Jabra Elite 5 - stort ljud i liten förpackning

Från sajten:
image

I november förra året recenserade vi Jabra Elite 7 Pro och nu har Jabra lanserat Elite 5 som har en lite lägre prislapp och är fullpackade med bra ljud och smarta funktioner.

Ett utseende som är bekant

Jabra fortsätter med samma design som de har haft tidigare men hörlurarna och laddningsfordralet kommer nu i en ny färg som de kallar Gold Beige. Den nya färgen gör faktiskt att hörlurarna inte syns lika mycket när de sitter i öronen då de har en ton som smälter in med undertecknads bleka hudfärg. Locket till laddfodralet känns lite mer sladdrigt än till Jabra Elite 7 Pro och smäller rätt högt när man stänger det medans på Elite 7 Pro så är det mer dämpat.

Jabra Elite 5, Jabra Elite 7 Pro och Jabra 65t

Marknadens bästa app för att ställa in ett personligt ljud

Detta är inget nytt för den nya modellen men Jabras egna app Sound+ är en av marknadens bästa appar när det kommer till att skräddarsy sina nya hörlurar och ställa in dem precis som man själv vill. När vi parar hörlurarna första gången så får vi gå igenom en guide där vi bland annat får ställa in en personlig brusreducering som anpassas efter just våra öron. Vi får även ställa in vad den fysiska knappen som finns på båda hörlurarna ska göra när man lyssnar på musik och när man pratar i telefon. Det finns även stöd för Spotify Tap och aktiverar vi det så kan vi ta upp hörlurarna ur fodralet och peta in dem i öronen, trycka två gånger på vänstra hörluren så startas Spotify automatisk – supersmidigt.

Det finns så klart även en equalizer där vi antingen kan välja bland ett par färdiga presets eller så kan vi ställa ljudet manuellt så vi får en ljudbild som verkligen är personlig.

Stäng ute omvärlden med hybridteknik

Jabra Elite 5 använder sig av hybridteknik för aktiv brusreducering och det betyder att hörlurarna använder sig av både in- och utåtvända mikrofoner som tar bort brus från både insidan och utsidan av örat. Detta gör att det inte är lika känsligt hur man placerar hörlurarna i öronen men samtidigt får man en bra brusreducering och ett bredare ljudspektrum. De har även HearThrough så vi kan lyssna på en podcast eller musik samtidigt som vi hör omvärlden. Detta är perfekt att aktivera när man till exempel cyklar eller promenerar bland trafik så man inte missar att höra till exempel en bil som kommer farandes.

Elite 5 kommer utrustade med totalt sex mikrofoner som ska se till att våra röstsamtal är så tydliga som möjligt oavsett om vi sitter ensamma hemma och pratar eller i ett högljutt kontorslandskap. De sex mikrofonerna sitter både på utsidan- och insidan av hörlurarna och de på insidan aktiveras automatiskt om det blåser ute så personen vi pratar med inte bara hör massa susande vind. Högtalarna i hörlurarna är på 6 millimeter och de har stöd för SBC, AAC och QualComms aptX-codec. Anslutningen sker via Bluetooth 5.2 och vi kan vara uppkopplade till totalt två enheter samtidigt. De har även stöd för Google Fast Pair och Microsoft Swift Pair.

Bra batteritid och klarar regn

När det kommer till batteritid så får vi upp till 7 timmars batteritid med brusreduceringen igång och stänger vi av den så är det upp till 9 timmars batteritid. Med ett fulladdat fodral så får vi totalt 28 timmars batteritid med brusreduceringen igång och har vi det avstängt så landar vi på hela 36 timmar. Skulle det krisa så ger 10 minuters laddning en timmes uppspelning och fodralet kan antingen laddas med den väldigt korta, medföljande USB-C-kabeln eller trådlöst via Qi.

Vi behöver inte oroa oss om den där hemska regnskuren kommer medans vi skuttar runt på gatorna och lyssnar på vår favoritlåt då hörlurarna är IP55-klassificerade vilket innebär att de är både damm- och vattentåliga. Är du en extremsvettare på gymmet så gäller samma sak där – Jabra Elite 5 pallar även det. När det kommer till temperaturer så går Jabra Elite 5 att använda i -5 grader upp till 45 grader.

Med Elite 5 i öronen är livet ett disco

Ett välbalanserat ljud med lagom tryck

Nu har vi gått igenom alla balla funktioner och specifikationer men allt handlar ju tillslut om ljudet. Jabra Elite 5 låter riktigt bra och de levererar ett välbalanserat ljud oavsett vilken genre du lyssnar på. Det är bra tryck i basen med standardinställningarna men gillar man det där extra trycket som gör att Revaxör ser ut som en amatör så går det i deras app att dra upp basen ännu mer så det vibrerar fint i hela huvudet. Är du en sådan där karaktär som vill spela riktigt högt så örondoktorn står och varnar om tinnitus så går det utmärkt utan att ljudet spricker och låter sämre.

När det kommer till att ta samtal med Jabra Elite 5 så fungerar det väldigt bra både i högljudda miljöer och om det blåser en aning. Den förstärker ens röst så mottagaren hör tydligt fast det är livat runt om. På samtalspunkten så är Jabra en av de bästa på att få samtalskvalitén att vara hög och dessa hörlurar är inget undantag.

Lästips: Jabra Elite 7 Pro är nära perfektion

RECENSION: JABRA ELITE 5

FÖRDELAR

 • Bra ljudbild
 • Bra brusreducering
 • En app som är fenomenal

NACKDELAR

 • Fodralet känns lite väl plastigt
 • Stöd för fler codecs hade varit fint

DETALJER

 • Tillverkare: Jabra
 • Namn på produkt: Jabra Elite 5
 • Typ av produkt: In-ear-hörlurar
 • Anslutning: Bluetooth 5.2
 • Stöd för anslutning till flera enheter: Ja, två stycken
 • Batteritid: Upp till 36 timmar
 • Snabbladdning: Ja, 10 minuters laddning ger 1 timmes lyssnade
 • Laddningstyp: Via USB-C eller Qi
 • Brusreducering: Ja, Hybrid ANC
 • Antal mikrofoner för samtal: 6 stycken
 • Codecs: AAC, QualComm aptX, SBC
 • IP-klass: IP55
 • Färger: Guldbeige och Titansvart
 • Pris: 1 699 kronor

SAMMANFATTNING

Jabra Elite 5 är hörlurarna som täcker de flestas behov. De är fullproppade med smarta funktioner och deras app låter oss göra ljudet personligt på en nivå som få konkurrenter kan utmana. Även ljudbilden är välbalanserad och oavsett vilket genre som är din favorit så låter det riktigt bra med ett bra tryck. Vi kan även utan problem låta Jabra Elite 5 sitta kvar i öronen i flera timmar utan att få ont och passformen är perfekt för våra öron. Även samtalskvalitén imponerar i bullriga miljöer. Så är du ute efter ett par all around-hörlurar som klarar allt och lite till så kan vi rekommendera er att titta närmare på dessa.

BETYG: 4 / 5

Vad är egentligen skillnaderna på dessa och Elite 4 Active som är till fördel för Elite 5?
Swift Pair kanske och ytterligare någon extra mikrofon?