Invoxia Smart Dog Collar - en uppkopplad hund är en svettig hund

Från sajten:
image

Invoxia ser till att du håller koll på din hunds hälsa och aktiviteter – en ”Apple Watch” för din hund helt enkelt.

Videorecension:

Priset

Vi kan väl börja med prislappen som ligger på 149 euro eller ungefär 1 700 kronor och då medföljer även ett svart band som är utbytbart mot andra färger för 300 kronor styck. Priset gick alldeles nyligen ner från 189 euro vilket alltid är en positiv överraskning. Men det finns även ett inbyggt SIM-kort i Smart Dog Collar som kräver en månatlig kostnad som krävs till GPS-funktioner och att kunna få notiser på hundens aktiviteter. Det här abonnemanget kostar ungefär 150 kronor i månaden eller 1 500 kronor för ett år eller 2 700 kronor för två år. Så med andra ord kommer Smart Dog Collar bidra med en extra utgift på våran hunds årskostnad.

Det smarta halsbandet

Smart Dog Collar är ett ganska rejält halsband som säljs i tre storlekar och till redaktionens testhund Doris på 16 kilogram så användes storleken Small. Det finns tyvärr ingen storlek att hitta till de med riktigt små hundar. Invoxia själva skriver att det har utformats för mindre mellanhundar till de allra största vovvarna. Halsbandet väger ungefär 165 gram och har sensorer, accelerometer, GPS och uppkoppling för att skicka data till Invoxias app i din smartphone. Idén är lockande och spännande att nu kunna se data på en typisk dag i din hunds liv. Sedan vi fick in Smart Dog Collar för över en månad sedan så har vi kunnat se produkten utvecklas i realtid. Nästan allt var i beta från början och nu har appen till och med översatts till svenska vilket gör användarupplevelsen så mycket trevligare.

När sommaren slog till med full styrka under juni-månad så blev det inte lika kul att ha på det här ganska bulliga halsbandet på Doris. Utan det blev liggandes en hel del eftersom vi inte ville plåga den väldigt varma Doris. Då fick vi relativt ofta en påminnelse i telefonen om att halsbandet behöver sitta på hunden för att den ska kunna läsa in datan. Smart Dog Collar ska klara av upp till 30 minuter till en meters djup i vatten med IP67-klassning.

Appen med all data

Appen är utformad på ungefär samma sätt som med typiska smartklockor och smarta fitnessband. Första fliken har undersökningar och tips för din hunds hälsa. I nästa flik så har vi GPS-spårning på halsbandet vilket alldeles nyligen uppdaterades med live-spårning. Genom att välja Live så får du upp till en halvtimme i taget där halsbandets position uppdateras konstant.

Det går även att spåra halsbandet med hjälp av ringar som med Apples AirTags. Ringarna kryper närmare mitten ju närmare halsbandet du befinner dig och du kan dessutom spela upp ett ljud från det för att lättare hitta smart dog collar. Det går att ändra hur ofta halsbandet ska uppdatera position när du inte har aktiverat live-spårning. Intervallen är då 10, 5 eller 2 minuter. Halsbandet känner av om det ligger still och uppdateras då endast varannan timme. GPS-spårning fungerar riktigt bra.

I tredje fliken så hittar vi en sammanfattning av hundens hälsa. Där mäts hundens hjärtfrekvens och andningsfrekvens och under hjärtsignatur får vi upp en geometrisk representation av hundens hjärtslag. Det här är tänkt att kunnas delas som PDF-fil senare som du kan lämna över till veterinären om du misstänker några avvikelser. Men än så länge går det inte att spara ned den här filen från appen.

I fjärde fliken så hittar vi hundens aktiviter vilket nog är det roligaste i appen då vi kan se hur länge hunden har promenerat, sprungit, vilat, blivit klappat, lekt, skällt, ätit och druckit. Även här träffar vi på ”beta” på flera av aktiviteterna men ju mer data Invoxia får in från användare desto bättre träffsäkerhet lär det bli längre fram. Just nu är de två punkterna vi kan lita mest på om den promenerar eller vilar. Både springandet i hundrastgård och skall missades vid flera tillfällen noterade vi. Hur som helst är det ganska kul att kunna se den här datan på hunden.

I den sista fliken har vi profilinställningar, inställningar för appen och halsbandet. Här kan vi även uppdatera halsbandet och vi får se hur mycket batteri som finns kvar. Batteriet är något som imponerar och det utlovas en batteritid på flera veckor. På redaktionen har vi endast behövt ladda halsbandet ungefär tre gånger på närmare tre månader. Det lovas även framtida funktioner för hälsopåminnelser och viktövervakning. Här går det även att justera så att plats uppdateras antingen var 10, 5 eller 2 minuter och om du har sett en hund springa så vet du att den hinner ganska långt på 2 minuter.

Veterinärens ord

Under testets gång så tog vi även chansen att prata lite med lokala veterinärer om datan. Både andning och hjärtfrekvens visade normala siffror för en hund i Doris storlek. Men vi fick även klart för oss att den här datan gör väldigt lite skillnad för en veterinärs jobb. Veterinärerna påminde mig om att skillnad i allmäntillståndet på hunden är så mycket viktigare och att de flesta av oss ser om det är något som är fel på hunden. Det är då veterinären kommer in och kan kolla hundens hjärtfrekvens för att konstatera om något är fel. Med andra ord kan en överblick på hjärtfrekvens och andning bara leda till onödig, ökad oro hos hussar och mattar som vill deras lilla vovve väl.

Recension: Invoxia Smart Dog Collar

Fördelar

  • Samlar in kul data om hunden
  • Imponerande batteritid
  • Inbyggt SIM-kort
  • GPS som hjälper dig att hitta hunden

Nackdelar

  • För mycket av viss data kan skapa onödig oro
  • Mycket som är i beta fortfarande
  • Ännu en kostnad utöver försäkring, veterinär, mat och annat

Detaljer

Storlek: 175 x 88 x 34 mm

Vikt: 165 gram

Arbetsförhållanden: -10°C till 40°C

Krav: iPhone med iOS 16 eller senare/ Smartphone med Android 10 eller senare

Ström: 2 uppladdningsbara lithium batterier 3.8V 520 mAh (ej utbytbara)

Laddning: USB-C, 3 h 30 min för fullt batteri, 2 h för ungefär 80 procent laddning.

Positionering: WPS (Wi-Fi Positioning System), GPS, Bluetooth

Uppkoppling: BT5.3 (BLE), 4G LTE Cat-M1

Övrigt: Fysisk knapp, LED-lampa, ljudhögtalare, utbytbara band

Pris: 149 euro för Smart Dog Collar, abonnemang krävs: 150 kronor/ månaden eller 1 500 kronor/1 år, 2 700 kronor/ 2 år.

Sammanfattning

Smart Dog Collar spelar lite på våran oro för hundarnas hälsa men kom ihåg att du behöver lika lite en Apple Watch för att vara säker på om något är fel på dig, som du behöver en till hunden. Misstänker du att något är fel på dig eller din hund så är det enda säkra sättet att kolla upp det här hos en doktor eller veterinär. Men Smart Dog Collar ger oss även rolig data över hundens liv en typisk vardag och GPS-spårningen fungerar faktiskt bra. Så om du tycker den här typen av data är kul och inte ger dig någon onödig oro så är Smart Dog Collar ett kul tillskott och tillbehör till hunden. Men på sommaren vill man knappt sätta på det här bulliga balsbandet på hunden i värmen och kanske endast ska låta det vara med på promenaderna. Därför är det även en produkt som lätt blir liggandes utan att användas. Detta tillsammans med en prislapp som kräver sin fundering gör att det är upp till dig om Smart Dog Collar är värt det för dig och din hund.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Bra recension och att du tar med sunt förnuft i relation till nyttan av ”hälsodata”.

När det gäller hjärtfrekvens måste det väl helt vara en gimmik? Kan inte se att det finns någon sensor som kan mäta utan misstänker att det är ett gissat värde utifrån hundens aktivitet och storlek?

3 gillningar

Det är ett liknande Soli radarsystem i halsbandet som även sitter i Pixel 4-telefonen som mäter hjärt- och lung-frekvens.
Enda sättet att ta sig igenom pälsen något :grin:
Sedan har dom ju så klart bakat in en massa AI och som du säger säkerligen utgått från storlek osv.

1 gillning

Aha, tack! Lärde mig just lite mer genom att googla ”contactless heart monitoring”. Intressant teknik. :+1:

Men Invoxia skriver väldigt lite om det själva. Upptäckte att de har två olika sidor för halsbandet: https://invoxia.com/en-EU/product/smart-dog-collar och https://smartdogcollar.com/sv-SE/.
På den första har de inte uppdaterat sin AI-support med info om ”Smart Dog Collar”, och frågar man om hur deras ”Pet tracker” mäter hjärtfrekvens svarar den att ”det kan den inte” :laughing:

1 gillning

Märkte även att priset var dyrare i SE-länken :sweat_smile:
Det var därför jag blev chockad över att prislappen hade blivit lägre sedan jag spelade in snacket till videon.
Jag har helt enkelt kollat på fel sida.
Märkligt och inte så snyggt av Invoxia.