IKEA Vappeby är vårens trevligaste upplevelse

Från sajten:
image

Med våren analkande i allt snabbare takt släpper IKEA en utomhushögtalare som extraknäcker som lampa. Vi menar att IKEA Vappeby är en riktig fullträff.

En användarvänlig bluetooth-högtalare

Priset är 699 kronor via Ikeas butiker eller webbsida. Priset skvallrar om att det endast är Bluetooth som gäller. Därmed går den inte in i Sonos-appen så som Symfonisk-serien. Vappeby är mycket okomplicerad att använda. Håll inne Av/På-knappen i minst 1,5 sekund för att starta högtalaren. Första gången det sker är högtalaren automatiskt i parningsläge och vår mobiltelefon hittar den direkt. Vill vi para ihop den med en annan mobil använder vi knappen med BT-symbolen på. Det stora mittenreglaget använder vi för att starta och pausa musik samt justera volymen.

Ikea Vappeby

Den första högtalaren med Spotify TAP

Spotify TAP är en funktion som slumpar fram nya spellistor. Dessa spellistor kan vara sådana vi skapat själva, Daily Mix / Discovery Weekly eller helt andra spellistor som vi inte tidigare provat, men som Spotify tror att vi kommer gilla.

För att säga till Spotify att ge oss en ny spellista trycker vi först en gång på ström-knappen för att starta musiken, om den inte redan är igång. Därefter trycker vi en gång till för att slumpa fram en lista. Viktigt är att inte trycka längre än 1,49 sekunder. Efter 1,5 sekunder stängs i stället Vappeby av.

Vi har sedan tidigare lärt oss älska Spotify TAP via Car Play. Det kan helt klart bli överraskande festligt på just festen att använda Spotify TAP.

Av någon anledning går det inte att hoppa över en låt eller backa till den som nyss spelades. Enda sättet att byta låt via Vappeby självt är att slumpa fram en ny lista. Det går naturligtvis att ändra låt via Spotify via mobilen precis som vanligt.

Bortsett från Spotify TAP är vi inte heller på något sätt begränsade till Spotify. Vappeby spelar allt ljud från din telefon så länge den är uppkopplade mot högtalaren via Bluetooth.

Ikea Vappeby

Vappeby som lampa

På andra sidan, motsatt de övriga kontrollerna, hittar vi en liten lampknapp. Trycker vi en gång tänds Vappeby till 100 procent. Trycker vi en gång till blir det 50 procent. En tredje gång släcker lampan helt.

IKEA Vappeby i mörker

Ljuset är enbart för mysbelysning och det sprids mer nedåt än någonting annat. Fotot ovan är taget inifrån huset genom fönstret.

IKEA Vappeby i mörker

Vappeby kan stå ute i regnet

Med sin IP65-klassning klarar den en viss väta. Ja vi skulle säga att den till och med kan stå emot en och annan höststorm (även om du lär hitta den inblåst i en buske efteråt). Men för att maximera livslängden bör du förvara den torrt och fint när den inte används.

Vappeby

Så låter Vappeby

För 700 kronor är ljudet helt ok. Faktum är att vi hade förväntat oss något sämre. Det passar bra för det lilla sällskapet runt matbordet liksom att dra på hyfsat hög volym när vi står och grillar vår mat.

 

Ikea Vappeby VS Sonos Roam

Vi matchade den mot Sonos Roam och där vann Vappeby varje duell. Nu är Vappeby tre gånger så stor men samtidigt kostar den knappt en tredjedel så mycket. Cirka 700 kronor mot ca 1 800 kronor. (Sonos tar själva hela 2 000 kr för Roam SL)

Bara förväntningarna är kalibrerade med prislappen så kan ingen klaga på ljudet.

Kvalitét och utseende

Vappeby är gjord av typisk Ikea-plast. Det är strax över vad vi hittar på Rusta. Samtidigt skapar den en trygghet i att högtalaren kan få göra sitt ett par säsonger för att lätt ersättas vid behov. Kanske inte den bästa känslan ur ett miljöperspektiv men i praktiken lär det största problemet var att den nog blir solblekt efter ett tag. Framför att den skulle gå sönder.

Ikea Vappeby

I övrigt är designen lite speciell. Vappeby har av våra läsare liknats med både smurfhus och Star Wars-hjälm. Det minst positiva designomdömet den fått är tysk soldat med hjälm och gasmask från andra världskriget. Men huruvida en väljer att njuta av den vackra musiken eller mållåser på smurfnazister är upp till var och en.

 

RECENSION: IKEA VAPPEBY

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Designen är lite speciell
 • Spotify TAP är faktiskt användbart

NACKDELAR

 • Går ej byta batteri
 • Går ej byta lampa
 • Onödigt med kabeln som följer med - vi har redan ett dussin liknande
 • Går ej byta låt via högtalaren förutom via Spotify TAP

DETALJER

 • Varken batteriet eller lampan går att byta ut.
 • Batteriet varar 11 till 13 timmar med musik på och lampan på 50%.
 • Laddare ingår ej.
 • USB-A till USB-C-sladd ingår.
 • Vappeby klarar ta emot 10 watt.

SAMMANFATTNING

En utomhushögtalare från Ikea som passar bra på uteplatsen både för samkväm och förberedelserna framför. Det enda vi saknar är möjligheterna att byta låt direkt på högtalaren. I stället får vi använda Spotify TAP-funktionen som ger oss en ny spellista som Spotify tror att vi kommer gilla.

BETYG: 4.5 / 5

1 gillning

Trevlig video. :slight_smile:

1 gillning

Tackar! Kan säga att det började snöa rätt rejält efteråt :slight_smile:

1 gillning

Så här ser den ut i mörker.

Mysigt, lite kyligt kanske? Kan du inte prova att ha den hängande också iom att den lyser nedåt? :slight_smile:

Har missat din kommentar, det skall vi kolla på!

1 gillning

Äsch, tog ju bara 4+ månader. :rofl:
Men vore kul att se och veta. :slight_smile:

50% rabatt på den nu så öka lite. :crazy_face: :rofl: