IKEA Smarta hem får scenarier och nytt tillbehör för att kontrollera dem

Från sajten:
IKEA Smarta hem får scenarier och nytt tillbehör för att kontrollera dem


image

IKEA kommer införa en funktion för att skapa och redigera scenarier eller scener som de kallar det i IKEA Smart Home-appen. Detta skvallrar handlingar som IKEA lämnat in till den amerikanska radiomyndigheten FCC.

Där kan vi läsa om IKEA Shortcut Button som går att koppla till dessa scener. Utöver att gatewayn krävs kan vi läsa följande i användarmanualen att knappen har en och endast en funktion, ett tryck aktiverar scenen du skapat i appen.

Ett scenario kan antagligen vara att lamporna släcks samtidigt som de smarta rullgardinerna Fyrtur rullas ner. Eller för den delen när du vaknar och lamporna tänds, gardinerna går upp och kaffebryggaren drar igång med IKEAs Trådfrikompatibla smart plug.

Om vi tolkar bilden rätt ser det ut som att vi kan stoppa in olika symboler bakom en plastlucka för att visa vad respektive knapp är till för.

Till dagens datum har vi gjort 12 olika video om Ikeas smarta hem och de kan du se via spellistan nedan.

4 gillningar

Det där har jag löst med Home assistant och Ikeas in/off-knapp sedan länge :slight_smile:

När vi tex tycker på Off i sovrummet beror utfallet på om lampan som den annars styr redan är släckt, och om så är fallet aktiverar den vårt natt-scenario. Sjukt smidigt att med en knapp släcka och stänga av enheter i hemmet.

Förresten har ju Ikea nyligen släppt lampa + brytare för bara 99 kr!

Får man lov att fråga hur du har löst detta? :slight_smile:

Kör med Home assistant på en raspberry pi. För att styra zigbee-enheterna använder jag en cc2531-sticka (kostar typ 60 kr) och på den har jag installerat zigbee2mqtt. Man använder med andra ord inte Ikea gateway alls utan kan koppla vilka zigbee-enheter man vill direkt via mqtt. Jag kör Ikeas lampor och knappar, och Xiaomis sensorer.

När man trycker på ned-knappen genereras ett “down”-event och då kör jag en automation som reagerar på det kollar om lamporna runt sminkspegeln är på eller av. Om de är av så kör den natt-scriptet, som stänger av chromecast, högtalare, och justerar lampor som vi vill ha dem på natten. Kör det via Node-red men går lika bra egentligen att skriva automationen direkt i HA.

1 gillning

Kör samma zigbee lösning (HA + zigbee2mqtt), fungerar galet bra. Kör några hue, ikea och trust lampor, samt xiaomi sensorer