Idag fyller svenska möbeljätten IKEA 80 år

Från sajten:
image

Idag är det inte vilken dag som helst utan det är faktiskt 80 år sedan Ikea grundades. I samband med firandet har företaget delat med sig av lite historia.

Möbelföretaget Ikea fyller idag 80 år vilket kommer att uppmärksammas i butikerna runt om i landet. Ingvar Kamprad var mannen som för alltid skulle komma att förändra våra hem och det finns väl ingen som idag inte har något från företaget i sitt hem. Länge var Ikea synonymt med platta paket och låga priser på sina möbler men på senare tid har de även tagit steget in i det smarta hemmet. Företaget har delat med sig av lite historia inför firandet som vi passar på att visa upp dagen till ära.

Under åren har Ikea även uppfunnit en hel del smarta produkter som underlättat vardagen när vi monterat möbler i våra hem. En av uppfinningarna är träpluggen som halverar tiden det tar att montera ihop möblerna du köpt och som också innebär att många fogar blir osynliga på möblerna. Är du sugen på att läsa mer om träpluggen och dess skapare kan du göra det här. Träpluggen i all ära men idag är insexnyckeln väldigt synonym med att montera möblerna från Ikea. Denna uppfanns dock inte av Ikea men företaget såg dess potential på 60-talet och om det kan du läsa mer om här.

Har då allt varit en succé som tillverkats och lanserats? Nja, inte direkt och det går att läsa mer om detta här. En av produkterna som absolut inte blev en långkörare var deras egna tv, Uppleva som kom, misslyckades med att segra och sedan bara försvann i det tysta.

Under åren har också logotypen förändrats till den blågula variant vi är vana vid idag Bland annat så fanns det en variant för tyska marknaden med vår exotiska älg på och i Japan och Kanada hade logotypen en viking och danskarna ville ha en nallebjörn. Hur många av nedanstående logotyper minns du? Vill du läsa mer om logotypens historia kan det göras här.

Grattis säger vi på Teknikveckan!

Vilket är ditt tidigaste, trevligaste eller roligaste minne från Ikea? Eller vilken produkt tycker du levererat bäst och vilken var en absolut flopp?

Källa: IKEA

Galleri

Wide Tek 25 or Epson 750 pro
1 gillning

Finns någon produkt kvar sen lanseringen?
Billy känns otroligt gammal

När frun och jag var på IKEA för någon vecka sedan sa vi till varandra att för varje gång man är här blir man mindre och mindre sugen på att köpa något där.
Vissa grejer är väl okej men det det mesta känns bara billigt och är fullt.
Dom är bra på förvaring men kök, sängar, soffor är ju inte mycket att ha.

1 gillning

IKEA är väl möblernas motsvarighet till H&M? Många produkter kan vid ett snabbt ögonkast se liknande ut som en mångdubbelt dyrare produkt från en dyrare leverantör, men är inte nödvändigtvis billigare i långa loppet om den dyrare varan har längre livslängd, kanske i flera generationer?

Det är ju sällan man älskar en IKEA-möbel med några år på nacken.

2 gillningar