Inte längre ogjort - SYMFONISK rimligt prissatta multiroom-högtalare för massorna

Från sajten:
Inte längre ogjort - SYMFONISK rimligt prissatta multiroom-högtalare för massorna | Teknikveckan

IKEA och ”multiroom-högtalarföretaget” Sonos har tillsammans tagit fram två högtalare som är en del av deras nya serie kallad SYMFONISK. Tanken med dessa är att för en låg prislapp kunna ge gemene man och kvinna en multi-room-upplevelse i sitt hem. Så hur står sig dessa högtalare mot Sonos egna?

Men det är ju en lampa

IKEA och Sonos har gjort något som vi inte kan minnas att vi har sett förut och det är att kombinera en lampa med en högtalare. Det är smått genialiskt på många sätt att kombinera dessa två produkter. I botten har vi ett ”fat” som lampan står på där vi kan via fysiska knappar starta och stoppa musiken och även justera volymen. Därefter möts vi av något som enklast kan jämföras med en lite större HomePod som har svepts in i ett härligt tyg. Den stora brytaren på sidan är för tända och släcka ljuset. I toppen har vi en glaskupa som vi kan lossa på och sätta in en E14-lampa. Lampa medföljer ej så tänk på det så du inte får samma upplevelse som när du köpte IKEA Trådfri-lampor med Gateway men ingen fjärrkontroll. (Då blir det att köttbullar till lunch även nästa dag så att säga, red anm)

Hela enheten är en rejäl pjäs som är märkbart större än vad som framgår på foton men den passar in i vilket IKEA-inspirerat hem som helst. Den är även mer gedigen i verkligheten än vad som framgår på bilderna.

Men det fina är du kan sätta in den nyss nämnda IKEA Trådfri-lampan eller en motsvarighet från annat märke och även göra din nya armatur ljusvisuellt smart också – vilket betyder att du inte bara styra musiken via telefonen utan även ljuset.

Lampan har precis samma funktioner som flera av Sonos egna högtalare där det bland annat finns stöd för AirPlay 2, den kan läggas till i Google Home och så klart även para med andra Sonos-högtalare. Mikrofon saknas emellertid, därmed går det inte att använda den för att styra något med rösten.

Det märks direkt att Sonos har ett finger med i spelet när vi drar igång musiken och vi skulle våga påstå att Symfonisk-lampan låter snarlikt en Sonos One eller Play:1. Vi bjuds på ett krispigt, fylligt ljud och precis lagom med bas med tanke på dess storlek. Ihop med familjen gjorde vi ett blindtest där vi jämförde den med just Sonos One och vi kunde inte urskilja vilken som var vilken.

Precis som med Sonos One och Play:1 kan du köpa två lampor och koppla ihop dessa och få stereoljud. Det går även att sätta dem bakom soffan, koppla ihop dem med Sonos Beam och på så sätt estetiskt smyga in surroundljud.

Prislappen kommer att ligga på 1 995 kronor vilket är några hundralappar billigare än en Sonos One och något dyrare än en Play:1.

Världens första högtalare som är en bokhylla

Även här har IKEA och Sonos tänkt till för att låta högtalaren smälta in i hemmet. Väggfästen kan köpas till så högtalaren kan sättas upp och agera sängbord eller varför inte som en liten tavellist på väggen. När vi först packade upp högtalaren så blev vi förvånade över att den var så stor. Vi hade föreställt oss en något mindre och inte lika djup högtalare som det faktiskt är. Högtalaren är genomgående i plast och på framsidan möts vi av ett liknande tyg som vi hittar på lampan. Vi har även fysiska knappar för att kunna starta och stoppa musiken samt att ändra volymen. Funktionsmässigt är den likvärdig med lampan som vi skrev om ovan.

 

Något som dock skiljer sig från lampan är ljudet. Vi upplever inte samma höga volym, samma krispighet och bas, men här måste vi ha i beaktning att vi lyssnar på en högtalare som kostar en tusenlapp mindre vilket ger ett slutpris på 995 kronor. Samtidigt är det svårt, om inte omöjligt att hitta en högtalare som har AirPlay 2, stöd för multi-room, som kan byggas ut till surround eller stereo och mycket mer för under tusenlappen. Det är därför en prisvärd högtalare som lämpar sig utmärkt i köket, på altanen eller balkongen, i badrummet (den är dock ej ip-klassad) eller i ett sovrum. Det som är värt att tänka på är att det går att köpa två sådana här högtalare till priset av en lampa och kopplar man ihop två så får du en härlig ljudbild i ett något större rum.

Summering

Det här är ett samarbete som skriker IKEA och Sonos. Vi får IKEAs smarta tänk när det kommer till att göra praktiska ting och ha flera användningsområden medan Sonos understöder med sin smidiga multi-room-lösning och finpolerade komponenter.

Vi tror att Symfonisk är en serie högtalare som kommer att göra att väldigt många öppnar ögonen för musik i flera rum, något som fram tills idag har varit något kostsamt. Både lampan och bokhögtalaren är två prisvärda produkter som är svåra att inte rekommendera till dig som antingen bara är ute efter en högtalare till köket, eller för dig som vill slå på stora trumman och ha musik pumpandes i varje rum. Om vi ska försöka säga något negativt om Symfonisk skulle det vara att bokhyllehögtalaren känns något plastig och att de båda saknar touch-kontroller och mikrofon för röstassistenter. Det sista kan även ses av en fördel för många. Symfonisk går att köpa på IKEAs varuhus och webbsida den 1 augusti.

Sugen på att ta en titt på vad som finns i kartongen?

 

 

1 gillning

Snyggt jobbat som alltid, grym video!

Ja lampan växer i ögonen mer och mer, får se va sambon kommer säga när hon får se den :cold_face::joy:

Men ändå lite skeptisk, får se om de blir köp här…

<3 Markus <3

Men nä, hoppar nog den tyvärr…

(Vem ljuger jag för?, klart som fan jag kommer köpa dem,testa och lägga i tekniklådan)

1 gillning

Samma här, måste testköpa… sen lämna tillbaka… :man_shrugging:t2:

1 gillning

så blir väl i oktober någongång när de är i lager…

1 gillning

Yes, ingen panik över denna produkt…

Högtalaren är ju väldigt hög om man jämnför med Sonos One. Ångrar inte att jag slog till på två till till vardagsrummet.
Tror att en anledning till att dom inte mikrofon är att det måste ju vara skillnad mellan dessa och Sonos.

Ser avsaknad av touch som ett plus! Bytte Play:1 mot Sonos One (för att få Airplay och röststyrning) och föredrog knapparna på Play:1. Kanske löjligt, men bara en sån sak som att torka av högtalaren med en trasa medans man lyssnar på något. Trycker på allt möjligt.

Touch är billigare än mekaniska knappar och går inte sönder lika lätt. Men enligt mig sämre att använda.

Åter till SYMFONISK. Får se om det blir bokhyllehögtalaren till sovrummet. Men det som får mig att tvivla, är den dubbelt så stor som en Sonos One och låter sämre…?

Japp! Typ så faktiskt!

1 gillning

Exakt så jag funderade också. Bokhylle varianten borde ha alla förutsättningar till att ha grymt ljud.

En mjukvaru grej kanske?

Storleken är ju så pass stor för att den ska användas som tavellist, bokhylla, nattduksbord typ :slight_smile:

Ingen mjukvarugrej utan har med det låga priset att göra.

Tråkigt. Den var den ända av de två jag var intresserad av.

1 gillning

Jag torkar av mina hela tiden och inga problem att knapparna reagerar. :thinking:

Är det risk att man ställer på ”hyllan” vibrerar ner?

Dammtorkar ofta här hemma, mina reagerar aldrig på det… Kör med riktig dammtrasa…

Nä det skulle jag inte påstå! Nu har jag ju inte hängt upp mina men testat med mobilen på och den rör sig inte!

Köp hem en lampa och känn efter lite, både jag och frugan hade svårt för utseendet, men nu börjar vi gilla den mer och mer båda två.

Blir nog någon/några bokhyllehögtalare att strö ut i badrum, sovrum, kök osv. Nog ett lyft från Home mini och det är AirPlay2 :+1:

Det blir ett stort lyft från mini!

Riktigt snygg video - informativ och välproducerat. Måste till Ikea och klämma på både högtalaren och lampan.