Jämförelse mellan Nvidias RTX 3090 och M1 Ultra något missvisande

Från sajten:
image

Under presentationen av M1 Ultra fick vi se data som imponerade starkt och Apple vågade till och med utmana marknadens bästa grafikkort.

I en av graferna jämförde Apple grafikprestandan i M1 Ultra mot marknadens bästa diskreta grafikkort och påvisade att det drog 200 Watt mindre ström vid samma prestandatopp. Det blir något missvisande då Nvidias RTX 3090 kan fortsätta klämma ur mer prestanda hela vägen upp till 350 Watt vilket The Verge valde att ta med i sin recension av Mac Studio.

Bild: The Verge

Bild: The Verge

Där använde de sig av Geekbench 5 för att få fram prestandaresultat på grafik där man snabbt såg att Nvidia RTX 3090 fick mycket högre poäng. Även om Apples grafikkrets är imponerande på många sätt kritiseras de av The Verge för att ha skurit av konkurrentens prestandatopp i grafen och hade inte ens behövt mäta sig på det här sättet för att skryta.

Via: The Verge

Ja det var ju enormt tramsigt. RTX 3090 som man jämförde med är ju skapt för att dra extra mycket ström för att få ut det där lilla extra också.

1 gillning

tycker apple fick extra mycket kritik för sina grafer denna gång.
Varför kan de bara inte visa geekbench nummer?. De vet ju att de kommer jämnföras på så sett.

edit: och jag kan tycka ultra är lite…hmm. jag vill inte säga “fusk”… men det är ju “bara” två pro som man lappat ihop.

Blir inte lika flashiga presentationer då, och många går förmodligen på det.

2 gillningar

Njea så är det inte riktigt - den identifierar sig som ett chip och har prestanda därefter. Hade Apple inte berättat hade ingen riktigt förstått det.

Resten av industrin lär ju ta efter på två röda.

En annan sak med Ultran som gör att den är dyr att tillverka är att man kan bara göra den av två Max som sitter bredvid varandra på kiselplattan. Det går alltså inte sätta ihop två Max till en Ultra i efterhand.
På varje kiselplatta så får man fram ett antal M1x processorer. För varje processor så checkar man hur mycket som funkar. Funkar allt på processorn så blir det en Max annars så kanske det blir en Max med färre grafikkärnor om alla vanliga kärnor fungerar. Är det någon vanlig kärna som inte funkar så blir det en M1 Pro osv.

Det är jävligt coolt faktiskt :slight_smile:

Exakt… det är där magin sitter…
MEN…det är fortfarande “bara” två max som satts ihop.

Haha är det någonting annat än semantik? :slight_smile:

Lite som att amerikanare hävdar med absolut 110% säkerhet att hamburgare består av griskött “för hur kan det annars heta ham”.

oh god, dont get me started…