Insta360 X4 är en dyr actionkamera för den som vill ha 360-video

Från sajten:


Vi testar Insta360:s senaste flaggskeppsmodell av actionkameror, Insta360 X4 – en actionkamera med 360-video i upp till 8K.

Insta360 X4 är en uppdatering från X3 och har försetts med ett mer avancerat AI-chip och stöd för 8K, vilket innebär att kameran har två 4K-kameror som sedan pusslas ihop till ett större format. Detta format kan sedan anpassas med fokus, vinklar och effekter för att i slutändan ge en video i 4K i valt format.

Actionkameror är givetvis anpassade för just det – action. Eftersom våra extremsportkunskaper är begränsade, bör ni ha i åtanke att kameran har använts på ett något annorlunda sätt än vad den faktiskt är tänkt för.

I boxen

I förpackningen finns kamera, batteri, skyddslinser, USB-C-kabel för laddning och överföring, samt ett skydd som ska förhindra överhettning när vi filmar i 8K och som även skyddar mot stötar. Vi får också med en putsduk, en tygpåse för förvaring av kameran, och en liten väska för tillbehören. Vi fick dessutom med den tillhörande selfiesticken, som kostar runt 300 kronor att köpa till.

Kameran är ett rejält bygge trots sin lilla storlek. Det avlånga formatet och de stora linserna på både fram- och baksida är rejäla, särskilt med de medföljande linsskydden som sticker ut över en centimeter på båda sidor. Utan skydd och selfiestick ser den faktiskt ganska trevlig ut, men det är inte den snyggaste actionkameran vi har sett. Formatet gör det också ganska svårt att hålla i kameran utan att skymma eller komma åt skärmen. Men efter att vi satt i ett MicroSD-kort och klickat in batteriet kan vi ganska snart börja filma. Vi väljer dock att först ansluta kameran till appen i mobilen och ladda ner den senaste uppdateringen.

Är 360-video en fluga?

Det vi har sett av 360-video är oftast plojiga videor på sociala medier där folk filmar med kameran i munnen, vilket ger ett otroligt roligt perspektiv. Den största nyttan med 360-video får vi dock när vi utför någon form av extremsport. Vi har sett otroliga videor på snowboardåkning och andra sporter, och det är helt klart för detta dessa kameror är tänkta att användas.

För oss som filmar främst andra typer av videor, där vi sällan ens behöver en actionkamera, ger det inte lika mycket. Dessutom krävs det att vi sätter oss in i redigeringsprocessen, som kan kännas som en riktig utmaning. Det finns dock lägen där fokuseringen följer oss, och både i appen och direkt i kameran erbjuds också automatisk Ai-redigering.

Appen och redigering

Eftersom kameran filmar 360 grader och alla vinklar på en och samma gång, kan vi sedan i redigeringsprocessen styra vad som ska synas på skärmen inom det format vi valt. På mobilen innebär detta att vi med fingret kan “scrolla” för att snurra runt kamerans axel eller zooma in och ut för att ändra perspektiv och fokus. Detta är häftigt eftersom vi i efterhand kan ändra vinklar och välja vad som ska vara med i bild. Även om det är ganska enkelt att göra grundredigeringen i appen, krävs det arbete för att få det precis som vi vill. Vi kan dessutom lägga in olika programmerade skiftningar och snurrar för att göra klippen ännu mer levande.

Men för att återgå till den ursprungliga frågan om 360-video är en fluga, så skulle vi nog säga att det är det. Det kan vara imponerande, men det är väldigt få som faktiskt har användning för det och kan nyttja dess fulla kapacitet.

Användning

Kameran är utrustad med relativt få knappar. På högersidan finns på/av-knappen tillsammans med en knapp märkt “Q” där vi kan starta förinställda lägen för motorcykel, skidor, outdoor och bil. Sedan har vi inspelningsknappen placerad under skärmen tillsammans med en menyknapp som ger oss direkt tillgång till de olika filmlägena.

På vänstersidan av kameran finns en lucka där USB-C-ingången är gömd tillsammans med uttaget för batteriet. Både det externa batteriet och luckan för USB-C har ordentliga låsningar som kräver naglar och lite kraft för att öppnas. När batteriet är urtaget kommer vi åt MicroSD-kortet, som sitter väl skyddat inne i kameran. Med alla låsningar stängda är kameran vattentät ner till 10 meter. Vi har också en klassisk 1/4-tum-gänga i botten för stativ.

Menyerna styrs genom svepningar. Sveper vi nerifrån och upp kan vi ändra kameraläge och välja hur vi vill filma – exempelvis genom att aktivera 360-läge eller använda kamerans linser till något annat. Sveper vi från vänster till höger kommer vi till biblioteket, där vi kan titta på det vi har filmat och även göra enkla eller automatiska redigeringar och direkt dela innehållet. Har vi filmat i 360 kan vi direkt på kameran använda fingret för att se videon i olika vinklar.

Sveper vi uppifrån och ner kommer vi till huvudmenyn där vi kan göra alla typer av inställningar, och sveper vi höger till vänster har vi manuella inställningar för filmning, såsom vitbalans och exponering.

Kameran är utrustad med fyra mikrofoner för att ta in ljud från alla håll. Vill vi ansluta en extern mikrofon behöver vi använda en adapter som kan köpas till för strax över 200 kronor.

Funktioner

Som vi redan har nämnt har kameran en rad olika inställningar och sätt att filma på. När vi vill filma med 360 kan vi välja upplösning på 4K, 5,7K, 5,7K+ och 8K med en bildhastighet på 24, 25 och 30 bilder per sekund med båda linserna, eller 4K, 2,7K och 1080p med en bildhastighet på 60, 50, 30 och 25 bilder per sekund med en lins. Vi kan välja att filma i 16:9 eller 9:16. Med den avlånga stående skärmen innebär det att 16:9 blir väldigt litet på skärmen.

Vi har också automatisk maskning av selfiesticken så att den försvinner ur bild, vilket är användbart när vi filmar i 360. Detta fungerar överraskande bra, men när händerna är med i bild kan det se lite tokigt ut, eftersom vi håller i “ingenting”.

Vi kan ta 360-bilder, dyka med kameran ner till 10 meter och ändra en hel del inställningar. Samtidigt finns det mycket som är förinställt, så vi snabbt kan komma igång. Så helt klart en kamera för äventyraren.

Hur vi använt den

Kameran har fått vara med på sommarens äventyr och vi har såklart använt och försökt förstå oss på 360-video och försökt hitta användningsområden för det. Vilket visat sig inte vara det lättaste, men den som sysselsätter sig med extremsport kommer direkt få mer användning av kamerans alla funktioner än oss. För som actionkamera fungerar den såklart alldeles utmärkt.

Som vanlig kamera möts vi av en kamera i ett annorlunda format med rejäla linser på var sida. Att filma i vanlig 4K åt bara ett håll är inga problem. Vi kan både filma i vanligt läge framåt och enkelt skifta till den bakre kameran för selfieläge. Kamerans ögonglobliknande linser ger en vidvinkel på näst intill 180 grader för att kunna pusslas ihop till 360-video. Vilket innebär att även i vanligt läge får vi en kraftig vidvinkel. Vi kan välja vidvinkel i tre olika lägen men även i det lägsta så ger den kraftig vidvinkel. Så att filma vanlig “platt” bild går mer eller mindre inte.

Så vad ska vi ha den till?

Insta360 X4 är hundra procent en actionkamera för extremsportaren som vill göra imponerande videor för sina sociala medier. I annat format än stående mobilskärmsläge försvinner mycket av 360-effekten, men den fungerar alldeles utmärkt i andra format för 4K-video med kraftig vidvinkel och fisheye – precis det som actionkameror gör. Så kort och gott är det en dyr actionkamera med 360-funktioner som bara bör köpas av den som vill ge sig in i 360-träsket bland flugorna.

Recension: Insta360 X4

Fördelar

  • Mångsidig och vattentät

Nackdelar

  • Dyr och nischad
  • Inlärningskurva

Detaljer

  • Bildskärmsstorlek: 6,4 cm
  • Upplösning: 440 × 696
  • Övriga funktioner: Laddas, Trådlös, Vattentät, Bildstabilisering, Stillbilder, Video, Allt väder, Stativfäste
  • Kabellängd: 50 cm
  • Anslutningar: Usb-c
  • Minneskort: MicroSD
  • Kameratyp: HD-video
  • Brännvidd: 16 mm
  • Bildpunkter: 72 MP
  • Max ISO: 6400
  • Max slutarhastighet: 1/8000
  • Strömförsörjning: Batteridrift
  • Batterier: Laddningsbart litiumjonbatteri
  • Mått 12,4 cm x 3,8 cm x 4,6 cm
  • Vikt: 203 g
  • Pris: 7 190 kronor
  • Produktsida

Sammanfattning

Insta360 X4 är en fullfjädrad actionkamera som i rätt händer kan göra underverk med 360-video och coola effekter. I fel händer blir det bara en dyr och lite bökig actionkamera som kräver mer tid vid redigeringen än nödvändigt. Så helt enkelt en kamera för äventyraren, inte den typiska filmskaparen.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!