Ingen missar att du har en Samsung Galaxy S22+

Från sajten:
image

Samsung Galaxy S-serien har primärt ett syfte och det är att låta våra medmänniskor veta att vi minsann har råd med en telefon som är lite finare än vad de har. Samsung Galaxy S22+ är högst upp på den tronen.

Men Samsung Galaxy S22 Ultra då? NEJ! Det är en grävmaskin som får saker gjort – mer om det i nästa recension.

Tillbaka till hippa innerstan och vår roséguldiga S22+. Förlåt, Rosa-guldiga (Pinkgold) S22+. Vi är ju i Samsungland, inte iPhone-land. Färgen är dock det samma.

Men i många fall är det just iPhone vi jämför med Samsung senaste påhitt. Det är ju så Samsung hela tiden velat ha det. Genom åren har det kommit en stadig ström av reklamfilmer från bolaget (Den amerikanska delen av bolaget för att vara exakt, red anm) som pratat ner Apple mer än de pratat upp Samsung.

I praktiken står ju nästan aldrig valet mellan de båda telefoner-tillverkarna. Huruvida vi kör iOS eller Android brukar redan vara grundmurat och därför så skall Galaxy S22+ jämföras med övriga Android-telefoner och inget annat. Den jämförelsen börjar nu.

Förresten. Är du ute efter att veta om det är värt att uppgradera från förra årets modell, Samsung S21+ så är svaret att du i princip bara kommer märka av att du fått ett nytt utseende. Ty sådan är modellåret 2022 i hela branschen. Minimala ändringar jämfört med året innan. Med det sagt…

Samsung Galaxy S22+

Är det Roséguld? Nej det är Pinkgold!

Samsung Galaxy S22+ är den snyggaste Android-telefonen någonsin

Utseendemässigt är Samsung Galaxy S22+ allt som behövs för ett one night stand. Den är snygg, den är elegant och den är makalöst skön att hålla i. Huruvida det håller till ett längre förhållande återstår att se.

Traditionen med kurvade skärmar har tagit abrupt slut, det uppskattar vi å det yttersta både på kort och lång sikt. Kombinationen plan fram- och baksida, bortsett från kamerabumpen, ihop med smärre rundning av kanterna gör att vi vill stå på Värnhemstorget med en informativ skylt om att finns en designgud trots allt.

Samsung Galaxy S22+

Så här raka linjer har vi inte sett sedan vi körde 60 mil genom Death Valley.

Storleksmässigt gäller det dock att tänka till innan köp. S22+ har en skärmstorlek på 6,6 tum vilket kan göra mobilen lite för stor för vissa individer. Så fall finns S22 utan plus. Den är är på 6,1 tum. S22-modellen har dock något sämre interna komponenter och inte lika ljusstark skärm. Det är vad vi får offra för att våra föräldrar gav oss små händer.

Samsung Galaxy S22+

Den 6,7 tums skärmen är något för stor till och med för våra arbetarklasshänder från Blekinge.

Räknar vi vitt och svart till “färger” så finns det totalt 8 konstallationer att välja mellan. Flera av dem är exklusivt för Samsungs egna webbshop men snajsigast är nog ändå den gröna – som är tillgänglig hos alla återförsäljare. Av de varianter vi sett är det ingen som lockar till sig allt för många fingeravtryck.

På tal om Galaxy S22+ interna komponenter

Som vanligt skeppas Samsung Galaxy S22+ i Europa med en något sämre processor än i övriga världen. Här får vi Samsungs egna Exynos 2200. Övriga världsmedborgare får Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Det gäller även konkurrenterna som i detta nu är på väg att lansera en myriad telefoner med Qualcomms nya drake. Spelar det någon roll? För oss som dagliga användare som för längesedan fick mer prestanda än vad som någonsin kan tänkas behövas så är svaret nej. Även om vi faktiskt skulle hitta på något riktigt tungt för telefonen att jobba med så är det knappast märkbart utanför teoretiska grafer på ett Powerpoint-dokument. Något år har den europeiska varianten haft lite bättre batteritid och något år är det tvärt om. I år förlorar vi emellertid några minuter jämfört med våra amerikanska och asiatiska vänner.

Spelar det någon roll utifrån ett principiellt perspektiv? Det hade det inte behövt göra om det inte hade varit för att Samsung vägrar kommunicera anledningen till att bolaget delar upp marknaden på det här sättet. Vi noterar också att man år efter år har valt Qualcomms varianter på sin egna hemmamarknad i Sydkorea i stället för sina egna processorer.

Skärmen på Galaxy S22+ är bättre i verkligheten än på pappret

Vi har samma maximala ljusstyrka på 1750 nits som på S22 Ultra. Vi har 120 Hz-skärm och allting ser bara så superlativ ut trots den i sammanhanget något skrala upplösningen på 1080 x 2340 pixlar (393 pixlar per tum). Jämförelsevis har S22 Ultra 1440 x 3088 pixlar fördelat på 6,8 tum vilket ger 500 pixlar per tum.

Som sig bör är uppdateringsfrekvensen dynamisk. Det innebär att mobilen sparar lite ström genom att minska antal gånger skärmen uppdateras per sekund vid tillfällen det inte är så mycket action på skärmen. Dock endast ner till 48 Hz. Detta delar den med S22 medan S22 Ultra klarar att gå ner till 1 Hz. Verkar det knas med hertz hit och dit så handlar det hela om batteritid. Det påverkar inte oss när vi använder mobilen.

Samsung Galaxy S22+

Fingeravtrycksläsaren är snabb och fin.

Lås upp Galaxy S22+

Fingeravtrycksläsare finns i skärmen och fungerar utan anmärkning. Om vi så önskar kan vi även aktivera ansiktsigenkänning men den är långsammare. Att låsa upp med ansiktet med en Samsung-telefoner är inte heller tillräckligt säkert för att exempelvis användas till BankID-verifiering eller att låsa upp andra appar med känslig information så som lösenordshanterare.

Galaxy S22+ och laddning

Det följer ej med någon laddare vilket vi ser som något positivt. Sådana har vi nog med hemma. Galaxy S22+ kan ladda upp till 45 watt via USB-C-laddare som stödjer PD PPS-standarden (PPS står för Programmable Power Supply och möjliggör dynamisk strömprofil). Däremot visar tester att det inte ger någon märkbar skillnad i laddtid över tid jämfört med exempelvis 25 watt. Detta då den bara klarar att upprätthålla den snabba laddningen i några minuter. Därefter går den ner till 30-20 watt.

Kamera Samsung Galaxy S22+

50MP Standardkamera (mitten), 12MP Ultravidvinkelkamera (Längst upp) & 10MP Telefotokamera (längst ner)

Fota och filma med Galaxy S22+

När Samsung presenterade Galaxy S22-serien tänkte den här kulturarbetaren att det analkandes en riktigt kompetent arbetshäst för film och foto. Lite som iPhone 13 Pro är i Apple-världen.

Men hela kamerapaketet, som inkluderar huvudkameran på 50 MP med optisk bildstabilisering, 120 graders ultravidvinkel med 12 MP och 10 MP telefoto med 3x optisk zoom, är helt ok för lite finare mobilfoto till sociala medier. Nytt för i år är att den är något bättre när det är undermåligt ljus.

Foto från Samsung Galaxy S22+

Foto taget med huvudkameran på Samsung Galaxy S22+. Den förbättrade mörkekompetensen märks av i detta skeendet.

Foto från Samsung Galaxy S22+ huvudkamera

Foto från huvudkameran på Samsung Galaxy S22+. Svårt att misslyckas i fint väder.

Foto från Samsung Galaxy S22+ Ultrawide

Foto från ultravidinkelkameran på Samsung Galaxy S22+.

Foto från Samsung Galaxy S22+ 3x optisk zoom

Foto från 3x optisk zoom via telefotokameran på Samsung Galaxy S22+.

Foto från Samsung Galaxy S22+ 10x hybridzoom10x hybridzoom på Samsung Galaxy S22+ via telefotokameran.

Men någon arbetshäst för kreatörer är det absolut inte tal om. Jämfört med förra året får vi fler megapixlar på huvudkameran men samtidigt betydligt färre på telefoto-kameran. Men nådens år 2021 innebar en speciell lösning. Syftet med de 64 megapixlarna på S21+ var att skapa en digital zoom på 10 gånger som inte sög allt för mycket. Generellt sätt så är zoom-objektiv på mobiltelefoner det som får minst kärlek och så även här.

Kameran klarar att filma 8K men kompromisserna som krävs i övrigt för att klara det gör ingen glad. Här är en testfilmning i standardläge.

Summa summarum – kameralösningen fungerar mycket bra i daglig användning och även på galej de sena timmarna. Däremot krävs Samsung Galaxy S22+ Ultra för mer krävande jobb. Om det nu är Samsung du specifikt vill använda.

Samsung One UI har sina för- och nackdelar

Samsung Galaxy One UI

Original-temat i Samsung Galaxy-telefonerna.skärm

Samsungs variant av Android är visuellt sätt den mest modifierade. Ikonerna ser ut som att det kunde varit samma person som en gång i tiden designade Comic Sans. Inga hårda stilrena kanter så långt ögat kan nå. En smärre mismatch jämfört med hur telefonens hårdvara är designad.

Samsung Galaxy S22+

Vi kan dra in en genvägsmeny från höger-kanten utöver vår traditionella hemskärm. Vi drar upp på hemskärmen för att komma åt alla appar men för att se fler svipear vi till höger. I många andra Android-system skulle vi bara fortsatt scrolla nedåt. Till en början kan detta vara lite förvirrande men det är naturligtvis någonting som vi lär oss ganska omgående.

Samsung Galaxy S22+

Samsung skulle älska om vi använde de egna apparna så som Galaxy Store i stället för Google Play Store. Det är även ett nedrans tjat om Microsoft OneDrive (i stället för Google Drive). Man de vill också att vi använder Microsoft Outlook framför något annat. Här finns stora pengar inblandade kan vi tro.

Det enda som vi egentligen är intresserade av att använda i sammanhanget är Tema-fliken i just Galaxy Store. Men trots idogt letande hittar vi inget riktigt bra tema eller ikon-paket för att göra Android-känslan mer familjär.

Hållbarhet och andrahandsvärde

Glaset är av nya fräsiga “Gorilla Glass Victus+” som skall vara det tåligaste som gorillorna lyckats ta fram. IP68-klassning är självklart. Det betyder att den skall klara minst 1,5 meter djupt vatten under minst 30 minuter. Detta skydd är dock som vanligt en färskvara och gäller i rent vatten.

Samsung garanterar 4 års Android-uppdateringar från det mobilen lanseras. Det är bäst i branschen. Garantin är 2 år. Det däremot är branchstandard.

2 gillningar

Mycket bra recension :slightly_smiling_face:

Tackar tackar!

@pao Vi lägger ner Samsungbubblan. Inte för att dissa Samsung utan för att framhäva Samsung lite överallt :grinning_face_with_smiling_eyes:

Det hann dessutom bara bli ett tiotal trådar i Samsung-bubblan. De trådarna är nu flyttade till andra relevanta bubblor.

Helt okej :slightly_smiling_face: