iPhone SE - en modern insida med ett gammalt yttre

Från sajten:
image

Då har en ny iPhone SE lanserats och på insidan så är den kraftfull men till sitt yttre så känns den faktiskt lite gammal men gör det något?

Så snabb är iPhone SE

iPhone SE kommer utrustad med den sexkärniga A15 Bionic vilket är samma chip som vi hittar i iPhone 13. Allt vi gör flyger fram och då A15 Bionic även är mer resurssnålt så bjuds det även på något längre batteritid. Till detta får vi 5G. Fint för dig som tycker det tar alldeles för lång till att ladda upp till iCloud Drive eller, kanske mer relevant, se på en film eller två. Skärmen klassas som en Retina HD-skärm på 4,7″. Den har stöd för True Tone och haptiskt tryck. Det förstnämnda gör att skärmen automatiskt ändrar färgtemperatur efter omgivningen medans haptisk tryck är funktionen som gör att det vibrerar till en smula när du håller inne fingret på en ikon för att få upp genvägsmenyer.

iPhone SE är IP67-klassificerad vilket betyder att du kan spilla vatten eller tappa den i en pöl utan att oroa dig allt för mycket. På baksidan av telefonen hittar vi en vidvinkelkamera på 12 MP som har stöd för porträttläget, smart HDR 4 och kan filma i 4K med optisk bildstabilisering. På framsidan hittar vi en 7MP-kamera som även den har stöd för porträttläget, smart HDR 4 och kan spela in i 1080p. HDR 4 är en funktion som gör att iPhone SE tar flera foton med olika parametrar och sedan sammanfogar dem till en endast bild med högre dynamisk omfång än vad som skulle vara möjligt annars.

iPhone SE är fel telefon att hävda sig med

Vi kan inte säga att utsidan gör oss knäsvaga på något vis. Den gamla designen känns igen och och ingen skulle kunna särskilja årets modell mot tidigare. Kvar är de rundade hörnen och vi möts av gigantiska sorgekanter i både toppen och botten av skärmen. Touch ID får hänga med även i år. Bra om du föredrar hemknappen framför svepgester men för oss som är vana vid Apples övriga mobiler blir det en känsla av att resa tillbaka ett par år i tiden. Oavsett tidigare erfarenhet är det lätt att tilltalas av de rundade formerna och den blanka ytan.

Vem ska köpa iPhone SE?

iPhone SE är väldigt mycket telefon för pengarna. Men vem är målgruppen för telefonen? Priset i kombination med dess hårdvara gör den alldeles säkert till en mycket attraktiv företagstelefon – i alla fall från arbetsgivarhåll. Den är även en perfekt första iPhone om man vill in i Apple-träsket eller varför inte skicka in sina barn i det. Den har allt som de kan tänkas behöva och även en vettig batteritid så vi slipper mötas av en röstbrevlåda när vi ska ringa och kolla vart de är. Här spelar även Apples familjedelning inklusive Hitta-tjänst väldigt stor roll.

Allt som är bra med iPhone SE

Vi gick direkt från en iPhone 13 Pro Max så det går inte att sticka under stolen med att omställningen första timmarna var rätt stor. Att använda en 4,7″-skärm som inte har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz i form av ProMotion kändes som ännu en resa tillbaka i tiden. Men när vi kom över tröskeln så började vi komma ihåg varför vi en gång var så förälskade i den gamla designen med rundade kanter och en lite mindre formfaktor. Att navigera runt med en hand är riktigt skönt vid många tillfällen och prestandan i appar och spel är precis som på vår iPhone 13 Pro Max.

Vi blev även positivt överraskade över kameran på baksidan som lyckas ta riktigt fina bilder och att kunna filma i 4K med 60FPS och en optisk bildstabilisator gör inte saken sämre. Att Apple valde att slänga in sitt senaste chip i vad som ändå får anses vara en billig iPhone var ett smart drag som kommer bära frukt.