Hur kommer framtidens samhällen att se ut?

Från sajten:
image

Ny dag och nya intryck från Gitex Global, världens största teknikmässa som äger rum i Dubai. Dagen gav en föraning om hur framtidens samhällen kan komma att se ut.

Idag slogs portarna upp till världens största teknikmässa, Gitex Global som äger rum i ett varmt Dubai. Det är den 43:e upplagan och vi är på plats för att ta del av det som visas upp på mässan, som ska sägas är gigantiskt stor. Med en otrolig mängd utställare, närmare 6 000 från 180 länder, på plats gäller det att planera sitt besök och försöka att se, eller åtminstone få en glimt av allt som visas upp.

Att det är många hallar skrev vi om igår och när nu själva huvudområdet öppnar så står det klart för en hur stort det faktiskt är. Det är montrar och åter montrar i alla olika former, format och våningar. Vissa väldigt påkostade och andra inte så mycket men att det är en viktig mässa att synas på verkar vara fallet för många utställare.

Utöver en mängd hallar där utställarna finns så har arrangörerna även fyllt upp i stort sett alla korridorer och andra ytor med montrar vilket innebär att det som besökare tar sin tid att ta sig fram i trängseln. Totalt räknar arrangörerna med att runt 180 000 besökare från hela världen ska ta sig hit.

Den digitala världen är här för att stanna

Temat för i år är som bekant, “The Year To Imagine AI In Everything” och ett besök i de största hallarna idag visade stora montrar från många välkända företag som Google, Microsoft, Amazon (AWS), Lenovo, Dell och Zoom för att nämna några.

Att världen blir mer och mer digital går inte att missa och i princip det mesta som visas upp kretsar kring den digitala tillvaron. Det är molntjänster, uppkopplade produkter, allehanda produkter som berikas med AI för att underlätta vardagen.

Huruvida hela våra liv och vår tillvaro kommer att finnas i molnet är väl bara en tidsfråga men att döma av vad som kommuniceras i de många montrarna så är det inte helt omöjligt. Mycket av det som visas upp är också direkta tjänster för företag (B2B) men långt från allt.

När man går omkring här så blir det också klart att alla vill vara partners med alla. De stora företagens logotyper syns både här och där i många av de montrar hos företagen som inte direkt är verksamma hemma i Sverige. För det ska sägas, det finns ett otroligt stort antal utställare som man aldrig har hört talas om…

Digitala arbetsplatser fick sig en skjuts under pandemin och nu räcker det inte längre med bara en bildskärm som ansluts till din laptop – nu ska det vara anpassade arbetsplatser för att öka produktiviteten. Dell gav en del exempel på detta i sin monter där dock platsen för “Heavy Workload User” såg ut att vara i minsta laget

Precis som på många stora mässor så är finns det många personer i montrarna, redo att ta sig an frågor av allehanda slag. Hos en del företag får man nästan känslan av att det skulle kunna gå två representanter på varje besökare.

Hållbarhet är i ropet hos väldigt många utställare också. Det är sannerligen en stor utmaning hur vi ska ta oss an allt från utsläpp till effektivare hantering av resurserna som vi har tillhands och många företag vill vara med och ha en del av denna kakan. Det rör sig trots allt om enorma investeringar som kommer att behöva göras när vi ska minska koldioxidavtrycken.

Utöver Schneider Electric så visade även Honeywell att de vill vara med och skapa en mer hållbar framtid. Det blir mycket grönt i montrarna när man tittar på hur de utformats och visst drar det blicken till sig och visst förstår man direkt vad det handlar om. Frågan är om det blir för grönt till slut så vi blir lite hemmablinda…

Som sagt, det är stora och påkostade montrar här på Gitex Global 2023 och det gäller ju att synas bland det stora utbudet av utställare. Som besökare är det dessutom svårt att hålla koll på var de olika hallarna börjar och slutar då de i vissa fall hänger i hop med varandra också. Inte helt lätt men vi har ett par dagar kvar att lära oss detta.

Dubai visar hur de tänker sig framtiden

En av hallarna går under namnet “Digital Cities” och denna mer eller mindre ägs av Dubai och dess olika myndigheter och offentliga verksamheter. Det är en stor samling stora och påkostade montrar som visar upp en framtidsvision av hur de antagligen vill att deras samhälle ska se ut.

Betoningen på detta ligger på digitalisering och om vi tänker oss framtidens städer från filmer som “Total Recall”, “Bladerunner” och “Demolition Man” så känns det lite som att Dubai kommer att kunna ha just detta. Vi får se hologram som ska kunna hantera olika ärenden och mindre robotar som ska kunna vägleda invånarna.

Här finns montrar från såväl hälsomyndigheten som polisen, tullen, sjukvården, transportministeriet och flertalet andra där tanken är att så mycket som möjligt kommer att digitaliseras och effektiviseras med hjälp av AI. Självkörande bilar är på gång också så känslan av att Dubai kanske blir den där framtidsversionen av en modern stad är inte helt otänkbar.

Med hjälp av biometri vill man också effektivisera processen med passkontroller på exempelvis flygplatser. En intressant idé som visades upp var en allt-i-ett lösning där man identifierar sig varpå en skanning sker av personen som sedan resulterar i ett godkännande varpå inträde till landet beviljas. Kanske inte helt idiotsäkert men det kan klart påskynda den hantering som finns idag.

Ute på stan så är polisbilarna av märket Audi och modell större men visionerna finns nog om betydligt snabbare och mer futuristiska bilar vilket kunde ses i polisens monter. Det gäller att komma ikapp buset snabbt om nedanstående fordon blir verklighet…

Sen finns det ju alltid en annan syn på saken här om man ska vara krass. Hur mycket digitalisering tål ett samhälle och går det att applicera på alla verksamheter eller ska man rikta in sig på de mest görbara först? Att som i Lettland samköra register och därmed effektivisera den offentliga verksamheten är en väg att gå istället för att alla myndigheter ska köra sitt eget race och utveckla mer eller mindre liknande lösningar parallellt – detta tenderar inte att bli så effektivt i längden. Vart tycker ni att gränsen går?

Allt är inte bara AI och visioner

Även om mycket kretsar kring hur AI blir en större del av vår vardag så finns det ändå lite mer konsumentvänliga produkter också att beskåda på Gitex Global 2023. Kodak fortsätter att synas som varumärke, om än i mindre skala än den position som företaget en gång hade.

I en alltmer uppkopplad tillvaro krävs också laddare och här visade Ugreen upp en mängd platsbesparande lösningar för hemmet. Minns ni en tid när man behövde en laddare till mobiltelefonen? Hur många prylar har vi idag som mer eller mindre behöver laddas varje dag?

Eufy finns också på plats och visar upp sina nya säkerhetskameror som är utrustade med dubbla kameror för att täcka upp mer i våra hem. Även här är ju AI numera en del av produkterna i sig där denna används för att detektera och göra skillnad på människor, djur, paket eller fordon.

I ett par montrar visades även något så vardagligt som en våg för frukt och grönsaker upp. Den stora skillnaden med dessa var att de, med hjälp av AI, själv kan bestämma vad det är som vägs. I framtiden är det slut med att försöka bläddra sig fram till vilken sorts äpple man lagt på vågen – detta sköter sig självt.

Av någon anledning fanns det också en elscooter i en monter men oklart av vilken anledning. En sak var i varje fall säker och det är att den inte vinner något skönhetspris. Ser ju ut som något Iron Man konstruerat…

Tyvärr missade undertecknad fotbollsmatchen mellan robotarna men det hade varit intressant att se hur dessa kan eller ska försöka göra mål på en likvärdig motståndare som kanske kan läsa av vinklarna framifrån och sedan direkt anpassa sin position efter dessa.

Google visade även upp en färgglad cykel i sin monter – dock oklart om denna är kompatibel med Google Home

Imorgon ska undertecknad ta en närmare titt på det som går under namnet “Future Urbanism” och “Gitex Impact” och finns tid så hoppas vi även på en närmare titt inom området “Cybersecurity”.

Vill du läsa mer om Gitex Global 2023 finns det information på hemsidan.

1 gillning