytt, så förvänta dig inte att det finns så många sändningar eller att så många känner till den tekniken just nu. Utöver det så är det inga större uppgraderingar från förra modellen.
Det som följer med i lådan är: Fodral med hörlurarna, öronpluggar av olika storlekar (även i foam, vilket är ganska ovanligt att skicka med), USB-C till 3,5 mm sladd, USB-C till USB-C sladd och en USB-C till USB-A sladd.
Design och passform
När de ligger i hallen eller på jobbet och någon går förbi så undrar de, vad är det är för en framtida personsökare eller om det är det en tamagotchi. Fodralet är lite större och bulkigare än andra fodral eftersom den är utrustad med en display. Locket stängs och öppnas med ett klick och hålls stängt med hjälp av magneter. Fodralet eller själva lurarna vinner nog inga designpriser, de ser och känns ganska billiga ut.
Men passformen är väldigt bra. Flera kollegor har fått testa lurarna och alla har tyckt att de sitter riktigt skönt i öronen. De stänger verkligen ute mycket ljud även med ANC avstängt. Det följer också med öronpluggar i foam (som vi nämnde tidigare), för de som vill ha lurarna ännu mer isolerande i öronen. Det är heller inga problem med att ha lurarna i öronen under en längre period, inget skav eller en känsla av att de är tunga i öronen. Vi har även testat att ta ett par löprundor med dem och de sitter verkligen riktigt bra i öronen.
Knapparna på lurarna är väldigt lättmanövrerande, men tar alltid ett par dagar innan man blir van med nya touchknappar på ett par lurar.
Ljud och brusreducering
Det finns en funktion där du gör ett hörseltest för att sedan skräddarsy en personlig ljudprofil, men vid testet så märkte vi ingen direkt skillnad när det var aktiverat. Det som gör att ljudet är så bra (eller blir så bra), är equalizerfunktionen i appen. Där kan du med hjälp av hela 10 punkter kalibrera ljudet in i mista detalj. Innan justering så var ljudet lite off i vår smak. Speciellt diskanten som var lite för hög och mellanregistret behövde ökas lite grann. Ljudet är väldigt fylligt och basen är djup. Du kan skapa egna eq-profiler till exempel en som heter pod, där du har ställt in ljudet efter prat. Du kan enkelt växla mellan olika eq-profiler på fodralet eller i appen.
Samtalskvalitén är ganska bra. Ingen har klagat på att vi inte hörs under samtal, även när vi har varit i bullriga miljöer. Men under samtal så låter vi lite som en robot, men det är inget som stör direkt.
Brusreduceringen är överraskande bra, i vår smak så är de nästan lika bra som vissa over-ear hörlurar. Vi har testat Brusreduceringen under en flygtur och de tar verkligen bort det brummande ljudet från motorerna vilket gör att du inte behöver spela lika högt i lurarna. De är även ganska bra på att ta bort tal och röster, i vissa fall så bryts kommunikationen till omvärlden helt och hållet.
Transparensläget är fungerar också bra, och något som vi använder flitigt på till exempel kontoret när vi blir avbrutna av en kollega som vill prata med oss. Transparensläget kanske inte har lika naturligt ljud som vissa konkurrenter men absolut godkänt.
Fodralet och lurarna levereras med den senaste Bluetooth versionen 5.3. Under testet så har lurarna aldrig kopplat ur sig eller liknande. Räckvidden har vi mätt till en bit över 15 meter inomhus, men det beror förstås på rummets form och väggmaterial.
Fodralet
Som vi nämnde innan så är fodralet ganska stort och lite klumpigt. Vi har också varit oroliga för att repa eller krossa skärmen på fodralet. Det finns skyddsfilm som man kan montera likt ett skärmskydd på en telefon för att skydda skärmen. Vi kan aktivera notiser i fodralet, då får vi notiser på precis samma sätt som i telefonen. Men notiserna försvinner snabbt och texten får inte alltid plats på skärmen. Samtal dyker också upp på skärmen och du kan välja att svara eller ej.
Det finns en massa inställningar att göra på skärmen men det är ett himla swipande för att komma till rätt inställning. Har du en smart klocka så kommer du förmodligen att föredra att styra musiken via klockan och inte via fodralet. Men har du ingen klocka så kanske fodralet kommer till användning, även fast vi har som vana att lägga undan fodralet när vi lyssnar.
Recension: JBL JBL Tour Pro 3
Fördelar
- Ljudet
- Brusreduceringen
- Passformen
- Appen och EQ:n
Nackdelar
- Fodralet är stort
- Kostar en slant
- Lite onödigt med display på fodralet
Detaljer
- Bluetooth-version: 5.3
- App: Ja
- Aktiv brusreducering: Ja
- Röststyrning: Amazon Alexa, Siri och Google Assistent
- IP-klassning: IP55
- Färger: Svart eller Latte
- Vikt lurar + fodral: 83 gram
- Storlek fodral: 5,6 x 5,3 x 2,7 centimeter
- Trådlös laddning av dosan: Ja
- Batteritid musik per laddning: 11 timmar
- Batteritid musik totalt: 44 timmar
- Batteritid med brusreducering per laddning: 8 timmar
- Batteritid med brusreducering totalt: 32 timmar
- Snabbladdning: 5 min ger 3 h
- Pris: 3 500 kr
Sammanfattning
JBL Tour Pro erbjuder imponerande ljudkvalitet och brusreducering som definitivt kan mäta sig med konkurrenter i premiumsegmentet. Fodralet med pekskärm är en unik och intressant funktion, men kanske mer av en gimmick än en nödvändighet för de flesta användare. Även om Auracast tillför värde och flexibilitet, är funktionen kanske inte särskilt användbar i dagsläget på grund av begränsad kompatibilitet. Passformen är riktigt bra, och hörlurarna sitter bekvämt även under längre perioder, vilket gör dem perfekta för både vardag och träning. För ljudfantaster är möjligheten att justera ljudprofiler och använda en avancerad equalizer en stor fördel, även om den förinställda ljudprofilen kanske inte faller alla i smaken. Om du är ute efter innovativa funktioner och inte har något emot ett lite klumpigare fodral kan JBL Tour Pro 3 vara ett bra val. Men om du redan har en tidigare modell eller en smart klocka, är uppgraderingen kanske inte lika självklar.
Betyg: 4 / 5

Galleri




