Invasionen av Ukraina 🇺🇦

Det är mycket kritik mot Putin och deras militära ledning från deras egna led nu:

2 gillningar

Enligt vissa så tillåter Putin kritik från hökar och högernationalistet så att han ska framåt som moderat. En del i detta ska vara att man då inte får kritisera Putin, såklart... Nu är jag ingen van följare av ryska konton, men här kan man väl ändå säga att Putin kritiseras?

Läser man artikeln så verkar kritiken relativt "korrekt". Samtidigt blir kritiken ett argument för stor mobilisering. Det gör att jag tolkar det som att Strelkov försöker bana väg för en större mobilisering. Rykten säger att det ska komma ett sådan beslut idag, 5/1.

1 gillning

Vad jag har sett och hört så sägs temperaturen kring Bachmut området nu ligga under 0 grader. Det innebär att marken fryser till. Så det kan ev, bli en offfensiv inom två veckor från Ryssland. Men det innebär även att de Ukrainska styrkorna får lättare att flytta på sig.

Ryssland skjuter mycket drönare också, de med en mopedmotor. Men även om de flesta blir nedskjutna så kanske det är värt det om de dränerar Ukraina på dyra robotar:
Ukraina sänker ryska drönarattacker – till ett högt pris | SVT Nyheter

Attacken som Ukraina gjorde mot en byggnad med ryska soldater var framgångsrik. Vad jag har läst så användes Echelon:

Samtidigt så känns det klantigt från den ryska sidan att de tydligen hade använt mobiltelefoner så de kunde lokaliseras så exakt.

1 gillning

4 HIMARS var det som Ukraina använde med precision

Ukrainska armén i Bakhmut

Ukrainian Artillery Crews In Fight For Bakhmut Engaged In Drone 'Electronic Warfare' - YouTube,

Man kan säga att det är det riktigt första drönarkriget, från bägge sidor. Geran 2 används i stor utsträckning också. Lite uppgraderad och mer träffsäker än den Iranska varianten:

1 gillning

Stora förluster för Ryssland samtidigt som Väst pumpar in mer vapen. Samtidigt verkar Ryssland göra allt för att ta Bakhmut

Tuffa strider som sagt. Det hjälper nog Ukraina med den nya sändningen. Men det är inte toppmoderna Leopard stridsvagnar de får:

1 gillning

Det har börjat röra på sig. En stad som heter Soledar i närheten av Bachmut kan falla i ryska händer:

Ja Ryssland satsar oerhört mycket kring Bakhmut

”Resultatet vid förhandlingsbordet vid fredsförhandlingar är beroende av styrkan på slagfältet. Militära angrepp får aldrig får vinna. Därför går vägen till fred tyvärr via vapen.

Vill vi ha en förhandlingsfred måste vi fortsätta stödja Ukraina.”

Jens Stoltenberg.

8 gillningar

Ukraine denies Moscow claim it killed 600 soldiers Ukraine denies Moscow claim it killed 600 soldiers - BBC News

Ryktas om en andra mobiliseringsvåg från Ryssland:

Vi får se om Ryssland försöker en ny offensiv mot Kiev. Annars verkar Ryssland inte komma längre mot Bakhmut och Soledar. Däremot lyckades Ukraina flytta sina positioner ett litet steg mot Kremina

Ryssland har nu tagit Soledar

Ukraina ska få runt 10 riktiga stridsvagnar från England nu. Men det är en balansgång från Natos sida. Får inte sluta med det tredje världskriget:

Men det tar sin tid.
Bakhmut är mer utsatt nu om Soledar har fallit:

Ukraina hävdar att Ryssland inte kontrollerar Soledar ännu. Vi får väl se vilka uppgifter som stämmer.

USA säger att i vissa områden är det en minskning med 75 procent av Rysk artilleri. Samlar de sig för en offensiv eller har de slut

General Surovikin är ersatt:

I det hela inga stora rörelser, allt tyder på en lång konflikt: